IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големите ядрени инциденти и катастрофи в историята на света

Предлагаме кратка хроника на 10-те най-тежки ядрени инцидента, случвали се някога

13:28 | 21.03.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>Избухналият реактор във Фукушима. Снимка: БТА</p>

Избухналият реактор във Фукушима. Снимка: БТА

На 11 март 2011 г. земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер порази Япония, предизвиквайки опустошително цунами. Сериозно беше засегната ядрената електроцентрала във Фукушима, където два дни по-късно ядрата на някои от реакторите бяха частично стопени.

Инцидентът се определя като най-сериозния след катастрофата в Чернобил от 1986 г., пише CNBC.

Въпреки че 40-годишната централа издържа на земетресението, последвалото цунами извади от строя резервните генератори и остави охладителната система на реакторите без захранване. Последваха експлозии в 4 от 6-те реактора на централата.

Междувременно електричеството е възстановено в 3 от реакторите. Въпреки това охладителната система все още не е включена и според Международната агенция за атомна енергия положението остава много сериозно.

Някои от работниците останали в централата са евакуирани в понеделник, след като в реактор 3 е избухнал нов пожар.

„Смятаме, че вече сме много близо до овладяване на ситуацията“, заяви високопоставен представител на японското правителство днес.

Според експертите състоянието на 6-те реактора във Фукушима, намиращи се на 240 км. на север от Токио, вероятно ще бъде овладяно. Въпреки това опасения остават за охладителните басейни за отработено гориво, един от които съдържа плутоний.

Случилото се в Япония повдигна дискусията за бъдещето на ядрената енергетика и постави под въпрос ядрения ренесанс, който се наблюдаваше през последните години. Инцидентът в никой случай не може да се определи като прецедент - преди него многократно е имало инциденти, свързани с изтичане на радиация и взривове в ядрени централи.

Предлагаме кратка хроника на 10-те най-тежки ядрени инцидента в историята. Как и кога са се случили те, както и повече информация за тях - разгледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
И с право го наричам ***.10 минути след като направи малоумното си изказване че до часове щял дфа избухне японски реакторо и японците изобщо нямали контрол - стана ясно че това е политик-протеже на Меркел без грам опит в енергетиката, спуснат с парашут в комисията през.. февруари. Половин час по-късно говорител на комисията замаза положението с това че Оетингер изказал публично ЛИЧНИТЕ си притеснения и не е имал достъп до никаква информация за текущата обстановка във Фукушима хахаха!*** на квадрат и то не за пръв път:http://en.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCnther_Oettinger#Eulogy_controversyХич не съм лобист, но не съм лековерна овца. Тоя не е надежден източник на информация изобщо, няма си идея какво става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
georgis
преди 13 години
"Нека припомня и скандала с *** Оетингер и неговите изказвания при пълната липса на информация и образование в съответната област" наричаш европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер *** :) ти да не си ядрен лобист бе приятелю, а в реактор 3 наистина има пожар, пробвай с BBC, ако се оправяш с английския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
Перун
преди 13 години
"На 11 март, 2001 г." от SEO съображения може би бихте искали да го направите на 2011 г. =]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
optional
преди 13 години
азотна е киселината, не натриева. явно са се коригирали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
"Трима работници се опитвали да смесят натриева киселина с уран" - това от хрониките към статията.Любопитен съм журналиста да даде формулата на НАТРИЕВАТА КИСЕЛИНА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
jamiemirror
преди 13 години
Това им е проблема на журналистите - не са точни в изказванията си, търсят сензации и всяват паника.Взривовете не са в реакторите, а в сградите. Няма нито един взривен реактор.Стопената част от ядреното гориво е около 3% по официални данни - няма причина за тревоги. Всички реактори са били спрени преди да удари цунамито. В понеделник в реактор 3 не е избухвал пожар, имало е дим/пара като причината все още не е изяснена.Странно е как журналисти пишат статии на основа слухове и дори не си проверяват данните (което в конкретния случай е много много лесно!). В светлината на паниката която всяват не е зле да бъдат подведени и под отговорност. Нека припомня и скандала с *** Оетингер и неговите изказвания при пълната липса на информация и образование в съответната област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още