IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високите лихви в САЩ вероятно ще закъснеят

Вероятността Фед да затегне паричната политика следващата седмица намаляха от 15% до 12%

11:09 | 16.09.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар се оказа под натиска на незадоволителните новини, които бяха обявени вчера. Зелените пари поевтиняха спрямо японската йена, след като очакванията Федералният резерв на САЩ (Фед) да пристъпи към повишение на лихвените нива на 21 септември още повече намаляха. Данните показаха, че продажбите на дребно са намалели повече от прогнозните нива през месец август, както и очакванията за ръст на индекса на производствените цени не се осъществи. Вероятността Фед да затегне паричната политика следващата седмица намаляха от 15% до 12% вследствие на обявените данни. Валутната двойка се установи около нивото при 102 йени за долар, като до сряда вероятно няма да наблюдаваме значителни промени на тези стойности в резултат на изчаквателната позиция на инвеститорите.

Неизвестността за действията и на Японската централна банка (ЯЦБ) също допринасят за слабите движения на пазара. Токио трябва да преразгледа сегашната си политика, която се изразява в комбинация на негативни лихвени нива и програма за изкупуване на активи. На пазара съществуват нагласи, че централните банкери могат да понижат лихвите още по-надолу в отрицателна територия още следващата седмица, което обаче остава слабо вероятно. По-скоро ЯЦБ би увеличила програмата за изкупуване на активи с 10 трлн. йени, като по този начин годишната сума ще се увеличи до 90 трлн. йени. Дори институцията да предприеме тези стимули, това може и да няма очаквания негативен ефект върху йената, тъй като валутата би се облагодетелствала от отслабените позиции на основните си конкуренти в лицето на долара, паунда и еврото.

Сравнително слабите данни от САЩ вчера подкрепиха индексите, след като везните се наклониха към отлагане на повишението на лихвите в страната. Щатските DJIA и S&P 500 завършиха търговията на зелена територия с ръст респективно от 0.99% и 1.01%. Азиатските измерители също поеха нагоре, но въпреки напредъка с 0.7% на японския Nikkei, измерителят остава на червено за седмицата с близо 3% загуби. За днешния ръст на японските компании спомогна и скокът в акциите на Apple, породен от оптимизъм около новия iPhone 7, като доставчиците на технологичната компания регистрираха значителни повишения.

Петролът от своя страна отново остана на червено. Суровината бе повлияна негативно от очакванията, че Либия и Нигерия, които са членки на ОПЕК, ще увеличат износа си до няколко седмици. Доставките от тези страни бяха възпрепятствани от местни конфликти, но по всичко личи, че те вече няма да бъдат причина за занижените износни нива. Това увеличи нагласите, че състоянието на пренасищане на пазара ще властва по-дълго, като респективно цената на „черното злато“ пое отново надолу, а суровият лек петрол е изтрил близо 5% от стойността си тази седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

Златото продължава да поддържа страничното си движение вече два месеца и половина. Изместването на цената по хоризонтала отведе цената до тест на възходящата трендлиния. Чисто технически ситуацията е подходяща за покупки, тъй като имаме дългосрочно акумулиране на цената и зона на подкрепа, но в действителност е по-добре да не се отварят дълги позиции, преди 21 септември, когато ще се вземе решение за лихвения процент на САЩ. Днешните данни за инфлацията вероятно ще раздвижат щатския долар спрямо кошницата, но не те ще определят посоката за следващата седмица. Въпреки всичко, по-добри от очакваните стойности, ще подкрепят щатския долар и ще увеличат вероятността за дългоочакваното второ повишение на основния лихвен процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
Tyrista
преди 7 години
sure rate hike later this month.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
lyusien
преди 7 години
Недейте да сте толкова сигурни Август винаги е слаб месец за американските потребители По вечето от тях са на почивки Но безработицата намалява доходите се увеличават а инфлацията почна да пълзи нагоре Така че изчакайте 21 септември Шансовете може би са 50 на 50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още