IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преслав Райков: Пазарната корекция ще продължи поне месец

Не всички компании отговарят на високите очаквания на инвеститорите в настоящия сезон на отчетите, казва анализаторът

17:13 | 06.02.22 г.
Преслав Райков: Пазарната корекция ще продължи поне месец

Пазарите на акции в САЩ ще се успокоят след преминаването на периода на корекция и повече яснота за действията на Федералния резерв и Европейската централна банка в борбата им срещу инфлацията. Нивата на петролните пазари са нестабилни и там може да се очаква корекция в негативна посока. Това мнение застъпи Преслав Райков, финансов анализатор, в ефира на предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

„Корекцията ще продължи поне още месец - след старта на новата година пазарите влязоха в рейндж, а S&P гонеше почти 5000 пункта. Тази корекция е здравословна и посочва смяната на нагласата на инвеститорите. Федералният резерв каза, че ще вдига лихвите - може би след около два месеца ще започне ефективно - Европа каза, че няма да вдига лихвите. Това създаде макрорамката в глобален мащаб, в която инвеститорите реагират и изтеглят капитали от технологичния сектор в САЩ, който олицетворяваше абсолютно всички - актив-убежище, спекулативен актив, вяра в бъдещето на технологиите“, каза Райков.

След лятото в САЩ може да се очаква отново тренд към 5000 пункта на S&P, както и пикове на Dow Jones и NASDAQ, прогнозира специалистът.

Не всички компании отговарят на високите очаквания на инвеститорите в настоящия сезон на отчетите. Много от компаниите, които бяха повлияни от COVID-19, за да регистрират резултати, малко по малко започват да забавят този темп, както се видя и от корекцията“, коментира специалистът.

Инфлацията и изключителните цени на електроенергията поставиха централната банка на Англия под натиск да увеличи основната лихва с 25 процентни пункта до 0,5%, каза още Райков.

„Очаква се през тази година да я вдигнат поне още два пъти, защото инфлацията не се очаква да се понижи в следващите от шест до девет месеца... Британският паунд върви в приличен рейндж, но очаквам икономическият растеж да се забави и да не бъде толкова динамичен, колкото ще бъде в останалия свят, дори и в Европа“.

"В САЩ рекордната инфлация афектира изключително много прегрелия пазар на труда, случва се "голямото напускане", заплатите вървят стремглаво нагоре... Колкото и да се възстановява, това не се наблюдава в Европа пазарът на труда е малко под пред-COVID нивата“. 

Какво още каза Райков вижте във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още