IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За криптосектора вятърът на регулациите се обръща

За шефовете на няколко водещи криптокомпании регулаторите започват да стават по-положително настроени, когато става въпрос за дигитални валути

18:05 | 23.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

„Смятам, че те започват да го приемат сериозно, но не смятам, че това ги кара да се чувстват добре“, коментира Артър Брайтман, съосновател на блокчейн протокола Tezos.

„Разбира се, ще има консервативни предубеждения“, каза още Брайтман. Въпреки това само „миниатюрна част“ от криптоплащанията са свързани с криминална дейност, добави той.

Незаконната дейност е представлявала по-малко от 0,2% от трансакциите с дигитална валута през 2021 г., показват данни на аналитичната компания Chainalysis.

Атака с чар

Франция е „много прогресивна и много приветлива към криптовалутите“, казва Жао от Binance. „Те (французите – бел. ред.) са далеч по-напреднали в разбирането си“, коментира той.

Binance пусна чар в Париж миналата седмица, като обяви създаването на Web3 и крипто стартъп програма в партньорство с бизнес инкубатора. Новината бе съобщена, докато компанията, която преди се хвалеше, че няма официална централа, е на лов за свой основен офис.

„Със сигурност нашият регионален офис за Европа ще е в Париж“, каза Жао. „Първо ще създадем редица регионални централи, преди да станат международни“, допълни той.

Binance в момента има лиценз в Бахрейн и Дубай, както и предварително одобрение за дейност в Абу Даби. В Европа надзор упражнява литовският регулатор за борба с прането на пари, като регистрация е подадена и пред шведския регулатор за финансови услуги.

САЩ изостават?

Не всички регулатори обаче са на една вълна що се отнася до бързия растеж на криптосектора, посочва Брад Гарлингхаус, главен изпълнителен директор на фирмата зад едноименната криптовалута Ripple.

Щатската Комисия по ценните книжа и борсите изпрати Ripple, Гарлингхаус и другия съосновател Крис Ларсен на съд заради обвинения, че незаконно са продали токени рипъл за над 1 млрд. долара. Според регулатора токените рипъл трябва да се считат за ценни книжа, нещо, което от Ripple оспорват.

„Когато давам съвет на предприемачи, които мислят да създадат крипто- или блокчейн компания, им казвам да не се присъединяват (към сектора – бел. ред.) в САЩ“, посочва Гарлингхаус. „Липсата на яснота и на сигурност означават, че рискувате същото дело, което Комисията по ценните книжа и борсите заведе срещу нас“, допълни той.

Ripple дори обмисля да премести централата си в чужбина, като сред потенциалните дестинации са Лондон и Сингапур.

„Ripple ще наеме повече от 300 души тази година и над половината от тях ще са извън САЩ“, каза още Гарлингхаус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още