fallback

Credit Suisse: Еврозоната в сегашния си вид изживява последните си седмици

Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за ново ниво на икономическа интеграция и данъчен съюз в рамките на еврозоната, твърдят анализаторите на швейцарската банка

23:24 | 21.11.11 г. 31

Еврозоната в настоящия си вид доживява последните си седмици, прогнозира втората швейцарска банка по пазарна капитализация Credit Suisse, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според анализаторите на кредитната институция още в средата на януари 2012 г. Германия и Франция ще постигнат ключово споразумение за достигане на ново ниво на финансово-икономическа интеграция и за създаването на данъчни съюз.

Вследствие на това ще възникнат условия за нова монетарна политика на Европейската централна банка, която ще започне масово изкупуване на облигации на най-слабите в икономическо отношение държави-членки на еврозоната, за да не бъде допуснато настоящата системна финансова криза да прерасне в разпадане на еврозоната.

При това според анализа на Credit Suisse пикът на кризата ще настъпи, когато доходността по 10-годишните италиански и испански облигации достигне 9%, а по френските – 5%.

Експертите на банката смятат, че тази ситуация на пазарите ще се получи в средата  на януари следващата година.

„В условията на достигане на толкова високи нива на доходност по облигациите инвеститорите ще започнат да си задават въпроса дали притежаваните от тях облигации на държави от еврозоната не представляват просто късове хартия. В този момент Германия и Франция ще бъдат принудени да вземат моментално решение за достигане на ново ниво на интеграция и ще създадат митнически съюз в рамките на еврозоната“, изтъкват те.

По думите им „съдбата на еврото ще бъде решена в най-близко бъдеще“.

При това те смятат, че вариантът със заздравяването на интеграционната база на еврозоната е основен, а вариантът за разпадането ѝ – слабо вероятен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
fallback