fallback

Страхът от безработица се разпространява с най-бързи темпове по света

Тенденция на нарастване на несигурността за работните места се наблюдава във всичките 23 страни, включени в проучване на ВВС за най-разпространените страхове

14:40 | 12.12.11 г. 4
Автор - снимка
Създател

Страхът от безработица нараства с най-бързи темпове, разкрива глобално проучване на BBC, проведено сред 11 хил. души от 23 страни. На участниците е бил предложен списък с потенциални проблеми, от които те трябва да посочат тези, които са обсъждали с приятели и семейството си през последния месец.

И тази година корупцията и крайната бедност остават най-често обсъжданите теми. Въпреки това обаче безработицата е спомената от 18% от анкетираните – 6 пъти по-често, отколкото при първото подобно проучване, проведено през 2009 година.

Тенденция на нарастване на несигурността за работните места се наблюдава във всичките 23 страни включени в изследването, въпреки че корупцията остава най-често споменаваният проблем, коментиран от почти една четвърт от анкетираните.

Вторият най-често обсъждан проблем е крайната бедност. Тази тема е била дискутирана от 20% от участниците в проучването.

Опасения, свързани с инфлацията - нарастването на цените на храните и енергията - са споделени от 18% от анкетираните, същият процент като на тези, които се притесняват от нарастването на безработицата.

Все пак страхът от загуба на работни места варира от страна до страна.

Тези опасения са най-силно изразени в Испания, където 54% от анкетираните посочват, че са обсъждали проблема през последния месец. Резултатът представлява ръст от една трета спрямо 2010 г. Испания е една от най-силно засегнатите от дълговата криза страни в еврозоната. Процентът на безработните млади испанци надхвърля рекордните за Европейския съюз (ЕС) 40%.

Гана, Мексико, Нигерия и Турция са други икономики, където темата за безработицата се оказва особено гореща. Една трета или повече от анкетираните в четирите страни посочват, че са обсъждали проблема през последния месец.

Може да предположим, че нарастващите опасения за сигурността на работните места са свързани с икономически проблеми като кризата в еврозоната и забавянето на ключови световни икономики. Това предположение обаче може да не се окаже напълно вярно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
fallback