IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият енергиен проблем на биткойните

Кодът на биткойн може да премине към механизъм за консенсус с по-малко енергия, но това би бил труден процес

08:51 | 02.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Измерването на това колко мръсен е биткойнът сам по себе си се извършва „на ум”. Според последните данни от Индекса на потреблението на електроенергия от Университета в Кеймбридж за биткойни, добивът (или копаенето) на биткойни консумира 133,68 тераватчаса електроенергия годишно (това е грубо число и непрекъснато нараства през последните пет години). Този индекс е малко по-висок от потреблението на електроенергия в Швеция през 2020 г. (131,8 тераватчаса - TWh) и малко под потреблението на електроенергия в Малайзия (147,21 тераватчаса). 

Точната стойност на потреблението на електроенергия за производството на биткойни всъщност може да се окаже много по-висока. По този начин експерти от университета в Кеймбридж разглеждат най-лошия сценарий (в този сценарий се предполага, че „миньорите” използват най-малко енергийно ефективните компютри на пазара, въпреки че процесът на добив остава печеливш); В резултат се оказа, че в най-лошия сценарий, започвайки през ноември миналата година, когато цената на биткойните се увеличи рязко, изчислената стойност започна рязко да се различава от средната стойност. 

Рационалното обяснение на този факт е следното: увеличението на цената на биткойните привлича все повече нови „копачи” и това също така означава, че добивът с по-старо и по-малко производително оборудване все още е финансово ефективен. 

По-високата цена на криптовалутата също означава, че компютрите, които произвеждат биткойни, са принудени да решават все по-сложни задачи за тяхното копаене. Горната граница за потребление на електроенергия за биткойни ще бъде около 500 TWh годишно. Великобритания консумира 300 TWh. Около 65 процента от добива на криптовалута е в Китай и трябва да се има предвид, че въглищата представляват около 60 процента в структурата на енергийното потребление на Китай. 

Естествено, има причини тези статистически данни да се третират по различен начин, доколкото всички изследвания по този въпрос отчасти позволяват известна неопределеност. „Както се казва, има много нюанси на сивото“, казва изследователят Мичъл Раукс, който работи по индекса на Кеймбридж (Cambridge index). 

Раукс отбелязва, че част от добива в Китай се захранва от чиста водна енергия, включително използването на компютри, които се транспортират с камиони от север на юг всяка година по време на дъждовния сезон. Хидроенергията не е непременно отклонена от другаде в страната; някога някои от тези електроцентрали са били специално създадени за захранване на заводи, , които вече не съществуват, казва Мичъл Раукс. В случаи като този, както отбеляза Раукс, „ не виждам никакви потенциални проблеми“. Както проучването в Кеймбридж установи, около 75 процента от „миньорите” използват някакъв вид възобновяема електроенергия, но такива източници на електроенергия все още представляват по-малко от 40 процента от общата консумирана електроенергия. Трябва да се отчете, че „копаенето” в някаква степен може да се извършва и извън мрежата, което затруднява проследяването му. 

Всички горепосочени нюанси са важни. Въпреки това, според Раукс, възможността за глобална държавна намеса за намаляване на потреблението на енергия в тази област е „реална заплаха“. 

Прекомерното потребление на електроенергия е характеристика, а не дефект при биткойните; Припомнете си, че тази цифрова валута се появи преди 12 години, благодарение на човек с псевдоним Сатоши Накамото. Биткойнът е отделен от глобалната финансова и държавна система - и това все още е най-атрактивната характеристика на биткойна за тези, които търсят анонимност или искат да стоят далеч от централните банки. Този факт означава, че е необходимо да се възстанови доверието в биткойан, което го прави безопасен. 

