IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървим ли към пост-доларов свят?

Продължаващата ерозия на политическото доверие в Америка може да подкопае превъзходството на нейната валута

08:11 | 11.06.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Това само по себе си не би трябвало да представлява предизвикателство за върховенството на зелените пари, въпреки че бе достатъчно да подтикне бившия министър на финансите на САЩ Ханк Полсън, човек, който не коментира повърхностно, да напише наскоро есе, изследващо бъдещето на долара. Това не се случва във вакуум.

Планът на Европейската комисия да подкрепи бюджета си за възстановяване във връзка с Covid-19 чрез издаване на дълг, който ще бъде погасен от европейски данъци, може да се превърне в основа на истинския фискален съюз и в крайна сметка на Съединени европейски щати. Ако това стане, тогава си представям много повече хора да искат да държат евро.

Мога да си представя и продължаващо отслабване на връзките между САЩ и Саудитска Арабия, което от своя страна може да подкопае долара. Една от ключовите причини централните банки и глобалните инвеститори да държат щатски долари е, че петролът се котира в щатската валута. Продължаващите действия на Саудитска Арабия за подриване на шистовите прозиводители в САЩ пропукаха отношенията между администрацията на Доналд Тръмп и Рияд. Малко вероятно е евентуалният президент Байдън, който вероятно би следвал про-иранската позиция на Барак Обама, да ги поправи.

Дори при сегашните ниски цени на петрола, президентът на клона на Фед в Далас Робърт Каплан наскоро ми каза, че енергийната независимост остава „стратегически важна“ за САЩ и че „в бъдеще все още ще има значително производство от шисти в САЩ“. Кой тогава ще запълни празнината, оставена от саудитците? Много вероятно Китай, който ще иска петролът да се котира в юани. Един разчленяващ се свят може да изисква по-малко долари.

И накрая, има въпроси относно начина, по който неофициалното подпомагане на федералните разходи от Фед вследствие на пандемията политизира паричното предлагане. Проблемът тук не е рискът от инфлация в стил Ваймарската република, поне не скоро. Става въпрос повече за доверие. Някои биха казали, че доларът е глобална валута и че съдбата му всъщност не зависи от възприятията за самите САЩ. Със сигурност събитията от последните няколко години биха подкрепили това гледище.

Но на липсата на такава зависимост може да се сложи край. САЩ могат да се справят с много предизвикателства по икономически начин, стига да запазят политическото доверие в себе си, но в доста по-малка степен в противен случай. Както наскоро ми каза икономистът и рисков капиталист Бил Джейнуей: „Американската икономика достигна дъното през зимата на 1932-33 г., след като Хърбърт Хувър загуби всякакъв авторитет в отговора си на депресията, а доверието в банките изчезна с липсата на такова в правителството.“

Може би един ден доверието в долара и доверието в Америка отново ще бъдат скачени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Извинявай, но да пишеш "милярда" и да даваш мнения по икономически теми, е несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
pioner
преди 3 години
Виж 12 % от моя портфейл е в подобни компании, но занаеш ли това е, частта която гледам само като си подготвям да плащам данъците иначе ще получавам инфаркт всеки път като си отворя компютъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Ами няма нищо лошо в това. И аз съм заложил на подобни компании и чакам след 10 години да си направя печалбата Х 10.От други ще загубя изцяло.... Затова си инвеститор и инвестираш. Колкото по рисково толкова печалбите са по големи.Мога да ти дам пример с космическата индустрия. Например ракетите на Мъск и Бесос. Частни компании. Не можеш да си купиш акции :( Хората набират капитал от частни инвеститори. Можеш да участваш например с минимум 100 милиона долара. Печалба НЯМА и в близките 10 години няма да има, но все пак има инвеститори нали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
pioner
преди 3 години
Извинявай, но вчера една "технологична компания" достигна 26 милиярда капитализация при условие, че за 5 години от създаването си до днес няма нито една продажба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
В статията виждам един огромен пропуск - зад долара всъщност стои почти целия технологичен сектор. Не петрола, а технологията е бъдещата валута. Не, че петролът ще спре да се търгува в долари.Спекулация е, че някой ще се замисли да ползва юани, държавно манипулирана валута, която комунистическа партия управлява, чийто курс се формира от партийни решения.И още една грешка - че физическо злато почти не можело да се купи - съвършено невярно, има вече в изобилие, дори търговците пак намалиха спреда до нивата от преди кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още