IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депресията ще продължи до 2031 г.?

Паралелите между настоящата криза и Дългата депресия от 19-ти век са впечатляващи, коментира Матю Лин за MarketWatch

14:51 | 14.12.11 г. 34
Автор - снимка
Създател
Депресията ще продължи до 2031 г.?

Първо, депресиите могат да са много дълги и когато корените им се крият в дългови балони, продължителността им трябва да се измерва в десетилетия, а не в години. През последния век депресиите са били сравнително кратки и силно драматични епизоди. Ефектът им е като от болката при вадене на зъб, а не от хронична болест - екстремен, но бързо отшумяващ.

Това обаче не е задължително. Във Великобритания например вече наблюдаваме най-дългата рецесия откакто съществува статистика – в смисъл, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната все още е под пика от 2008 г. Този период вече е по-дълъг от депресията през 1930 г., а това важи и за много други страни.

Ако Европа и вероятно САЩ отново изпаднат в рецесия през 2012 г., за всички ще стане ясно, че сме свидетели на нещо много по-продължително, отколкото предвиждат учебниците по макроикономика.

Второ, тази депресия е структурна. Дългата депресия от 19-ти век имаше своите корени във финансовите спекулации, технологичните промени и възхода на една масивна нова икономическа сила. Корените на нашата депресия се крият в три мащабни кризи, които се случиха едновременно.

Имаме дългов балон, който се раздуваше повече от три десетилетия и който се спука с гръм и трясък през 2008 г. В дългосрочен план доларът е на път да изгуби статута си на валута за резерв и котва на глобалната валутна система. Все още обаче, не е ясно какво ще го замени.

От друга страна имаме еврото. Най-големият икономически блок в света създаде най-зле функциониращата валутна система в световната история. Колапсът на единната валута вещае финансова катастрофа с безпрецедентни мащаби. Представете си световната икономика да получи сърдечен пристъп, който да прерасне в сърдечен удар и после линейката да катастрофира на път за болницата - не е учудващо, че пациентът не е в добра форма.

Трето дългата депресия от 19-ти век представляваше устойчив период на нисък растеж. Между 1850 г. и 1873 г. германската икономика е нараствала средно с 4,3% на година, а между 1896 г. и 1913 г. с 4,1%. През годините на дългата депресия обаче, ръстът е едва малко над 2%. Ситуацията в останалите страни е подобна. Пазарите оставали волатилни и редовно колабирали обратно в рецесия. Понякога наистина отбелязвали ръст, точно както Япония, която преживява второ десетилетие на стагнация. Растежът обаче никога не бил устойчив.

Четвърто, не липсвали и позитивни тенденции. В дните на дългата депресия не всичко е тънело в непрогледен мрак. Някои страни до голяма степен останали незасегнати. Появили се нови технологии и индустрии. Изобретен е телефонът и се поставят основите на индустрии, базирани на двигателя с вътрешно горене и електричеството. Хората, които разчели събитията правилно успeли да натрупат огромно богатство. Като цяло обаче времената били тежки.

Пето, не съществува лесно решение на проблемите. Правенето на паралел с 30-те години на 20-ти век е опасно, тъй като кара банкерите и политиците да вярват, че ако просто успеят да насърчат потреблението, всичко ще се оправи. Не, няма да се оправи. Разбира се, че потреблението е важно и че няма смисъл да го оставяме да колабира, но депресията няма да свърши, докато и трите структурни проблеми не бъдат решени.

Дълговете трябва да бъдат изплатени до устойчиви нива. Трябва да бъде създадена нова валута за резерв, а проблемът с еврото трябва да бъде решен кардинално. Никоя от тези цели не е лесна и никоя няма да бъде постигната бързо.

