IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият енергиен проблем на биткойните

Кодът на биткойн може да премине към механизъм за консенсус с по-малко енергия, но това би бил труден процес

08:51 | 02.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Подобни опасения обаче не предизвикват никакви високопоставени кампании от екологични групи. Екологичната група Friends of the Earth казва, че все още се опитва да се справи с [голямото потребление на енергия за биткойни], точно както Greenpeace, чието американско подразделение започва да приема дарения в биткойни още през 2014 г. ... Пред Financial Times представители на Greenpeace заявиха, че организацията вече ще изостави тази криптовалута, която освен това не се използва интензивно. „Тъй като все повече осъзнаваме колко голямо количество електроенергия ще трябва да бъде използвано за генериране на биткойн, тази стратегия вече не е приемлива за нас“, казва Greenpeace. 

Загрижеността за околната среда също не попречи на група инвестиционни банки да навлязат в сектора на криптовалутите, въпреки публичните им уверения, че ще се стремят да постигнат целите на устойчивото развитие. Например Citigroup наскоро обяви, че проучва каква роля може да играе Citigroup в крипто услугите; Goldman Sachs възобновява търговията с биткойн деривати; и Morgan Stanley планира да предложи на клиентите достъп до биткойн фондове. Но никоя от тези банки не желаеше да коментира въпроса за потреблението на енергия. 

Според Яровая публичните компании за криптовалута са помогнали за „укрепване“ на този клас активи, като са надули цените и по този начин косвено са увеличили потреблението на електроенергия. „Нека коментират своите действия“, казва Яровая, добавяйки, че купувачите на криптовалута също трябва да носят отговорност за всичко това. 

Найджъл Топинг, назначен от правителството на Обединеното кралство да координира бизнеса с климата преди преговорите на 26-ата конференция на ООН за изменението на климата (или накратко COP26), насрочена за по-късно тази година в Глазгоу, заяви, че биткойнът едва ли ще бъде на дневен ред в междуправителствените дебати за климата, но биткойнът се превръща в истински проблем в по-широкия политически дебат. „Той [биткойнът] се превръща в един от климатичните злодеи”,- казва Топинг. „Всички, които се интересуват от проблемите на климата, са малко разтревожени. Това е просто глупава идея. Така нареченият принцип на военнопленника е доказателство, че големи количества [изкопаеми горива] все още се изгарят. Всичко това противоречи на нашите намерения. " 

Според Найджъл Топинг ООН се опитва да намери начини да предотврати нарастването на броя на криптовалутите, така че те да не обезсилят всички усилия за борба с изменението на климата; освен това ООН подкрепя и инициативата "Крипто климатично споразумение", ръководена от Института на Скалистите планини (RMI). Тук изобщо не става дума за желанието да се забави иновативната дейност в областта на цифровите финанси; напротив, целта е да се гарантира, че бъдещите блокчейн проекти ще консумират по-малко електроенергия. 

Според Макс Бунен, бивш банкер и основател на платформата за търговия с криптовалута B2C2, секторът на криптовалутите „уврежда“ околната среда, въпреки че този недостатък е частично компенсиран от предимствата, които биткойните носят със себе си - „защита от външна намеса“ [т.е. вмешателство на банки] . 

Загрижени ли са участниците в крипто пазара от такава прекомерна консумация на енергия при генериране на криптовалути? „Ни най-малко”, казва Бунен. „Всеки на този пазар е доста спокоен по отношение на екологичните разходи. Ако някой е загрижен за екологичен проблем, нека не участва. " В същото време Бунен, по собствените му думи, се смята за природозащитник. Той оправдава отчасти замърсяването с въглерод, причинено от криптовалути, с „ефективен алтруизъм“, като благотворителност. 

Защитниците на биткойна остават убедени, че ползите в тази област надвишават разходите; те твърдят, че криптовалутите полагат основите на финансовата система на бъдещето. Някои от тези поддръжници, като компанията Square на Джак Дорси и Ark Investment на Кати Ууд, твърдят в своите бели книги, че мрежата на биткойните всъщност е в състояние да стимулира ускореното развитие на възобновяемите източници на електроенергия. „Увеличаването на капацитета за добив на биткойни може да позволи на енергийните компании да„ оптимизират “слънчевата енергия, без да губят електричество“, се казва в документа. 

В усилията си да отговорят на търсенето на клиенти за криптоуслуги, банките и мениджърите на активи са се замислили как точно биха могли да компенсират своите въглеродни емисии. Този проблем може да бъде разрешен само ако има по-силен акцент върху използването на възобновяеми енергийни източници. Но все пак тук имаше място за критиците, тъй като в този случай чистото електричество няма да отиде в други части на обществото. След протести на жители и зелени неправителствени организации, проектът Greenidge в щата Ню Йорк обяви намерението си да направи емитирането на биткойни неутрално [т.е. д. с неутрално ниво на въглеродни емисии]чрез закупуване на така наречените въглеродни кредити. Компанията казва, че "се ангажира да проучва и инвестира в проекти за възобновяема енергия в цялата страна". 

Менди Дерош, говорител на организация, наречена Earthjustice, която води кампании срещу подобни проекти и възраждането на това, което тя нарича "зомбита" на централи за изкопаеми горива, твърди, че предвид количеството изхвърляни парникови газове, закупуването на въглеродни кредити за Greenidge е "без значение"; освен това е дошъл моментът за сериозно проучване на въпроси, свързани с перспективите за регулиране на тази област. 

„Хората може да се интересуват, например, от такива въпроси:„ Какво е биткойн и за какво е той? “Честно казано, не ме интересува целта на биткойните. Не съм безразличен обаче от факта, че биткойнът е много енергоемък. Може би има някои други, по-ефективни начини за добив на биткойн, а не този изключително неефективен и изключително енергоемък процес “, казва Манди Дерош. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
1. той малко не може да чете и 2. вече открадна 200 000 биткойна, че и един от арестуваните умря в затвора 3. ти го чакаш и да работи, да създава капитализъм хааааахахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
малии, тая статия ако е прочете мутрата и ако беше на власт... веднага завършва Беляне и бичи една биткоин ферма до него с чипове от правец, че нали сега е криза и нема от къде другаде... и удри ефтините биткоини по 10лева бройката :)) да има за пенсии и саниране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още