fallback

Джоузеф Стиглиц: Рецесията е по-вероятна, ако Ромни спечели изборите

Трябва да накараме банките да се върнат към скучния бизнес на кредитирането, коментира носителят на Нобелова награда за икономика

11:29 | 05.06.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Джоузеф Стиглиц. Снимка: Архив Ройтерс

Носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц заяви, че избирането на Мит Ромни за президент на САЩ през ноември „значително“ ще увеличи риска от рецесия, тъй като ще доведе до доста по-икономичен бюджет, пише Bloomberg.

Историята ни показва, че прилагането на фискални икономии, когато икономиката е слаба, може да има катастрофални последици, както в навечерието на Голямата депресия в САЩ през 1929 г., изтъква Стиглиц.

Кандидатът на републиканците Ромни рискува да направи същата грешка, превръщайки ограничаването на бюджетния дефицит в свой приоритет, казва той.

„Планът на Ромни ще забави икономиката, ще увеличи безработицата и чувствително ще повиши риска от рецесия“, коментира Стиглиц, който е бивш икономически съветник на президента Бил Клинтън.

За разлика от Ромни президентът Барак Обама „отчита нуждата за стимулиране на икономиката“, изтъква той.

Икономистът се спира и на други две „много сериозни разлики“ между кандидата на демократите и този на републиканците - Обама приема неравенството в американското общество като „сериозен проблем“ за страната и иска да повиши данъците за богатите, за да се справи с това.

„Ромни от друга страна не смята така“, посочва Стиглиц, автор на новоиздадената книга „Цената на неравенството – как разделението в съвременното общество застрашава нашето бъдеще“ (The Price of Inequality: How Today’s Divided Society Endangers Our Future).

Заблудата на икономиите

Според професора от Колумбийския университет европейските страни грешат като прилагат фискални икономии в опитите си да разрешат дълговата криза в региона. Стиглиц предупреждава, че съществува „много сериозен риск“ повече от една страна да бъде принудена да напусне еврозоната.

В дългосрочен план той прогнозира, че във валутния съюз ще останат шепа страни водени от Германия и може би Франция.

„Това означава, че стойността на еврото ще се повиши“ поради силата на икономиките, които ще останат във валутния съюз, допълва той.

Стиглиц изтъква също, че председателят на Федералния резерв (Фед) Бен Бернанке не може да направи много, за да съживи американската икономика чрез монетарни стимули. Вместо това според Стиглиц шефът на Фед трябва да се фокусира върху усилията банките да бъдат принудени да осигуряват повече кредити за икономиката.

„Предоставянето на допълнителна ликвидност няма да ги принуди да отпускат повече кредити“, казва той.

Фед трябва да използва регулаторните си правомощия, за да ограничи опциите банките да печелят като търгуват с деривати, както и да ги насърчи „да се фокусират върху кредитирането“, включително на малкия и среден бизнес, препоръчва Стиглиц.

„Искаме банките да се върнат към скучния бизнес на кредитирането“, казва икономистът.

Стиглиц критикува закона за финансовите регулации Дод-Франк, тъй като според него той не решава проблема с „твърде големите, за да бъдат оставени да фалират банки“.

„Трябва да направим повече, за да ограничим необоснованото поемане на рискове от банките“, казва Стиглиц, илюстрирайки думите си с отчетените от JPMorgan Chase & Co. загуби, свързани с рискови операции в размер на 2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
fallback