IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилото Волкър губи силата си под натиска на банките

Регулацията, целяща да обуздае рисковата търговия е на път да се превърне в лесна за заобикаляне нормативна уредба, пише New York Times

15:04 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Правилото Волкър губи силата си под натиска на банките

Според правилото Волкър на банките ще бъде забранено да акумулират сложни деривати, които на по-късен етап да продават на по-висока цена. Регулациите също така трябва ясно да ограничават бонус схемите на трейдърите, извършващи маркет-мейкинг, така че те да не включват процент от печалбата. Докато това не се случи, трейдърите ще продължат да се изкушават от забранената високорискова търговия.

Предложените регулации не налагат и допълнителни изисквания за ликвидност и ливъридж на банките, които извършват регламентирана търговия с акции. Това всъщност е от ключово значение за предотвратяването на значителни загуби и панически разпродажби като тези, които наблюдавахме по време на кризата.

За ограничаване на спекулациите предложените регулации съветват банките да избягват краткосрочната търговия. Те обаче не забраняват по-широки пазарни стратегии като високочестотната търговия (high-frequency trading, HFT), която се оказа причина за пазарния срив от май 2010 г.

Някои анализатори предупреждават, че на практика регулациите позволяват търговия за собствена сметка, ако тя е дългосрочна, както и високорискова арбитражна търговия, при които банката се опитва да спечели от ценови разлики между сходни активи.

Регулациите трябва ясно да определят, кога и как арбитражната търговия представлява недопустима търговия за собствена сметка. С други думи сега предлаганите правила дават възможност за заобикаляне на закона.

Също така нормативната рамка не предвижда ясни и строги наказания за нарушителите освен общата заплаха, че банките, които бъдат хванати да търгуват за собствена сметка ще бъдат принудени да спрат.

Правилата би трябвало да дефинират и наказват и случаите на конфликт на интереси, които могат да възникнат, когато банката търгува за собствена сметка, докато изпълнява функцията на посредник, обслужващ клиентите си.

Правилото Волкър не е толкова сложно, колкото твърдят банките. Това, което наистина се оказва сложно е регулаторите да обуздаят банките, решени на всичко, за да запазят високите си доходи.

Американският президент Барак Обама, който подкрепи правилото Волкър, сега трябва да го защити. Регулаторите от своя страна трябва да се противопоставят на банките и техните лобисти, и да приложат закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още