IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P заплаши Германия с понижение на рейтинга

Според Financial Times освен Берлин рейтинговата агенция предупреждава с отнемане на рейтинга AAA Франция, Холандия, Австрия, Люксембург и Финландия

22:01 | 05.12.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Standard &amp; Poor&#39;s може да покаже червена светлина на водещите европейски икономики.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Standard & Poor's може да покаже червена светлина на водещите европейски икономики. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's заплашва Германия и няколко други държави от еврозоната с отнемане на най-добрия рейтинг AAA, пише Financial Times.

Освен Германия с рейтинг AAA са оценявани още Франция, Холандия, Австрия, Люксембург и Финландия. Още в понеделник S&P може да промени перспективата на всички тези страни на „отрицателна“, което може да доведе до понижение на рейтингите в следващите 90 дни, пише още Financial Times.

Решението е в крайно неподходящ момент – в края на тази седмица на среща на върха на ЕС трябва да бъдат взети решения за обширни реформи, с които дълговата криза трябва да бъде решена.

В последно време се появиха доста предупреждения, че кризата може да се пренесе от периферията на еврозоната към центъра и по този начин да зарази Германия и Франция. Според плановете двете държави трябва да понесат по-голямата част от разходите за спасението на задлъжнелите държави.

Един неуспешен търг за държавни ценни книжа на Германия също се възприе като предупредителен сигнал от наблюдателите. При последната емисия на германски книжа в понеделник търсенето обаче бе значително по-високо. S&P иска да приключи с прегледа на рейтингите на шестте страни с рейтинг "AAA" възможно най-скоро след срещата на върха на ЕС.

Големите рейтингови агенции отново са подложени на атака. Критиците ги обвиняват, че с техните съобщения и намаления на рейтингите изострят кризата. През последните месеци инвеститорите реагираха силно на „предупредителните изстрели“ на агенциите за кредитен рейтинг.

Преди почти четири седмици S&P излезе по погрешка със съобщение за понижение на кредитния рейтинг на Франция, което разтърси глобалните капиталови пазари. Агенцията изпрати имейл до клиентите си, от който се заключава, че парижкият рейтинг "ААА" минава в историята. S&P трябваше да признае грешката си и я обясни с грешка на компютърната система на фирмата. Впоследствие министърът на финансите на Франция Франсоа Бароан настоя за разследване заради допуснатата в началото на месеца грешка от кредитната агенция Standard&Poor's, която разпространи съобщение, че рейтингът на страната е понижен.

