IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо шведите плащат повече данъци, отколкото дължат

Обяснението е финансово, един странен резултат от негативните лихви

12:42 | 12.03.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

До каква степен ненормални са шведите и други народи в Северна Европа по отношение на плащането на данъците си?

В генерализирания стереотип за Европа се крие известна истина: за разлика от свенливите към данъците южни европейци тези на север плащат с готовност, за да получат цялостни и ефективни обществени услуги. В Швеция дори след няколкото години на премахване на високи данъци (през 2005 г. отпадна данък наследство, друг за богатство го последва през 2007 г., някои имотни данъци бяха премахнати следващата година, а корпоративният данък спадна до 22%) делът от БВП, прибиран от държавата, остава висок, пише в свой анализ The Economist.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчислява, че правителството е изразходвало през 2014 г. 51% от БВП. 

Данъкът върху доходите, поне за заможните, достига до 57%. И шведите се подчиняват. Социолози и икономисти отдавна дебатират тази готовност да се плаща за общото благо. Лютеранското вярване за значението на подкрепата за цялата общност може да е фактор. Силното усещане за културната хомогенност на „народа“ е от значение (някои сега се опасяват, че то може да бъде подкопано от твърде многото имигранти). Може би поколенията, сгушени заедно, за да преживеят дългите мрачни зими, също са изиграли своята роля.

Неотдавна обаче се появи нова загадка – някои шведи съзнателно надплащат данъците си. Официални данни, публикувани на 22 февруари, показаха, че данъчните приходи се увеличават много по-бързо, отколкото бе прогнозирано миналата година.

През 2016 г. шведското правителство отчете бюджетен излишък от 85 милиарда крони (9,5 млрд. долара). Почти половината от тях, или 40 милиарда крони, са от надплатени данъци на фирми и физически лица и това, изглежда, се прави съзнателно.

То предизвиква и главоболия за чиновниците, които трябва да връщат суми и да управляват фондовете.

Какво става? 

Това всъщност не е доказателство за нова или екстремна култура на северняшката готовност за плащане на данъци. Обяснението е финансово, един странен резултат от негативните лихви. 

Данни, представени през миналия месец, показват, че правителството на Швеция е генерирало бюджетен излишък от 85 млрд. крони (9,5 млрд. долара) през 2016 г., като приблизително 40 млрд. крони идват от надплащания по данъчните сметки на бизнеса и гражданите. Правителството сега ще трябва да изплати на физическите и юридическите лица, които целенасочено са платили твърде много данъци през 2016 г., над 3,5 млрд. долара.

През последните две години от март 2015 г. насам шведската централна банка държи лихвите под 0%, както правят и други шведски банки, в рамките на усилията си да предотврати дефлация в икономиката. В същото време правителството обеща да плати положителна лихва от 0,56% върху всеки надплатен с данъци фонд при връщането му на данъкоплатеца. Макар че след това тази лихва бе намалена на нула, физическите лица и компаниите имат полза да пазят спестяванията си под формата на надплатен данък, отколкото те да се топят в банковите им сметки.

Според Financial Times подобна ситуация, отново поради необичайно висок бюджетен излишък, се очертава и в Швейцария, която също въведе през 2015 г. отрицателни лихви.

По принцип официалните лица биха си хвърляли шапките във въздуха от радост при нарастващ бюджетен излишък, но не и шведските данъчни инспектори. Цената на заемането от данъкоплатеца под формата на приемане на надплатените данъци е по-висока от събирането на средства по други канали. Освен това не е съвсем ясно колко може да се разрасне тази практика или колко бързо тези, които са надплатили данъците си, ще си поискат обратно парите, което затруднява управлението на паричните потоци. Негативните лихви в Швеция вероятно ще се запазят още известно време, което подсказва, че надплащането на данъци също ще продължи. Това прилича на проблем,  който правителства в Южна Европа биха били очаровани да имат. В Швеция обаче властите могат да поискат от данъкоплатците да охладят ентусиазма си и ако обичат, да плащат малко по-малко.  

