IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Никой не знае колко харчат криптоинвеститорите

Токените вече имат отражение дори върху хората, които не притежават дигитални активи

17:30 | 20.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите за криптовалути наскоро инвестираха милиони долари за реклами на Super Bowl. Трудно е обаче да се каже колко точно са похарчили те, пише The Wall Street Journal.

Огромни състояния бяха натрупани в криптовалути, чиято глобална стойност се оценява на близо два трилиона долара според CoinMarketCap. Въпреки че това не е значителна сума в сравнение с много други класове активи, тя нарасна бързо. Глобалната оценка на криптопазара се увеличи с близо 1,5 трилиона долара през 2021 г., докато тази на S&P 500 отбеляза ръст от близо 9 трилиона долара, сочат данни на FactSet. 

Криптосъстоянията може да се окажат по-трудни за инвестиране по някои традиционни начини. Това обаче оказва влияние върху цялостната икономическа активност, като прави по-трудни прогнозите за нея. Време е за разговор как тези състояния се отразява на останалата икономика.

Разходите, осъществени с токени, могат да се проследят на дневна база. Компании като Coinbase и Paypal направиха възможно плащането с криптовалути през обичайните им инструменти. Това са карти или дигитални портфейли, захранени с криптоактиви.

Visa отчита, че около шест милиарда долара от общия обем на плащанията са осъществени от дебитни карти, свързани с криптоактиви, в периода от октомври 2020 г. до края на 2021 г. Това звучи като голяма сума, но все още е само капка в океана. Обемите на глобалните плащания с Visa се увеличиха с над един трилион долара през миналата година.

Една от причините за все още слабото използване на криптовалутите за плащания може да се дължи на вярата на дългосрочните инвеститори, че цените на тези активи далеч ще надхвърлят настоящите нива. Предупредителна е историята за мъжът, който платил десет хиляди биткойна за две пици на Papa John’s през 2010 г. - сега те биха стрували 400 милиона долара.

Играчите на пазара могат да използват портфолиата си без да продават, разчитайки на стратегия, известна като “buy, borrow, die” - чрез нея те получат заеми с ниски лихви, гарантирани от техните инвестиции. Този вид заеми се появи и при криптоактивите. Има множество компании и приложения за децентрализирано финансиране, които отпускат гарантирани от крипто заеми. Milo Credit например започна да работи с клиенти, които използват биткойн като обезпечение за жилищни кредити.

Разбира се, криптовалутите могат да бъдат продадени и конвертирани във фиатни пари, след което да се използват с каквато и да е цел. Около 12-процентен дял от купувачите на имоти, правещи първата си покупка на този пазар, са продали токени, за да си помогнат с плащанията, сочат данни на Redfin за четвъртото тримесечие. По-малко от 5-процентен дял от купувачите са разчитали на криптовалути през третото тримесечие на 2019 г., показва проучване.

Част от състоянията, натрупани в криптовалути, могат да бъдат диверсифицирани в дигиталната екосистема. Вярващите в даден клас активи може да не искат да конвертират състоянията си във фиатни пари. Те могат да заложат например на използването на криптовалути за закупуването на незаменими токени (NFT).

Възможно е също така някой, който е генерирал значимо богатство в дигиталната сфера, да харчи повече днес, просто защото се чувства по-богат или очаква, че ще може да може използва крипто по-лесно в бъдеще. Освен това е възможно много инвеститори да влагат повече дискреционни средства в криптовалути. Те може би ще са по-склонни да харчат или да използват тези печалби, отколкото традиционните си пенсионни спестявания.

Независимо дали хората разглеждат криптовалутите като реални пари, значението им става все по-голямо. Те започват да дават отражение дори за потребители, които никога не са купували дигитален токен. Инвеститорите и икономическите наблюдатели трябва да насочат фокус към пазара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още