IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика постигна 10,3% ръст през 2010 и стана втора в света

Инфлацията в страната е спряла да се ускорява след взетите от Китайската централна банка мерки за затягане на паричната политика

09:25 | 20.01.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Китайската икономика постигна 10,3% ръст през 2010 и стана втора в света

Китайската икономика е нараснала с 10,3% през 2010 г., отбелязвайки най-бързия си темп на годишен растеж от началото на финансовата криза. Това показаха днес правителствените статистически данни, които подчертаха за пореден път растящата икономическа мощ на страната, пише АФП.

През 2009 китайската икономика постигна ръст от 9,2%, като още по-динамичните й темпове на растеж през 2010 година й позволиха да изпревари Япония и да се превърне във втората по големина икономика на света след САЩ.

Световната банка прогнозираше, че китайската икономика ще нарасне с 10% през 2010 г.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната освен това е ускорил темповете си на растеж до 9,8% на годишна база през четвъртото тримесечие, като надмина очакванията на анализатори.

„В момента икономиката е в критичен период на преобразуване от възстановяване към стабилен растеж”, посочи пред репортери комисарят на Националната статистическа служба в Пекин Ма Дзиентан.

Той допълни, че Китай ще увеличи усилията си за трансформирането на икономическия модел на растеж на страната по такъв начин, че да се насърчи вътрешното потребление и в същото време да се ограничи зависимостта от износа и инвестициите.

Обнадеждаващи бяха и данните за инфлацията в страната през декември, която е спряла да се ускорява след взетите от Китайската централна банка мерки за затягане на паричната й политика.

Централната банка увеличи лихвените си проценти през октомври и декември, и вдигна седем пъти размера на изискуемите банкови резерви през последните 12 месеца.

Потребителските цени в Китай отчитат ръст от 4,6% на годишна база през декември спрямо годишна инфлация от 5,1% през ноември, която бе най-високата за последните повече от две години.

За цялата 2010 г. инфлацията в Китай е била 3,3%, което надмина тавана на правителството за годишна инфлация от 3% заради поскъпването на храните.

Износът на Китай достига рекордните 1,578 трлн. долара през миналата година, което е с 31,1 на сто повече спрямо 2009 г.

Индустриалното производство на свой ред отчита 15,7% ръст за цялата 2010, след като активността във фабричния сектор се засили заедно с нарастващото световно потребление.

Продажбите на дребно също се увеличават силно с 18,4 на сто през миналата година.

Според анализатори по-бързият от очакваното икономически растеж на Китай през последното тримесечие на 2010 и все още високата инфлация засилват вероятността за ново повишение на лихвените проценти в страната и за ограничаване на банковото кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Ako se izpulni ideqta za svobodno dvijenie na hora stoki i kapitali i zakonodaletstvoto se unificira EU bi bila obsta ikonomika.Za sega ne e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Втора е. Такова EU като икономика го няма още. Еврозона е едно, ЕС е друго, но не се разглежда като единна икономика, по простата причина, че има огромна разлика между икономиките на членките на ЕС. Няма я тази прозрачност като в щатите, и разбира се валутата не е еднаква - от 27 членки на ЕС, 17 са с общата валута евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
rainmaker
преди 13 години
Ne vtorata a tretata. 1.EU, 2. USA, 3. China.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Дупе да им е яко на китайчетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
rosybabe
преди 13 години
Бог създаде ЧОВЕКА. Всичко друго се прави в КИТАЙ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още