Глобалната икономика все някога ще се върне към нормалните си темпове на растеж. Истината обаче е, че пред нас се вие дълъг и труден път за изминаването на който ще са необходими много усилия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
orf
преди 12 години
Патилан, разлика има, но зерзевулите действат координирано с Ватикан. И то от доста време.... Уж се мразят. Ето Папата се обяви преди 1 месец за Нов финансов Ред. Преди това одобри ГМО-то на зерзевулите. Те пък са му дали нещо от тяхна страна......бизнес взаимотношения, а Корабът си вървиии. Няма лошо, вода има за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
annakosa
преди 12 години
Ако е верно твърдението ти вярващи са останали само по селата - няма да имаш минуси, защото там не ползват интернет, още по-малко се интересуват от Инвестор. Ха, да видим сега...от къде ще дойдат минусите ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Ако има още останали душици да вярват, че Ватикана и изобщо църквата служи на нещо като Бог, то те са сигурно само по селата. (ще имам много минуси за това :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 3
Патилан
преди 12 години
Ционисти-Ватикана, няма разлика.Точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
annakosa
преди 12 години
Бих се допитала до "Великият ум" какво общо имат ционистите с Ватикан :Ционистките евреи започват да завладяват света на принципа "Разделяй и владей". Тяхното служене не е на Бога, а се явява служене на Златния телец. По тази причина те умело използват определени тайни, които им дават възможност да трупат материални богатства и с тях да завладяват света, в по-голяма част с войни и други средства.Обединена Европа е техен проект от началото на миналия век, по подобие на САЩ. Основен узурпатор на човечеството е Ватикана, прикрит зад името на "хуманизма и милосърдието". Великата инквизиция ще използва силата на правителството на САЩ, за да въведе пълен контрол над цялото човечествоОт горното изказване разбирам, че всичко е заговор на ционистите, но следващото изречение твърди, че "основен узурпатор е Ватикан" и накрая се завършва с Великата Инквизиця.Извинявай, би ли поразяснил на "малкия ум" ...?Ще ти бъда благодарна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
За стадото овце винаги всичко е боза. "Великите умове обсъждат идеи. Обикновените умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора". Именно сега протича контролираният срив. Но нека е ясно, че за създателите на виртуалния фондов пазар няма нищо страшно. Всичко върви по план. Етапът на контролирания срив трябва да донесе огромни печалби и да засили позициите на собствениците на Федералната резервна система по целия свят. Етапът на срива е неизбежен, също както никой не може да отмени законите на физиката, и защото всяка финансова пирамида непременно рухва. Само египатските пирамиди могат да стоят векове, финансовите пирамиди рухват. Финансовата пирамида щеше да рухне малко по-късно и самичка, след 2-3 години, но тогава процесът би бил извън контрол и би могъл да нанесе щети на интересите на създателите й. В името на контролирания срив от много години тече активна подготовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 5
annakosa
преди 12 години
Божее, от Ционистите до Великата Инквизиция и Ватикан до САЩ, не е ли малко боза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
rootoffselo
преди 12 години
БВП-то ни расте реално поне с процент на годишна база. Износа ни расте 31% на годишна база.А някой хора говорят за ДЕПРЕСИЯ :))))И това ако не е смях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Две крави пасат на полянката и се радват на последните есенни лъчи. Едната от тях махнала замислено с опашка и казала на другата: Знаеш ли, понякога ми се струва много съмнително, че хората се грижат така добре за нас. Имам чувството, че го правят само за да ни вземат млякото и да ни заколят накрая. А другата отговорила: Аре стига с тия конспиративни теории, че ми писна вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Най-важното обаче е да проумеем, че главната цел, която стои зад изкуствено предизвиканата икономическа криза, която в скоро време ще прерасне в истинска катастрофа e ЗАВЛАДЯВАНЕ НА СВЕТА. Ционистките евреи започват да завладяват света на принципа "Разделяй и владей". Тяхното служене не е на Бога, а се явява служене на Златния телец. По тази причина те умело използват определени тайни, които им дават възможност да трупат материални богатства и с тях да завладяват света, в по-голяма част с войни и други средства.Обединена Европа е техен проект от началото на миналия век, по подобие на САЩ. Основен узурпатор на човечеството е Ватикана, прикрит зад името на "хуманизма и милосърдието". Великата инквизиция ще използва силата на правителството на САЩ, за да въведе пълен контрол над цялото човечество. Банкерът Дейвид Рокфелер 23 Септември 1993 : " Сегашният прозорец от възможности, по време на който миролюбивият и взаимнозависим световен ред може да бъде изграден, няма да бъде отворен твърде дълго. Ние сме на предела на глобална трансформация. Всичко от, което се нуждаем сега е криза и народите ще приемат Новият Световен Ред."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още