IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor's се гмурва в политиката

Агенцията заплашва рейтинги на дългове за над 8 трлн. долара, което може да предизвика катастрофални последици

10:30 | 06.12.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Standard&Poor's се гмурва в политиката

Решението на агенция Standard&Poor's да постави под наблюдение за понижение рейтингите на 15 държави от еврозоната, сред които Германия и Франция, я изстрелва в орбитата на политическите процеси, пише Bloomberg.

Поставянето в списъка за наблюдение идва непосредствено преди решителните срещи на лидерите на Европейския съюз, които трябва да дадат отговори на много въпроси за бъдещето на интеграционните процеси в Европа.

Standard&Poor's обяви, че рейтингите на Германия, Франция, Австрия, Финландия и други 11 държави от валутния съюз ще бъдат преразгледани с аргумента, че „продължаващите различия между европейските политици как да се справят с кризата излагат на риск финансовата им стабилност“.

Както е известно, в края на август S&P смъкна топ кредитния рейтинг на САЩ, заявявайки, че политическите дискусии за начините, по които да бъде намален бюджетният дефицит на страната „са изключително трудни“.

Според участници на пазара на облигации моментът за решението на S&P е крайно неподходящ. „То усложнява работата на европейските лидери за разрешаване на дълговите проблеми“, заявява за Bloomberg Антъни Валъри от LPL Financial.

Ако S&P изпълни заканата си да намали кредитните рейтинги на Австрия, Белгия, Финландия, Германия, Холандия и Люксембург с по една степен, а на още 9 държави - с по две, то това ще засегне държавен дълг на обща стойност 8,1 трлн. долара, показват данни на медията.

От агенцията обвързват този възможен сценарий с резултатите от срещата на върха, която предстои в края на тази седмица. Според един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка - Евалд Новотни, това „подчертава проблема, че рейтинговите агенции все по-отчетливо играят политическа роля“.

„Без съмнение рейтинговите агенции имат важна икономическа роля, но случващото се сега е твърде проблематично, тъй като създава проциклични ефекти - с други думи прави кризата по-лоша“, коментира Новотни.

Новината от S&P дойде в момент, когато пазарите бяха отслабили хватката си върху Италия и доходността по десетгодишните облигации на страната се върна на нивата си отпреди повече от месец.

„Промяна на перспективата би била катастрофална за Европа“, смята Марк Грант от Southwest Securities. “Рейтингът на всяка европейска банка също ще трябва да бъде понижен, ако се понижат държавните рейтинги. При много корпорации също ще има редукции, а еврото ще попадне под невероятен натиск“, смята анализаторът.

За момента единствено Гърция не е в групата на страните, за които евентуално ще последва понижение на рейтинга. За момента Гърция има оценка на рисковия профил СС, което е с 10 нива под тези, считани за инвестиционни.

При Кипър ситуацията обаче е сходна, тъй като рейтингът на страната вече беше поставен под наблюдение с негативна перспектива.

Ето рейтингите на всички страни от еврозоната, които са заплашени от ревизия:

Рейтингите, поставени от S&P под наблюдение
Държава Рейтинг
1 Австрия ААА
2 Белгия АА
3 Германия ААА
4 Естония АА-/А-1+
5 Ирландия ВВВ+/А-2
6 Испания АА-/А-1+
7 Италия А/А-1
8 Люксембург ААА
9 Малта А/А-1
10 Португалия ВВВ-/А-3
11 Словакия А+/А-1
12 Словения АА-/А-1+
13 Финландия ААА
14 Франция ААА
15 Холандия ААА


Предлагаме ви и размера на държавните дългове на държавите, които членуват в Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
да имаме ли АЕЦ или да нямаме да минава ли тръбата или не .......пълни глупости....трябва много бързо да се намери алтернатива на ТЕЦ която е независима и високо продуктивна тоест АЕЦ и възобновяеми източници и докъто две страни се карат (единия вика на другия нема ти дадем тез хартиики щото са много) ние погубваме земята и себе си. а що се отнася до тръбата то тогава страните добиващи нефт трябав отдавна да са без природа но това си е 4иста политика и инетреси и няма нищо общо с природата хвърля се прах в о4ите на хората ето видите ли ние мислим за вас и природата и хората сии казват ауу колко е добър и мъдър борко мисли за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
кризата е умишлено създадена за да може да се редуцира броя на живите хора те това е а все още се използва петрола(а не безплатната енергия от зона 51) за да може да се даде толеранс на послушните араби да дръпнат страшно много като стандарт и да се превърнат в държави перли така 4е след като свърши петролът те да са на високо ниво спрямо останалите и да са подготвени за следваштото ниво на развитие на света, а чрез петрола америка и корпорацийте и държат изкъсо света и контролират растежа му.като сърши петрола бг и останалите страни като бг ше бъдат една територия една гола територия насред ништото спрямо останалите страни спе4елили от петрола...в бившите петролни страни ще е съсредото4ен елита на света и ще се пе4ели от това 4е са супер развити във всяко отношение (без зна4ение 4е са в пясъците имат си ски писти ) там ще се прави бизнес там ултра богатите ще живеят в условия и стандарти съобразени с тях а тук в бг нищо няма да се промени...пистите на алеко нямало да работят хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
тоест?не разбрах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Немалко хора смятат, че тази криза беше изкуствено породена. И всъщност са прави. Но това важи и за всяка друга криза от последните няколко века, успешно прикривана зад умело пропагандираната измама за естествените бизнес цикли. Действително съществуват множество факти и документи, които разобличават манипулациите и спекулативните действия на големите банкови династии Ротшийлд, Рокфелер, Морган, Лазард, Уорбург и други. Превръщайки себе си в роб на парите, човечеството се разписва за своята непълноценност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Странно, че на тая открита финансова атака на S&P срещу целия ЕС фактически, евро-политиците отвръщат твърде меко. Позасягат се, понамекват, че един вид "не е хубаво така" - и толкоз. Отговорът не съответства на атаката. Толкова ги е страх ли, че могат да ги атакуват още по-тежко финансово ли, подкупени ли са, що ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
orf
преди 12 години
стон, христос на чий гръб живее ?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
абсолютно вярно по силния живее на гърба на слабия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
donmuftacho
преди 12 години
Сега вече е далеч по-ясно до колко са независими S&P, да хвърлиш такава информация в публичното пространство дни преди срещата на евро лидерите си е много добре обмислена постъпка със изцяло спекулативна цел, някои хора пак ще направят големи пари на фона на подобни прогнози !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Achtung
преди 12 години
крайно време е истината да победи! САЩ, западна Европа и Япония, давани толкова дълго време за пример, всъщност са едни балони, постигнали високия си жизнен стандарт за сметка на останалата част на света. Кризата не се зароди на 15 септември 2008, тя е резултат на прекалено дълго подържани по изкуствен начин дисбаланси в техните икономики. Дълговете, които сега, трябва да се плащат са трупани в продължение на десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 12 години
Не S&P се гмурва в политиката, а политиците са се гнурнали във финансите!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още