Тази цел може да бъде постигната чрез даване на награда на „миньорите” под формата на авоари за интензивно и успешно решаване на озадачаващи проблеми на блокчейна; по този начин, наградата е „доказателство за работа“ за „миньора” [„доказателство за работа“ PoW, - принципът за защита на мрежовите системи от злоупотреба с услуги] . А задачите, които трябва да бъдат решени, са доста сложни; именно тази сложност пречи на хакерите и другите нападатели да поемат контрола върху мрежата. И колкото по-бързо миньорите могат да предават произволни числа на алгоритъма за биткойн, толкова повече шансове имат да получат активи. Тези задачи изискват високопроизводителни компютри, работещи с пълен капацитет. 

За щастие на тези, които добиват биткойн и имат достъп до евтина електроенергия и мощни компютри, биткойнът като цяло си заслужава. Цената на биткойните е спадна с около 30 000 долара на акция, откакто е достигнала своя връх миналия месец, но е нараснала с повече от 200 процента от края на 2020 г. и с повече от 1000 процента от 2019 г. насам. 

Биткойнът не е единствената енергоемка криптовалута, но е най-значимата от всички тях. Други включват криптовалути като лайткойн, етер и също бързо нарастващия доджкойн (dogecoin). Първоначално Dodgecoin се счита за интернет мем, който включва снимка на куче. 

Според проучване от март 2020 г. на списание за енергийни изследвания Joule е установено, че биткойните (от общо 500 дигитални валути) представляват около 80 процента от пазарната капитализация на валутите с „доказано изпълняване на работа” и около 2/3 от разхода на електроенергия. 

„На малко известните валути се падат още 50% [от потреблението на енергия] в допълнение към енергийния глад, причинен от биткойна. И тази ситуация сама по себе си може да причини значителни щети на околната среда “, се казва в изследването. 

Някои криптовалути се стремят да преминат към по-малко енергоемък модел „доказателство за работа“, при който системата разпространява валути на проверяващи, посдобни на „копачи”, които поставят валутите като обезпечение. В случай на измама проверяващите рискуват да загубят своя дял. Криптовалута, наречена „етер”, роднина на блокчейн мрежата Ethereum, приема този модел вече повече от две години, но проектът е изправен пред технически затруднения. Илон Мъск също предполага, че може да поддържа други валути, без да харчи твърде много електричество за тяхното генериране. 

По-екологична версия на биткойн е теоретично възможна. Кодът на биткойн може да премине към механизъм за консенсус с по-малко енергия, при който новият ключ на системния регистър на блокчейн, който е в основата на тази криптовалута, ще следва различни правила. Всеки „миньор” обаче ще трябва да премине и към нов начин на работа. Според информирани източници в областта на криптовалутните транзакции е трудно да си представим, че този план ще бъде подкрепен от цялата биткойн общност, която постоянно изпитва разногласия. 

Други методи, като маркиране на отделни биткойни като „чисти“ или „мръсни“ (в зависимост от това колко електроенергия е вложено в добива им) също ще бъдат трудни за проверка; в този случай се оказвате с двустепенна биткойн система, която вероятно няма да получи поддръжка. 

„Биткойнът може да е първият пример за това как една иновативна технология създава неефективен продукт“, каза д-р Лариса Яровая, професор от университета в Саутхемптън. „За доброто на цялата ни планета тя трябва да умре; тя трябва да бъде заменена с нов модел. Тя консумира повече електроенергия, отколкото отделна държава. Всичко останало са подробности".

Лариса Яровая е бивша руска параолимпийска състезателка по плуване. Тя често подлага на криткика аргументацията на привържениците на биткойна. Това обаче не я плаши. „Трябва да слушате здравия разум“, казва тя. „[Потреблението на електроенергия] не е оправдано от високата цена на биткойните. Това е спекулативен актив. Той не създава значителен брой работни места. Той не се използва широко за трансакции". 

Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
1. той малко не може да чете и 2. вече открадна 200 000 биткойна, че и един от арестуваните умря в затвора 3. ти го чакаш и да работи, да създава капитализъм хааааахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
малии, тая статия ако е прочете мутрата и ако беше на власт... веднага завършва Беляне и бичи една биткоин ферма до него с чипове от правец, че нали сега е криза и нема от къде другаде... и удри ефтините биткоини по 10лева бройката :)) да има за пенсии и саниране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още