Оттогава обаче се спекулира непрекъснато, че Франция е изправена пред загуба на най-добрия възможен рейтинг. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Да, това е. Но мисля, че обосновката е малко по-различна - става въпрос, че ако ЕЦБ печата евра, това ще навреди на кредиторите (ще стопи дълговете). А кредиторите на европейските държави всъщност са подставени лица на Уол Стрийт (и са финансирани от тях).Това показва, че да се дадат на ЕЦБ правомощия на истинска централна банка, всъщност беше истинското проевропейско решение имам предвид - в интерес на европейските държави и на потенциално независимия ЕС. За същото настояваха и поляците, а те извадиха много силна и добра позиция. (Потърсете: Полша отправи безпрецедентен апел към Германия да действа веднага в името на Европа) А Меркел преебва Европата (заради Дойчебанк). А - и поздрави на supertrader - той отдавна застъпва тезата, че да се дадат правомощия на ЕЦБ е правилният изход от кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
цирк,изнудване,война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Ще дойдете вие на Патилановият, но само като се научите да слагате +плюсове и да се борите със Злото......а дотогава ще се все на страната на губещите се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 12 години
Много просто. S&P са американска агенция, която провежда интересите на американската администрация и шайката престъпници от Уол Стрийт и протежетата им от ФЕД. Франция трябваше да бъде сплашена за да не противоречи на Германия за използването на ЕЦБ като последна спасителна инстанция. Защо? Пак просто - На ЕЦБ НЕ ТРЯБВА да се позволява да се държи като ФЕД, сиреч никакво печаятане на евра.Защо?Пак лесно - на Америка и трябва силно, колкото може по-силно евро. Също и на Германия, която твърдоглаво се е втренчила в постиженията си. А това, че европейската икономика ще бъде потопена в дивашка рецесия не интересува никой. Важно е американците да си продават тук *** Made in China.За Италия, Испания, Португалия, Ирландия и Гърция никой не го е еня...Ето ти отговор на гатанката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Докато има криза на свръхпроизводството, печатането на пари не води до инфлация. Лошото идва изведнъж и внезапно. А засиленото търсене на злато обикновено предвещава война. Вътре в Европа също назряват революционни събития еврото се оказа зловещ капан за всички държави с изключение на Германия. Благодарение на еврото Германия се превърна във втория износител в света, след Китай, изпреварвайки САЩ и Япония. Естествено, това е за сметка на по-слабите европейски икономики. Гърция и Италия вече изпаднаха в неплатежоспособност и Брюксел им назначи генерал-губернатори. Германия отказва да разреши ЕЦБ да дава кредити при нормални лихви, освен ако те не приемат колониалния статут и хилядагодишния Райх.Може ли това да доведе до военни сблъсъци? Ясно е, че в един момент прасетата ще отхвърлят еврото и ще откажат да плащат дълговете си. Те просто нямат друг изход. Щом една мощна и модерна икономика като италианската е в капан, какво остава за гръцката? Нищо чудно утре Гърция да се събуди с военна хунта, анализите на ЦРУ предупреждават още от пролетта. Не случайно, преди да абдикира, Папандреу за всеки случай уволни ръководството на въоръжените сили. Но те си имат здрави традиции.Ясно е, че поне десетина държави в момента са в колониален валутен капан. Ясно е, че възникват националноосвободителни движения. А също така е ясно, че това рядко минава без кръвопускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Десет дни след като френският президент Никола Саркози предупреди, че европейската дългова криза налага "нова реалност" за икономиката на страната, неговото правителство оповести предложения за около 19 мил Евро бюджетни съкращения и повишаване на данъците, като част от агресивни усилия за запазване високия кредитен рейтинг на страната. "Страната ни трябва да запретне ръкави"- каза френският премиер Франсоа Фийон. Отбелязвайки дълговата криза в Гърция и заплахите пред Италия и Испания, той предупреди, че "банкрут вече не е абстрактна дума".Новините са от спекулантите. Спекулантът е човек, който размишлява, който помага на пазара. Това е човек, който отнапред играе ролята да даде сигнал, че има някаква неефективност, разминаване в принципите на икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
"Българският лев не може да падне, вързан е към гащите на Фидосова !!!"ха,ха,хаха,ха,ха........ха,ха,ха..........хо,хо,хо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
И моментът когато S&P направиха грешката с рейтинга на Франция явно също не беше случайно избран. Сплашиха Франция. Сега, като се върне лентата назад, май се вижда защо. Тогава Франция и Германия имаха различия в идеите си за изход от кризата. Позицията на Франция за решаването на кризата не им е харесвала. Сега Саркози май се примири с позицията на Меркел в общото им предложение. Мисля, че става въпрос за правомощията на ЕЦБ. Добре, гатанка: Заради какво точно заплашиха тогава Франция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Прав си. Не е случайно избран, разбира се. Вижте само поредността на статиите в Инвестора:Европейските борси приключиха на зелено 05.12.2011 19:46S&P заплаши Германия с понижение на рейтинга 05.12.2011 22:01Предупреждението на S&P потуши борсовия ентусиазъм 05.12.2011 23:42Води се открита война срещу европейската икономика. Вече не се стараят много-много да се крият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
питай ония дето предизвикаха кризата в америка, целят дестабилизация за да може долара да не изгуби статута си на световна валута и те знаят 4е със страх могат да потдържат долара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още