IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депресията ще продължи до 2031 г.?

Паралелите между настоящата криза и Дългата депресия от 19-ти век са впечатляващи, коментира Матю Лин за MarketWatch

14:51 | 14.12.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Депресията ще продължи до 2031 г.?

Първо, депресиите могат да са много дълги и когато корените им се крият в дългови балони, продължителността им трябва да се измерва в десетилетия, а не в години. През последния век депресиите са били сравнително кратки и силно драматични епизоди. Ефектът им е като от болката при вадене на зъб, а не от хронична болест - екстремен, но бързо отшумяващ.

Това обаче не е задължително. Във Великобритания например вече наблюдаваме най-дългата рецесия откакто съществува статистика – в смисъл, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната все още е под пика от 2008 г. Този период вече е по-дълъг от депресията през 1930 г., а това важи и за много други страни.

Ако Европа и вероятно САЩ отново изпаднат в рецесия през 2012 г., за всички ще стане ясно, че сме свидетели на нещо много по-продължително, отколкото предвиждат учебниците по макроикономика.

Второ, тази депресия е структурна. Дългата депресия от 19-ти век имаше своите корени във финансовите спекулации, технологичните промени и възхода на една масивна нова икономическа сила. Корените на нашата депресия се крият в три мащабни кризи, които се случиха едновременно.

Имаме дългов балон, който се раздуваше повече от три десетилетия и който се спука с гръм и трясък през 2008 г. В дългосрочен план доларът е на път да изгуби статута си на валута за резерв и котва на глобалната валутна система. Все още обаче, не е ясно какво ще го замени.

От друга страна имаме еврото. Най-големият икономически блок в света създаде най-зле функциониращата валутна система в световната история. Колапсът на единната валута вещае финансова катастрофа с безпрецедентни мащаби. Представете си световната икономика да получи сърдечен пристъп, който да прерасне в сърдечен удар и после линейката да катастрофира на път за болницата - не е учудващо, че пациентът не е в добра форма.

Трето дългата депресия от 19-ти век представляваше устойчив период на нисък растеж. Между 1850 г. и 1873 г. германската икономика е нараствала средно с 4,3% на година, а между 1896 г. и 1913 г. с 4,1%. През годините на дългата депресия обаче, ръстът е едва малко над 2%. Ситуацията в останалите страни е подобна. Пазарите оставали волатилни и редовно колабирали обратно в рецесия. Понякога наистина отбелязвали ръст, точно както Япония, която преживява второ десетилетие на стагнация. Растежът обаче никога не бил устойчив.

Четвърто, не липсвали и позитивни тенденции. В дните на дългата депресия не всичко е тънело в непрогледен мрак. Някои страни до голяма степен останали незасегнати. Появили се нови технологии и индустрии. Изобретен е телефонът и се поставят основите на индустрии, базирани на двигателя с вътрешно горене и електричеството. Хората, които разчели събитията правилно успeли да натрупат огромно богатство. Като цяло обаче времената били тежки.

Пето, не съществува лесно решение на проблемите. Правенето на паралел с 30-те години на 20-ти век е опасно, тъй като кара банкерите и политиците да вярват, че ако просто успеят да насърчат потреблението, всичко ще се оправи. Не, няма да се оправи. Разбира се, че потреблението е важно и че няма смисъл да го оставяме да колабира, но депресията няма да свърши, докато и трите структурни проблеми не бъдат решени.

Дълговете трябва да бъдат изплатени до устойчиви нива. Трябва да бъде създадена нова валута за резерв, а проблемът с еврото трябва да бъде решен кардинално. Никоя от тези цели не е лесна и никоя няма да бъде постигната бързо.

Глобалната икономика все някога ще се върне към нормалните си темпове на растеж. Истината обаче е, че пред нас се вие дълъг и труден път за изминаването на който ще са необходими много усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Самите немци 2012 година още ще кажат на другарката Меркел - стига толкова експерименти и колкото и да им е мощна икономиката не могат да потискат интересите на другите държави. 2013 вече ще е ясно че тази петролна ера в развитието на човечеството свършва и в следващите години светът ще стане съвсем друг. Просто частните пари са по добри от държавните , ще оцелеят тези валути , чиито ЦБ - емитенти са частни , защото там интересите са много по дългосрочни и не са мандатни.Ако еврото се превърне в частна валута , валута на ЕЦБ а не на ЕЗ , то ще оцелее..държавите няма да могат да емитират облигации.При положение че им се налага остро да задлъжняват , ще вземат заеми от международни финансови институции , но няма да може да му кефне на някое правителство да харчи и да емитира бондове с които да си покрие разточителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
Патилан
преди 12 години
Този балон не може да се надува до безкрайност, стените му са изтънели и е на път да се пръсне.Тревожните сигнали се сипят отвсясъде. Борсови паники и сривове, постоянно поскъпване на златото, поскъпване на храните. Да правим ли прогнози кога ще бъде отказан доларът като парична единица навсякъде или поне нещо краткосрочно, след колко дена златото ще удари 2 хил. долара. Някои държави като Венецуела са се заели да си приберат златните резерви, депозирани в западни банки, не се съмнявам че някои по-предвидливи са го направили по-отдавна мълчешката. Ние такива резерви нямаме, не ни и трябват. То държава ни е на изживяване какво ли и трябва, само едно яко изритване и край. А може би всяко зло за добро, един ден маските падат и се тръгва по нов път."Кризата ще продължи дотогава, докато не изчезне самата система!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Много хубава статия, мен лично ми хареса, но за мен има пропуски които биха направили сегашната дори по-тежка, най-важното от което е че населението в западните икономики застарява с бързи темпове, отделно не нараства както в края на 19 век и трето което никой никъде не набляга на него, нивото на знанията на новото поколения е по-ниско от това на старото, нещо също доста обезпокоително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 12 години
Иване къде си бе? Ела да им кажеш как за 24 часа, ще решат проблема със златния стандарт и незлатните пари:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
stone kold
преди 12 години
ще нападнат сащ света и всичко ще си дойде на мястото...пари злато диаманти без зна4ение са тогава бензина нафтата ще са важни....и яхта ако щете ще е по полезна от килограми злато
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още