IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ с рязък спад до 8,6% през ноември

Новите работни места са 120 хил., а основен фактор за понижаването на безработицата е големият брой на отказалите се да търсят работа

17:21 | 02.12.11 г.
Безработицата в САЩ с рязък спад до 8,6% през ноември

Безработицата в САЩ регистрира рязък спад до 8,6% през ноември от 9% през предходния месец, като това е и най-ниското ѝ ниво за последните 2 години и половина, сочат данни на американското министерство на труда, цитирани от ВВС.

Американската икономика е прибавила 120 000 нови работни места през ноември, което напълно съвпадна с очакванията на анализаторите.

Броят на работните места, създадени през септември и октомври бе коригиран в посока на повишение със 72 000 общо за двата месеца.

Една от причините за резкия спад в нивото на безработица през ноември е големият брой на хората, които са се отказали да търсят работа и поради тази причина вече не се числят към работната сила.

По-широкият показател за безработицата, включващ обезкуражените, както и тези, които са принудени да работят на непълно работно време по икономически причини, регистрира спад до 15,6% от 16,2% през октомври.

Частният сектор е осигурил нови 140 000 работни места през месеца при 117 000 през октомври, докато броят на държавните служители продължава да намалява през 10 от 11-те месеца от началото на годината.

Продажбите на дребно, бизнес услугите и здравеопазването са с основен принос за ръста на заетостта, като в първия от изброените сектори новите работни места са 49 800.

В производството ръстът е от едва 2 000 нови работни места, а в строителството е регистриран спад от 10 000 след понижение от 15 000 през октомври.

Част от анализаторите са силно окуражени от данните за безработицата. „Според мен това е доста добре изглеждащо съобщение. САЩ просто прескочиха трапа“, заяви Ерик Ласелис от RBC Global Asset Management.

Други са по-предпазливи. „Истински добрата новина е, че заетостта нараства за четвърти пореден месец, и то с големи крачки“, смята Пиер Елис от Decision Economics. Той обаче изтъква, че „по-голямата част от спада в нивото на безработица идва от намаляването на обема на работната сила, което е прекалено голямо“.

Средната продължителност на работна седмица остава без промяна - 34,3 часа, докато средното заплащане се е понижило с 2 цента на час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още