IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин се плаши от Китай, а не от Гърция

Германия е много по-притеснена за износа си към Китай, отколкото за реформите в Гърция

14:22 | 19.09.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Берлин, а не Брюксел ще реши бъдещето на еврозоната, тъй като германската икономическа мощ и статутът на страната на основен спонсор на общността дават на бундесправителството правото на вето върху всички ключови решения, пише CNBC.

Ето защо донякъде е изненадващо, че основните опасения в германската столица са свързани не с това дали Гърция ще изпълни обещаните реформи или Испания ще поиска цялостен спасителен пакет.

Като трети по големина износител в света Германия е много по-притеснена за това дали Китай ще изгуби апетита си за германските машини и автомобили и каква ще е съдбата на германските производители през 2030 г., отколкото дали ще похарчи още някой и друг милиард евро в подкрепа на страните от Южна Европа.

Германският канцлер Ангела Меркел доминира политическата сцена в страната. Година преди федералните избори тя изглежда непобедима.

Според проучвания на общественото мнение управляващата коалиция на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз на Бавария CDU/CSU е подкрепяна от 35 – 39% от гласоподавателите, докато опозиционната Социалдемократическа партия би спечелила едва между 26% и 30%

Опозиционната Партия на Зелените се нарежда трета с 12 – 15% от гласовете, а останалите парламентарни кресла се разпределят между 3 други по-малки партии.

Тъй като в Берлин традиционно управляват коалиции, статистически е възможно да си представим комбинация от партии, които да детронират Меркел. Малцина обаче очакват това.

„Честно казано не виждам никакъв риск за Меркел в Германия“, коментира високопоставен опозиционен политик. „Тя е много силна и се ползва с огромно доверие като лидер в условията на криза“.

„Не мога да си представя, че коалиция между Социалдемократическата партия и Зелените ще направят нещо различно от нея“, коментира един от посланиците в Берлин. „Всички основни партии подкрепят стратегията й“.

Определяна от списание Forbs като най-влиятелната жена на света, Меркел управлява от 2005 г. чрез находчив меланж от политически маневри, груба сила, решителност и добър усет за грижите на обикновения германец.

Нейното нежелание да предложи смело и цялостно решение на кризата в еврозоната предизвика негодуванието на някои чуждестранни анализатори.

В Германия обаче нейната политика се вписва перфектно в националния стереотип, характеризиращ се с предпазливост, добра преценка за ситуацията, пестеливост и трудолюбие.

„Ключов за успеха на Меркел е начинът, по който тя се представя като защитник на германският данъкоплатец. Тя се съгласява неохотно на сделки за спасяването на еврозоната - при това винаги в последния момент и привидно под натиск“, коментира друг посланик.

Докато в някои европейски столици все още се води дебат за това дали Гърция трябва да остане в еврозоната, след като не успя да изпълни поетите ангажименти, свързани с бюджетни икономии, приватизация на държавни активи и либерализирането на икономиката, без много шум Берлин реши да позволи на Атина да остане в еврозоната.

„Канцлерът Меркел имаше много по-голям интерес да изхвърли Гърция преди 6 месеца, отколкото сега, въпреки че доверието към гърците граничи с нулата“, коментира представител на правителството в Берлин. „Ако искате да разберете защо, погледнете към Северна Африка и Източното Средиземноморие. На фона на всичко, което се случва там, кой би искал страна членка на НАТО на южната граница на ЕС да се провали?“

Извън страната най-честите възражения срещу политиката на Меркел са свързани с германската нерешителност при овладяването на кризата в еврозоната. „Защо не се държи като лидер?“, е чест упрек срещу германския канцлер, както в Южна Европа, така и в Брюксел.

Погледнати от Берлин нещата изглеждат различно. „Преведете си „лидер“ на немски и какво получавате – фюрер. Хората в Германия добре знаят, че с фюрерите трябва да се внимава“, коментира високопоставен политик в германската столица.

Основният риск на хоризонта пред Меркел е по скоро икономически, отколкото политически. Германската икономика се забавя и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира, че страната ще изпадне в умерена рецесия.

Въпреки това никой не очаква чувствително влошаване на икномическия климат в Берлин, освен ако Китай не хване грип или не станем свидетели на друго външно сътресение, пише CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Г-жа Меркел си я бива!Дали и тук някога ще случим на свестен управник?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още