IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Само Федералният резерв не може да излекува американската икономика

Според изпълнителния директор на PIMCO щатската централна банка не среща достатъчно подкрепа от правителството

21:22 | 18.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Само Федералният резерв не може да излекува американската икономика

Вливането на ликвидност от страна на Федералния резерв е само част от тристълбовия подход, необходим за възстановяване на американската икономика, смята Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co. (PIMCO) - най-големият облигационен фонд в света.

Макар решението на централната банка на САЩ за покупката на държавни облигации на стойност 600 млрд. долара да подпомогна паричната политика, повече трябва да бъде направено по отношение на фискалната политика и държавното управление, смята Ел-Ериан.

Инвеститорите калкулираха прекалено много програмата за вливане на ликвидност и облигационният пазар оттогава се понижава, посочва той.

”От икономическа гледна точка въпросът е, дали действията на Фед са достатъчни. Централната банка не среща подкрепа за подпомагане на растежа и създаване на работни места. Не виждаме баланса между краткосрочните фискални стимули и средносрочната финансова дисциплина”, заявява ръководителят на PIMCO пред CNBC.

Останалите два стълба на възстановяването трябва да осигурят правителствената подкрепа за най-уязвимата част от населението по време на трансформацията на икономиката, смята той.

Според Ел-Ериан тревогите около ирландския дълг са били временно овладяни чрез ликвидни мерки, но дългосрочните проблеми относно платежоспособността тепърва предстои да бъдат разрешени, както се случи и с Гърция по-рано през годината.

Когато хората дават пари назаем на тези страни, те получават премия в доходността, а тя отразява риска, който трябва да бъде понесен ако нещо се обърка, посочва той.

Инвеститорите в държавен дълг на страните от еврозоната вероятно ще загубят част от главницата по притежаваните от тях облигации, предвижда Ел-Ериан.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Дори и в Европа да се наложи преструктуриране (и загуба на част от главниците) при държавните дългове, то това ми се струва по-честно отколкото скритите загуби, които носят и ще понесат инвеститорите в САЩ-ски дълг поради скритата (повече или по-малко) обезценка на долара. В края на краищата, нали тези инвеститори постоянно тръбят, че калкулират риск - е, дошло е време този риск да се материализира и да бъде понесен. Нали затова са плащани и се плащат рискови премии. Това ще бъде дисциплиниращ пазара фактор и в края на краищата, в дългосрочен план, ще допринесе за стабилността на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sashev
преди 13 години
Така е. В момента се решават текущи ликвидни проблеми, а не дългови. Смятам, че на страни като Гърция и Испания (а вероятно и Ирландия) ще им се наложи преструктуриране на дълга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още