IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът продължи да поскъпва след добрите данни за потребителското доверие в САЩ

Индексът на потребителското доверие записа ръст до 101,1 пункта, най-високото си ниво тази година

10:37 | 31.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Потребителското доверие в САЩ се покачи до най-високото си ниво за годината от 101.1 пункта при предишна стойност от 97.3 пункта. Повишението на показателя, който измерва степента на доверие на домакинствата към икономическите условия в страната, дава увереност и на инвеститорите за състоянието американската икономика. Това от своя страна увеличава шанса за повишаване на лихвата по федералните фондове от страна на Фед. След излизането на данните щатският долар записа 2-седмичен връх спрямо кошницата от валути. Пазарните участници очакват с интерес молбите за помощи за безработни днес и неселскостопанската заетост в края на тази седмица. Положителни показатели в тези два измерителя ще повишат възможността за вдигане на лихвените проценти в САЩ през септември или декември.

Заместник-председателят на Фед Стенли Фишер заяви, че икономическите данни до срещата на Фед в края на септември ще определят дали да бъде вдиганата лихвата. Фишер допълни, че трудовият пазар в САЩ е много близо до пълна заетост и остава оптимист за бързо достигане на инфлационната цел от 2%. Най-голямо притеснение за централните банкери остава ръстът в производствения сектор, който към момента забавя растежа на икономиката на САЩ.

Щатският долар продължи да поскъпва спрямо еврото, като двойката се търгуваше в края на вчерашния ден на ниво от 1.1149. Повечето пазарни участници очакват спадът да продължи до психологическото ниво от 1.1000. Данните за забавяне на инфлацията в Германия с 0.1% също допринесоха за спада на европейската валута.

Фючърсите върху златото с доставка през месец декември поевтиняха през вчерашния ден с 0.8%, записвайки спад с около 3% в рамките на този месец на фона на все по-голямата вероятност Фед да повиши лихвените проценти. Среброто също бе повлияно, като фючърсите с доставка през декември поевтиняха с 8.2% в рамките на месеца. Петролът от своя страна продължи да поевтинява тази седмица, като във вторник се търгуваше на ниво от 46.17 долара за барел. Цената на черното злато е повлияна и от очакванията за увеличение в петролните запаси на САЩ, като данните ще излязат днес в 17:30 часа българско време.

Европейските борсови индекси се справиха добре през вчерашния ден, като германският DAX30 записа ръст с 1.07%, а френският САС40 приключи сесията с повишение от 0.75%. Щатските борсови индекси затвориха на червена територия, като индустриалният Dow Jones спадна с 48.69 пункта или 0.26% и се опита да пробие ключовото ниво при 18 500 пункта, но приключи дена на 18 446.50 пункта. Широкият S&P500 записа понижение от 0.2% до 2 175.27 пункта, на фона на силните данни за потреблението и в навечерието на доклада за работните места в САЩ, който ще бъде публикуван в петък.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

На 8 август публикувахме следната идея за продажба на златото: „Златото също бе повлияно от поскъпването на щатския долар като записа значителен спад. Зоната на съпротива около 1364.30 съвпадна с фундамента и оказа необходимия натиск върху цената. В момента всяка корекция ще бъде добра възможност за отваряне на къси позиции с цел не по-далеч от подкрепата около 1308.93.“

Нужната корекция се случи, след което цената достигна зоната на подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още