IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори: В Китай до 5 години ще има криза

Според 53% от участниците в изследване на Bloomberg Китай е балон, 42% обаче не са съгласни с това твърдение

11:48 | 27.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Инвеститори: В Китай до 5 години ще има криза

Инвеститорите по света се подготвят за края на бурния икономически растеж на Китай, като 45% от тях очакват финансова криза в Поднебесната империя през следващите 5 години, съобщава Bloomberg.

Други 40% очакват криза в Китай след 2016 г., разкрива проучване на изданието, проведено сред 1000 инвеститори и анализатори. Едва 7% от запитаните са убедени, че Китай ще се размине с финансови проблеми.

„Няма съмнение, че Китай се намира в спекулативен, подхранван от кредити балон, който няма да може да бъде овладян“, казва Станислав Панис, стратег на TRIM Broker в Братислава. Той сравнява размера на подобна криза с последиците от колапса на ипотечния пазар в САЩ.

На 20-ти януари китайското статистическо бюро обяви, че през 2010 г. икономиката на страната е нараснала с 10,3%, което е най-бързият темп на растеж от 3 години, като брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е достигнал 39,8 трлн. юана (6 трлн. долара). През 2009 г. китайската икономика нарасна с 9,2%.

Всяка извънредна ситуация във финансовата система на Китай би се отразила глобално, смятат анализатори. Общата стойност на китайския внос и износ за миналата година е била 3 трлн. долара, като 13% от тази търговия в реализирана между САЩ и Китай. Към ноември Китай е държал щатски облигации за 896 млрд. долара.

Търговията и инвестиционните връзки между двете страни бяха насърчени от визитата на китайския президент Ху Дзинтао в Белия дом миналата седмица .

Опасенията на инвеститорите контрастират с оптимистичните прогнози на китайското правителство.

Миналата година Китай измести Япония като втората най-голяма икономика в света.

Според 53% от участниците в изследването Китай е балон, докато 42% не са съгласни с това твърдение. Най-силно притеснени са съседите на Китай. 60% от базираните в Азия инвеститори идентифицират китайската икономика с балон.

Основните опасения се крият в това, че инвестициите, които отбелязаха ръст от почти 24% през 2010 г., всъщност се прахосват за строежа на ненужни жилищни сгради и фабрики.

Джонатан Садовски, инвестиционен директор на Vaca Creek Asset Management в Сан Франциско е „изключително притеснен“, че Китай евентуално може да се сблъска със „структурни размествания в банковата си система“.

Китайските власти повишиха основния лихвен процент два пъти през четвъртото тримесечие в опит да потушат нарастващата инфлация – чувствителна тема след протестите на площада Тянянмън през 1989 г., дошли след неконтролируемо повишаване на цените. През миналата година цените на храните в страната са се повишили със 7,2%.

Хорун Шаих, инвестиционен мениджър в GAM London Ltd., посочва бързите темпове на инфлация и повишаващите се цени на недвижимата собственост като основни проблеми за финансовите пазари.

След като достигна 3159 пункта на 8 ноември миналата година, основният борсов индекс в Китай Shanghai Composite Index е изгубил 14%. „Пазарите има защо да са изнервени“, казва Майкъл Петис, професор по икономика от Guanghua School of Management към университета в Пекин.

Някои инвеститори остават оптимисти. „Икономиката на Китай може да продължи да нараства с над 10% през по-голямата част от следващите 5 години“, казва Ардаван Мобашери, директор на AIG Global Economics в Ню Йорк.

Налице са обаче и други резерви на инвеститорите спрямо Китай. Запитани да идентифицират най-лошото място за инвестиции през следващата година, 20% от участниците в проучването посочват Китай, при едва 11% през ноември. Почти половината от отговорилите – 48%, смятат, че през следващите две години значително забавяне на китайската икономика е много вероятно.

Китайските власти заявяват, че искат да намалят зависимостта на икономиката на страната от износа – проблем пораждащ напрежение със САЩ - като засилят вътрешното потребление.

Питър Хърст, брокер на Sterling International Brokers в Лондон е обезпокоен за способността на Китай да извърши подобен преход. „Да наистина, има 1,3 млрд. души в Китай“, казва той. „Но богати ли са достатъчно, за да станат потребители?“, пита той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 13 години
Криза - спад в курса на юана - излизане от кризата, след "изтекли" маса червени книжки, с които са купени, както производители, ТАКА И ПОТРЕБИТЕЛИ в Щатите. Като начало, в БВП е редно и нормално да се включва и производството и продажбите на компаниите, които се владеят и зад граница. В този случай, доста неща няма да изглеждат по начина, по който ги предтавя съвременната стъкмистика - току-виж, местата в Г-8 се разместили, при това, яко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
RedBot
преди 13 години
За едни глад и мизерия за други нови възможности :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mit
преди 13 години
Дали ще има криза или не не е толкова важно , защото рано или късно ще има . По важното е какво ще пречени на света ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още