IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската криза: 3 ключови проблема, които остават нерешени

Трудовата реформа в Италия, дефицитът на Португалия и евентуалното оттегляне на ЕЦБ са основните рискове пред възстановяването в региона

08:01 | 29.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейската криза: 3 ключови проблема, които остават нерешени

Европейските пазари се възстановяват и корекцията изглежда устойчива. От началото на годината индексите бележат 8% ръст, въпреки многобройните нерешени проблеми – трудовото законодателство в Италия, напрежението около дефицита на Португалия и намерението на Европейската централна банка (ЕЦБ) да оттегли подкрепата си, пише Джема Годфри, директор инвестиционни стратегии на Brooks Macdonald Asset Management в Лондон, в коментар за CNBC.

Последното разочарование за Европа е неочаквано големият спад на индустриалното производство. В допълнение, преди по-малко от месец Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозата си за растежа в еврозоната през 2012 г. до свиване от 0,1%, официално признавайки, че регионът ще остане в рецесия.

Какви са предизвикателствата, които остават пред Европа?

Италия се опитва да либерализира трудовия си пазар – ключова за възстановяването на доверието и облекчаването на дълговото бреме реформа.

Структурната реформа на трудовия пазар е от изключително значение, ако Италия иска да възстанови доверието на пазарите и да понижи високата цена за финансирането си. Повече от десетилетие растежът на страната изостава от средния за еврозоната, докато безработицата е на най-високото си ниво от 2001 г. - 9,2%. Основното опасение е, че страната ще продължи да изостава.

За съжаление разговорите между правителството и синдикатите за либерализиране на законодателството се провалиха. Италианският премиер Марио Монти иска да премахне клауза в трудовия закон, защитаваща служителите от уволнение. Според него мярката е необходима, за да може повече млади хора да си намерят работа. Безработицата сред младежта в Италия достига 30%.

С наближаващите в началото на следващата година избори времето за провеждане на реформата изглежда кратко.

Португалия вероятно ще има нужда от допълнителен спасителен фонд, а инвеститорите все още нямат доверие в дългосрочната стабилност на страната.

Въпреки че Лисабон, който според анализаторите ще е следващата жертва на кризата, успя да продаде 4-месечни облигации при най-ниската доходност от края на 2010 г., лихвите по-дългосрочните португалски ДЦК остават високи. За да притежават 10-годишни португалски облигации инвеститорите търсят доходност от 12,5% - признак за сериозна липса на доверие.

При очаквано през 2012 г. свиване на португалската икономика с 3,3% , безработица от 14,8% и масови стачки, дългосрочната перспектива пред страната остава мрачна. Рецесията прави задачата за понижаването на бюджетния дефицит на страната още по-тежка.

Проблемите в банковия сектор също остават нерешени и евентуално оттегляне на подкрепата на ЕЦБ за европейските банки би било опасно.

Безпрецедентните 3-годишни, свръх евтини заеми, които ЕЦБ отпусна чрез Операцията си за дългосрочно финансиране (LTRO) бяха приветствани като повратен момент в усилията за решаването на на кризата.

Въпреки това, когато проблемът е в платежоспособността, вливането на ликвидност не е адекватно решение за икономиката като цяло. Европейските банки са изтеглили заеми за 530 млрд. евро, но много малка част от тях са достигнали до бизнеса и потребителите под формата на свежи кредити.

Което е по-интересно, с едната ръка ЕЦБ може би дава, но с другата вече започва да взима. Въпреки потенциалните опасности, банката изглежда е започнала да оттегля подкрепата си, понижавайки позициите си в определени облигации.

Преди обявяването на LTRO централната банка заяви намерение да купи облигации за 40 млрд. евро. От тогава по тази програма са били придобити облигации за едва 9 млрд. евро, а инициативата, която трябваше да е в сила до есента може да бъде прекратена доста по-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът, който създава кризата в еврозоната е НЕПРИГОДНО за евро съответно държавно финансово управление.До 24 часа след прекратяване на причината кризата успешно ще е неутрализирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още