IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: САЩ няма да се разминат само със сегашните стимули

Според нова прогноза на Pimco щатската икономика ще нарасне с между 3% и 3,5% през последното тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на тази година

11:50 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: САЩ няма да се разминат само със сегашните стимули

САЩ трябва да вземат мерки за подобряване на дългосрочната си конкурентоспособност и за намаляване на бюджетния си дефицит в средносрочен план, след като използват „масивно количество“ нови стимули, за да подкрепят икономическия растеж през следващата година, казва Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co., цитиран от Bloomberg.

„САЩ използват фискални и валутни стимули, за да може икономиката да набере достатъчно ускорение и да изплува от кризата“, казва Ел-Ериан. „Това, което не знаем все още, е дали то ще е достатъчно не само да коригира траекторията на икономиката за една година, но и да я изведе на устойчив средносрочен път на растеж“.

Pimco, който управлява най-големия облигационен фонд в света, повиши прогнозата си за растежа на американската икономика през следващата година на базата на очакваните правителствени стимули, посочва Ел-Ериан. Според новата прогноза щатската икономика ще нарасне с между 3% и 3,5% през последното тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на тази година. Това може да бъде сравнено с предишната прогноза за ръст от 2% - 2,5% и прогнозираните от Международния валутен фонд 2,2%.

Реагирайки на новината за повишаването на прогнозата, щатските индекси отбелязаха силен ръст. В четвъртък Standard & Poor’s 500 се повиши с 0,4% до 1233 пункта, затваряйки на най-високото си ниво от септември 2008 г.

Pimco започна да използва термина „ново нормално“ преди повече от две години, за да опише начина, по който се е променила световната икономика в резултат на най-лошата рецесия от Голямата депресия. Според теорията за "новото нормално" години наред САЩ ще са в капана на забавения растеж и високата безработица.

Администрацията във Вашингтон реагира на опасността от „новата нормалност с все по-неконвенционални стратегии“, казва Ел-Ериан. Федералният резерв възнамерява да закупи дългосрочни щатски облигации за 600 млрд. долара до средата на 2011 г., за да стимулира растежа. Също така президентът Барак Обама постигна споразумение с републиканците за бюджетен план, включващ данъчни съкращения за 120 млрд. долара.

„Новото нормално все още е налице“, казва Ел-Ериан. „Това, което администрацията прави, е просто отговор на симптомите на новото нормално, но те все още не се опитват да променят средносрочната динамика“.

Докато американската икономика се възстановява – тя отбеляза ръст от 3,2% през третото тримесечие на годишна база – безработицата е на нива, близки до 26-годишен максимум, нараствайки до 9,8% през ноември от 9,6% през октомври.

Главната цел на споразумението за данъчни съкращения между Обама и републиканците – да генерира дългосрочна заетост – може да бъде постигната само ако е част от по-широка програма, казва Ел-Ериан.

„Имаме нужда от по-смислени действия за подобряване на конкурентоспособността на американската икономика в дългосрочен план. Конкурентоспособността е застрашена от изоставане в инфраструктурни проекти и образованието, както и грешни оценки за наличните ресурси“, казва той.

Европа също се бори с последствията от новото нормално на фона на тежка дългова криза. Pimco очаква, икономиката на еврозоната да нарасне с между 0,5% и 0,75% през следващата година, казва Ел-Ериан. Прогнозата на МВФ за еврозоната е за 1,9% растеж през тази година.

„Европа е на съвсем различна писта от САЩ“, казва Ел-Ериан. „Старият континент се опитва да постигне устойчив ръст чрез налагането на фискална дисциплина“.

Проблемът е в това, че някои страни в Европа – не на последно място Гърция – може да не успеят да постигнат нито фискална консолидация, нито икономически растеж, казва той.

Дълговата криза в Европа наложи спасяването на Гърция и Ирландия през тази година, а сега европейските лидери обсъждат приемането на постоянен финансов буфер. Европейската централна банка (ЕЦБ) засили придобиването на облигации на изпитващите най-силни затруднения страни, за да предотврати разпространението на кризата.

„На практика, ЕЦБ оказва ликвидна помощ при наличието на проблем с платежоспособността“, казва Ел-Ериан. „Въпросът е дали пазарът ще помогне в тази ситуация“, допълва той. „Ако това не се случи, ще наблюдаваме колапса на няколко страни от периферията на еврозоната и допълнително икономическо свиване в целия регион“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още