IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел подкрепи Драги за изкупуването на облигации

Германският канцлер обаче се противопоставя на прибързаното създаване на банковия съюз в еврозоната

11:00 | 18.09.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и програмата му за изкупуване на облигации, но призова за постепен подход при създаването на банков съюз в общността, съобщава CNBC.

На своята ежегодна лятна пресконференция в Берлин в понеделник, провеждането на която тази година беше забавено, за да позволи на германския конституционния съд да се произнесе по легитимността на спасителния фонд за еврозоната, Меркел обяви своята подкрепа за решението на Марио Драги да изкупува облигации на страни от еврозоната. Тя обаче предупреди да не се избързва със създаването на нов паневропейски банков съюз.

Меркел защити финансовия си министър Волфганг Шойбле, който на срещата на Еврогрупата в Кипър в края на миналата седмица попари надеждите, че новият банков съюз ще заработи от началото на 2013 г.

„Не може да разочароваме като прибързваме“, коментира Меркел. „Не е въпросът да приемем нещо, колкото се може по-бързо, което обаче ще се окаже, че не работи“.

Меркел подчерта, че изпитващите затруднения банки няма да могат да черпят от новия постоянен спасителен фонд за еврозоната (ESM), легитимиран от германския конституционен съд миналата седмица, преди да бъде създадена централизирана структура за надзор на европейския банков сектор.

Все още обаче съществуват разногласия за това, кой трябва да надзирава надхвърлящите 6000 банки в еврозоната. Берлин се противопоставя на плановете на Европейската комисия (ЕК) на ЕЦБ да бъде предоставен мандат да надзирава всички банки, тъй като предпочита да запази контрола над германските банки.

На пресконференцията в понеделник Меркел трябваше да балансира между подкрепата си за Марио Драги и програмата му за изкупуване на облигации и критиките от страна на политици като президента на Bundesbank Йенс Вайдман, който коментира, че изкупуването на ДЦК ще наруши табуто за прякото финансиране от страна на ЕЦБ за европейските правителства.

За разлика от финансовия министър Шойбле, който публично разкритикува коментарите на Вайдман, Меркел защити президента на Bundesbank, изтъквайки, че той има право да изразява мението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
"Пази боже да не живееш в интересни времена!" Ето доказателства, че дори БОГ не може да се справи с човешката простотия. А аз съм атеист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Немските банки са с най големи загуби от кухи инвестиции - кредити , те кредитират концерните в Германия , като последните отдавна си погасяват вноските по кредитите с пари от нови кредити. Номера се получава понеже населението на Германия е все от кухи кратуни - спестители. Както и да е парите ги няма и това няма да има как да да се скрие в условия на ценова стабилност , която Германия много обича. Все ще лъсне един ден истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
До 1 Разбира се че ще бъде наблюдавана Тя е част от Европейския съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
А банковата система на вездесъщата Германия дали е готова да бъде наблюдавана ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Грешката на г-жа Меркел е че прекалено прибързано изказва мнения преди да ги анализира и обмисли Банков надзор на всички банки в Европейския съюз е най доброто нещо което съм чувал напоследък и според мен трябваше да бъде направено още при предишния председател на Е Ц Б Контрола над банките ще следи под око дейността на банките които са едни от главните виновници за отчайващо дългата рецесия в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още