IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед се насочва към сблъсък със сенчестите кредитори

Централните банки по света фокусират вниманието си върху слабо регулирания паричен пазар и хедж фондовете, ипотечните кредитори и другите подобни образувания

11:10 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Трендът подчертава уязвимостта на небанковите финансови институции, пише заместник-председателят на Фед, отговарящ за банковия надзор, Рандал Куарълс в писмо от 14 юли до ръководителите на централните банки и министрите на финансите на водещите икономики. Като ръководител на Борда за финансова стабилност той обеща да представи доклад на лидерите на страните от Г-20 до ноември.

Целта на Куарълс е амбициозна. Той иска да разработи цялостна рамка за регулиране на нетрадиционните кредитори, вместо да се фокусира върху частичните реформи. 

Достатъчно ликвидност

Като се има предвид, че усилията за реформи, свързани с излизането от финансовата криза през 2008 г., бяха насочени към изграждането на банков капитал, този път акцентът може да падне върху ликвидността, за да се гарантира, че банките в сянка разполагат с достатъчно пари, за да управляват пазарните вихрушки, а не да ги засилват.

Дали контролът върху небанковите финансови институции ще доведе до ново законодателство в САЩ, както съветва Йелън. остава открит въпрос. Обикновено регулаторите се нуждаят от подкрепата на законодателите, за да разширят надзора си върху нови области, но законопроектите са изключително трудни за преминаване през разнополюсния Конгрес.

Майкъл Педрони, изпълнителен вицепрезидент на Асоциацията за управление на фондовете, заяви, че хедж фондовете продължават да осигуряват ликвидност, дори когато банките се отдръпват.

Изследване от 16 юли, проведено от анализатори от Министерството на финансите на САЩ, поставя под съмнение аргумента, че неликвидността на финансовия пазар се усилва чрез затварянето на сделки от базисната търговия, въпреки че също така изтъква, че високият ливъридж, участващ в подобни сделки, остава „причина за безпокойство“.

 „Не е полезно“

Сътресението също хвърли светлина върху основните фондове на паричния пазар, особено върху тези, които се обслужват от институционални инвеститори, претърпели голям отлив от март досега. Вследствие на сътресенията Fidelity Investments обяви, че планира да изостави своите два основни институционални парични фонда.

В презентация на 27 май пред консултативния комитет на Комисията за ценните книжа и борсите, главният икономист на Investment Company Institute Шон Колинс подчерта, че много участници на пазара са силно засегнати от коронавирус.

„Фокусът върху тесния аспект на финансовите пазари не е много полезен“, посочва в интервю Колинс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още