IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За криптосектора вятърът на регулациите се обръща

За шефовете на няколко водещи криптокомпании регулаторите започват да стават по-положително настроени, когато става въпрос за дигитални валути

18:05 | 23.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Криптосекторът може достигна повратна точка, що се отнася до регулации.

Шефовете на няколко водещи криптокомпании коментираха пред CNBC, че регулаторите започват да стават по-положително настроени, когато става въпрос за дигитални валути.

И макар страни като Китай да забраниха криптовалутите, то други държави като САЩ и Великобритания обявиха, че насочват регулациите към нововъзникващия пазар.

„Вятърът определено се обръща“, коментира Чанпън Жао, главен изпълнителен директор на Binance, най-голямата криптоборса в света, по време на форума Paris Blockchain Week.

Миналата година британските власти забраниха на Binance да извършва регулирана дейност в страната, а в Сингапур трябваше да бъдат ограничени услугите, след като централната банка предупреди, че фирмата може би е нарушила някои местни регулации.

В реч за откриването на форума в Париж Жао заяви, че регулаторните дискусии около криптовалутите са се превърнали от „негативни“ в „положителни“.

Но криптосветът все пак трябва да извърви дълъг път преди да получи широко приемане. А съдбата на индустрията до голяма степен зависи от подхода на различните регулаторни власти.

Правителствата се активизират

„Регулаторният пейзаж по света се раздвижва бързо“, коментира Никълъс Кери, съосновател на компанията за криптопортфейли Blockchain.com.

Миналата седмица британското правителство обяви, че ще включи стейбълкойните – които проследяват цените на утвърдени валути като американския долар например – в местните схеми за плащания.

Британският финансов министър Риши Сунак също така поиска от Кралския монетен двор да създаде незаменяем токен (NFT) – отговорът на дигиталния свят на редките колекционерски предмети на изкуството.

Според Кери Великобритания може да се окаже изненадващ играч в ситуацията.

„След Brexit те трябва да вземат политическо и стратегическо решение“, допълни той. „Дали ще построят Брюксел в Лондон или ще станат Сингапур на Запада, привличайки всички тези иновации, всички тези технологии и цялото това генериране на богатство“, посочи още Кери.

Правителствата искат да завъртят иновациите около финансовите пазари и следващото поколение интернет Web3, посочват още криптоекспертите пред CNBC. Те обаче са и предпазливи за непознатата страна на индустрията, включително прането на пари и незаконната дейност, както и ефектът от енергоемкото „копаене“ на биткойни за околната среда.

В САЩ президентът Джо Байдън наскоро подписа указ, който призовава за широка правителствена координация по отношение на дигиталните активи. Основно притеснение за западните регулатори, посочват от индустрията, е използването на дигитални активи за заобикаляне на руските санкции заради инвазията в Украйна.

Последна актуализация: 02:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още