IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и ЕЦБ играят опасна игра, за спасителния план трябват доста повече пари

След първоначалната еуфория пазарите ясно показаха, че искат по-адекватно решение на дълговите проблеми, се казва в коментар на Bloomberg

11:15 | 31.10.11 г. 29
Автор - снимка
Създател
Германия и ЕЦБ играят опасна игра, за спасителния план трябват доста повече пари

Еуфорията около поредния пакет за спасяване на Гърция и реформите на Европейския фонд за финансова стабилност бързо се изпари. Сега вече въпросът е дали лидерите на еврозоната ще постигнат съгласие по мерки, които да сложат край на кризата с държавните дългове и дали ще имат нов шанс да решат проблемите.

Такова е мнението на редакционния екип на агенция Bloomberg, публикувано в коментар на страницата на медията.

След първоначалния ръст пазарите демонстрираха липса на доверие в способността на Европа да предпази платежоспособните държави от заразата, тръгнала от по-слабите страни на еврозоната. В петък третата по големина икономика във валутния съюз – Италия, трябваше да плати рекордните след въвеждането на еврото 4,93% доходност при пласирането на тригодишни облигации за 3 млрд. евро.

Този път поне лидерите на еврозоната навързаха правилно картинката. Те признаха, че един заслужаващ доверие план трябва да включва сериозно отписване на държавен дълг, рекапитализация на банковата система и гаранции по новоемитираните държавни ценни книжа. При това всички тези елементи трябва да бъдат взаимно свързани.

Грешката е в преценката за дълбочината на проблемите. Дори да бъде реализиран, планът за Гърция предвижда намаляване на държавния дълг с по-малко от 50%, набавяне на 100 млрд. евро капитал за банките и увеличаване на капацитета за предоставяне на гаранции от спасителния механизъм до около 1 трлн. евро.

Позицията на Bloomberg е, че отписването трябва да е далеч по-голямо, както и че еврозоната се нуждае от арсенал в размер на поне 3 трлн. евро, за да може да бъде осигурена нужната капитализация на банките в целия валутен съюз и да се покрият нуждите от финансиране на всички държави от него.

Недостатъците на плана може и да са преднамерени. Немският канцлер Ангела Меркел и представителите на Европейската централна банка блокираха единствената адекватна опция: публично обещание от ЕЦБ, че банката е готова да изкупи държавни облигации за трилиони евро. Тази идея бе подкрепена от президента на Франция Никола Саркози.

Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Лавров към САЩ: Спрете да пренебрегвате позицията ни за ПРО."Ако нашите партньори продължават да пренебрегват позицията ни, ще трябва да защитим интересите си с други методи. Възможно е да са необходими конкретни мерки или отговори от технико-военен характер. Но ние не бихме искали такова развитие на събитията", отбеляза Лавров."За съжаление съм принуден да констатирам, че подписването на споразумението между Румъния и САЩ представлява допълнителна звено в серията събития, които показват, че САЩ ще ускори реализацията на плана си за противоракетната отбрана, без да вземат предвид загрижеността на Русия", заяви ръководителят на руската дипломация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Тази игра с подрънкването на оръжия е вече доста прозрачна.Тя е игра на пари и игра за пари. Както преди време се изказа накой " Помнете , че каквото и да Ви говорят в крайна сметка винаги става въпрос за пари"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
Руснаците са не по-малко империалисти от американците - само будала може да си въобразява, че са наши хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Москва е готова да помогне на ЕС, "ако я помолят"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Защо е нужно ПРО? Всъщност САЩ няма да защитава Европа от Русия, САЩ ще жертва Европа за да победи Русия. Абсурд? Ни най-малко. Това е стар план на Пентагона от времето на Студената война. За него разказва Джон Пилджер във документалния филм "The truth game". Плана е ***. САЩ ще атакува Русия от базите си на територията на Западна Европа. Така руснаците ще са принудени да изстрелват ракетите си по Западна Европа, докато не унищожат базите от които са обстрелвани. Затова е необходимо ПРО-то в Румъния, Турция, Чехия и Полша. Полша е идеалното място за ракети прехващачи на руски балистични ракети насочени към Великобритания и Франция. Колкото повече ракети ангажира Русия в Европа и Китай, толкова по-малко остават насочени към САЩ. Това е простия план, в който Русия и Европа и Китай се изтребват взаимно, а САЩ излизат сухи от водата, както през Втората световна. Чудесен и страшен план на американската военщина.Сега става ясно, защо Русия е против това ПРО, но защо Европа си трае.... ? Ясно е защо САЩ не искат да допуснат Русия, до съвместно обслужване на това ПРО!Ето истинската същност на американците. Ще жертват и Европа ако е нужно според изказването на един илюминат, за да си спасят дебелите *** от възмездието!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Участието на страната ни в щатския противоракетен щит в Европа ще ни струва 8 млн. евро за първия етап от изграждането му. ?8 млн. вноската ни за ПРО-то над Европа: Сега САЩ разполага ракети против Русия и ние ще им плащаме даже !!! ГЕРБ плащат от нашите данъци, за война с Русия!!! Ако ще ни пазят трябва да е от турците! Ние от Русия не се боим, те са наши хора! Искат да ни ползват за жив щит, и на всичкото отгоре, ни карат да си плащаме за това!!! Хем мишена, хем си плащаш. Благодаря ви *** политици за спокойния живот!!! Системата не спира ракетите, не ги унищожва, не ги поврежда, а само ги принуждава да паднат преди да стигнат до целта!!! Това е максимумът на възможностите и. Дори не поврежда бойните глави! Ракетите и бойните им глави, задължително ще падат ТУК! Tака работи ПРО-то. Целта е да падат ТУК а не в САЩ!!! Дали и Бойко ще откаже, когато Барак Обама му поиска български войски за войната срещу Русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Следващата цел на "Американската гнусотия" е Сирия....!!!Йемен и Сирия има Руски бази. Затова е цялата "арабска революция". Тези Държави включително и Либия имаха договори за Руски бази. В Сирия има действащта такава от 1971г. като сега се обновява и това подлуди Обама и компанията гладни хиени. Тези държави са бъдещ плацдарм срещу Иран. А после...всеки се досеща за кого точат зъби(за Европа и Русия най-главно). Ще опитат с малцинствата(Иран-Сирия-Турция), това им е основния коз. Масонският елит ще насъска Турция и арабите, срещу Европа (на поход срещу Християнството), а Китай срещу Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Патилан
преди 12 години
Плана на елита на САЩ е, да насъска Китай срещу Русия, а Турция и арабите срещу Европа. Затова направиха, така в Либия, че арабите да си мислят, че Европа ги напада. След финансовият фалит, разпада на ЕС и еврото- когато Европа е отслабена, ще насъскат Турция и арабите, срещу Европа (на поход срещу Християнството), а Китай срещу Русия! Това е простия план, в който Русия и Европа и и Китай се изтребват взаимно, а САЩ излизат сухи от водата, както през Втората световна, и дълговете им са опростени, защото вече няма кой да им ги иска! Ето истинската същност на американците. Ще жертват другите народи, за да си спасят дебелите *** от възмездието. Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент. USA имат таван на държавния дълг който е 100% от БВП...и САЩ го достигна на 2 август...и фактически държавата обявява неплатежоспособност по дълговете си тоест ФАЛИТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 2
Nikodim
преди 12 години
Патилан,занърсяватв форумното пространство с глупавите си "предсказания"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
jimaru
преди 12 години
"Иран" - не. Нямат допирни точки( не става въпрос за гранични допирни точки). Жълтите осъществиха икономиката на " Многото ръце". Тя е много проста. Като АК - 7,62. И също толкова безотказна. Гениалните неща са винаги прости. И безотказни. В това е огромната им сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още