IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Гърция вероятно ще фалира до 2013 г.

Подобно на „изгубеното десетилетие“ в Латинска Америка през 80-те години, „алтернативата не обещава растеж и генериране на работни места“, смята специалистът

16:35 | 26.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Ел-Ериан: Гърция вероятно ще фалира до 2013 г.

Гърция вероятно ще фалира през следващите три години, защото орязването на бюджета няма да е достатъчно, за да се намали дълговото бреме на страната, казва Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Co., който притежава най-големия облигационен фонд в света, цитиран от Bloomberg.

В интерес на Гърция е страната да фалира, „стига да не се позволи проблемите да се пренесат в други страни. Това трябва да бъде направено чрез контролирано преструктуриране на дълга, за да се запази конкурентоспособността на икономиката“, казва Ел-Ериан. Подобно на „изгубеното десетилетие“ в Латинска Америка през 80 -те години, „алтернативата не обещава растеж и генериране на работни места“, допълва той.

Допълнителната доходност, или спреда, който инвеститорите търсят, за да купят гръцки дълг вместо германски облигации с подобен матуритет, се повиши днес до двуседмичен връх. На 2-ри май Европейският съюз и Международният валутен фонд одобриха финансов пакет на стойност 110 млрд. долара, в замяна на обещанието на гръцкото правителство да намали пенсиите и заплатите в публичния сектор и да увеличи акцизите върху горивата, алкохола и цигарите.

„Гръцките облигации се понижиха още повече след коментарите на Ел-Ериан“, казва Орландо Грийн, асистент-директор на Credit Agricole Corporate & Investment Bank в Лондон. „Краткосрочната картина не изглежда толкова зле за Гърция, но пътят, който предстои, ще е дълъг“, допълва той.

Дълговата криза в Европа се разрази в края на 2009 г., след като новоизбраното социалистическо правителство в Атина обяви, че бюджетният дефицит на страната е два пъти по-голям, отколкото обявения от предходната администрация.

Цената на ирландските, португалските и испанските ДЦК рязко се понижи поради опасения, че гръцката криза ще бъде последвана от други фискални проблеми в периферията на еврозоната.

Според МВФ гръцкото правителство е обещало орязване на бюджетните разходи, равняващо се на 11% от брутния вътрешен продукт на страната.

„Никога не съм виждал съкращаване на бюджетни разходи с 11% от БВП“, казва Ел-Ериан, който е работил в МВФ 15 години. „11% ще са героично постижение“.

Бюджетният дефицит на Гърция за 2009 г. е 13,6% - най-високият в ЕС, след този на Ирландия. За 2010 г. прогнозата на ЕС е той да падне до 7,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
nns
преди 13 години
Надявам се заради самия него да не го мисли сериозно - просто литка пазара да изкара някоя кинта. И слепия Пю от "Острова на съкровищата" видя че държавни фалити няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
theforce
преди 13 години
тоя почва вече да се конкурира с Рубини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още