fallback

Standard&Poor's се гмурва в политиката

Агенцията заплашва рейтинги на дългове за над 8 трлн. долара, което може да предизвика катастрофални последици

10:30 | 06.12.11 г. 12
Автор - снимка
Създател

Решението на агенция Standard&Poor's да постави под наблюдение за понижение рейтингите на 15 държави от еврозоната, сред които Германия и Франция, я изстрелва в орбитата на политическите процеси, пише Bloomberg.

Поставянето в списъка за наблюдение идва непосредствено преди решителните срещи на лидерите на Европейския съюз, които трябва да дадат отговори на много въпроси за бъдещето на интеграционните процеси в Европа.

Standard&Poor's обяви, че рейтингите на Германия, Франция, Австрия, Финландия и други 11 държави от валутния съюз ще бъдат преразгледани с аргумента, че „продължаващите различия между европейските политици как да се справят с кризата излагат на риск финансовата им стабилност“.

Както е известно, в края на август S&P смъкна топ кредитния рейтинг на САЩ, заявявайки, че политическите дискусии за начините, по които да бъде намален бюджетният дефицит на страната „са изключително трудни“.

Според участници на пазара на облигации моментът за решението на S&P е крайно неподходящ. „То усложнява работата на европейските лидери за разрешаване на дълговите проблеми“, заявява за Bloomberg Антъни Валъри от LPL Financial.

Ако S&P изпълни заканата си да намали кредитните рейтинги на Австрия, Белгия, Финландия, Германия, Холандия и Люксембург с по една степен, а на още 9 държави - с по две, то това ще засегне държавен дълг на обща стойност 8,1 трлн. долара, показват данни на медията.

От агенцията обвързват този възможен сценарий с резултатите от срещата на върха, която предстои в края на тази седмица. Според един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка - Евалд Новотни, това „подчертава проблема, че рейтинговите агенции все по-отчетливо играят политическа роля“.

„Без съмнение рейтинговите агенции имат важна икономическа роля, но случващото се сега е твърде проблематично, тъй като създава проциклични ефекти - с други думи прави кризата по-лоша“, коментира Новотни.

Новината от S&P дойде в момент, когато пазарите бяха отслабили хватката си върху Италия и доходността по десетгодишните облигации на страната се върна на нивата си отпреди повече от месец.

„Промяна на перспективата би била катастрофална за Европа“, смята Марк Грант от Southwest Securities. “Рейтингът на всяка европейска банка също ще трябва да бъде понижен, ако се понижат държавните рейтинги. При много корпорации също ще има редукции, а еврото ще попадне под невероятен натиск“, смята анализаторът.

За момента единствено Гърция не е в групата на страните, за които евентуално ще последва понижение на рейтинга. За момента Гърция има оценка на рисковия профил СС, което е с 10 нива под тези, считани за инвестиционни.

При Кипър ситуацията обаче е сходна, тъй като рейтингът на страната вече беше поставен под наблюдение с негативна перспектива.

Ето рейтингите на всички страни от еврозоната, които са заплашени от ревизия:

Рейтингите, поставени от S&P под наблюдение
Държава Рейтинг
1 Австрия ААА
2 Белгия АА
3 Германия ААА
4 Естония АА-/А-1+
5 Ирландия ВВВ+/А-2
6 Испания АА-/А-1+
7 Италия А/А-1
8 Люксембург ААА
9 Малта А/А-1
10 Португалия ВВВ-/А-3
11 Словакия А+/А-1
12 Словения АА-/А-1+
13 Финландия ААА
14 Франция ААА
15 Холандия ААА

Предлагаме ви и размера на държавните дългове на държавите, които членуват в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
fallback