Последна актуализация: 08:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 2
scott
преди 5 години
НЕ!Доста рядко пиша цитати и се позовавам на други автори. Това съм го писал аз....наскоро. по друг повод, но пасва тук. Колкото до шведите -да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
IQ96
преди 5 години
до 6. Да не ми цитираш "ФАКТУРАТА" забравих от кой шведски писател.Тия к**** разрешиха на турците да си правят митинга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
supertrader
преди 5 години
Ти ако си мислиш че НАП направи ли същото в България няма да събере два пъти повече пари жестоко се лъжеш. На българите главите им са още по слаби а са алчни особенно тези които в тези времена правят пари и имат за внасяне в банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
scott
преди 5 години
Таз статиес ме изпровокира да постнем и тука нещо, дет писах неотдавна....сега му намерих мегдан и за тука.Сънувах кошмар... даже нек`ъв ужас Ви казвам.Седнал съм аз на масата за вечеря и диктор с равен глас ме осведомява:- Какво имаме тук? Хляб, Симид, пълнозърнест, за 299.99.- Ъ? Плюс кисело мляко, любимата Ви марка, за 299.99 - естествено.- Нещо налудничево надушвам май....- Плюс ябълков пай за смешната цена от 299.99. Спестявате цели 25% от днешната му, промоционална цена. И даже има енергийна напитка БЕЗПЛАТНО!- Джиивс, или ми сервираш вечеря в ада ,или си се бъгнал. За себе си, друго обеснение немам. КАК Е ВЪЗМОЖНО, продукти, които струват заедно под 10 лева във всеки произволно избран магазин, да ми се появяват и продават на масата за 299.99 ВСЯКА?- Нова стратегия на агенцията СЪР. ИЗЖИВЯВАНЕ + НУЖДА + НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СИ ИЗКАРАТЕ ЗАТЛЪСТЕЛИЯ ЗАДНИК ОТ ХОЛА..................трябва да доведе до 299.99% печалба за агенциата само в рамките на това тримисечие. Знаете: станахме публична собственос, акционерите, кредита! Или поне БИЕ ТРЕБВАЛО да го знаете. Нали всеки ден сте забили нос в тез, борсовите НОВИНИ.- ТОВА НЕ Е НАПРЕДНИЧАВО БЕ! Уволнен си. и ти, и агенциата ти. на мигъ!- Знаете колко Ви харесвам Сър. Даже Ви служа с удоволствие. Обаче, подобна реакциа от Ваша страна беше предвидена в служебен дзокумент 3, приложение 2. Инструкциите ми изискват Да Ви УВЕДОМЯ, ЧЕ АКО НЕЗАБАВНО НЕ ЗАПОЧНЕТЕ ДА ЯДЕТЕ, ИЗЖИВЯВАТЕ И КУПУВАТЕ, ще бъдете заменен с компютър. Който ще изживява, яде и купува. Вече го можем, вече НАПРЕДНАХМЕ!- И КАК ТАКА, ПАРАЗИТИРАЩИТЕ звена ше заменът с компютър единственото нещо, което ги свързва и осмисля?- Незнам това Сър. Но в инструкциите ми по въпроса пише: НИЩО ЛИЧНО, ПРОСТО БИЗНЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
scott
преди 5 години
иранията е другаде.На тех кукловодите са им отредили икоексперимента в раелно време....забранявай правителството, напредничавата технологиа на дизелъ, атома и ги облъчваф с ползи от ветърните мелници....а па те: НАПРАВО КЪЛВЪТ НА ИКОНОМИЧЕСКИА И МУЛТИКУЛТУРАЛИЗ ЕКСПЕРИМЕНТ. Кукловодите са направо обаркани?!?!? или се кефът, че вече има успешно надградена биомаса? а най-гоуем смех напоследък ми стана кат четем за нетфликсъ. тез, ненормалните, си предричат, че дори РОБОТИТЕ ше се абонират за техните услеги да си гуедат "забавлениа". със обезценени цифрови пари и без чуство на неква загуба на стойнос - може би. обаче, това е връхна точка налудостта на кукловода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
Всеки на мястото си ...не ща да съм като тях ...не ми харесва обаче и у нас , ама това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 4
ceneto
преди 5 години
и къде сме ние вечно недоволнитекъде са те....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 11
majnata
преди 5 години
Те тия с радост ше приемат безкешовото разплащане и с възторг ше идат да им набият чипове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още