IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Доходите в Бразилия са по-справедливо разпределени отколкото в САЩ

Според икономиста до сегашното положение се е стигнало, след като от 1980 г. състоянието на най-богатите 1% от американците се е удвоило

11:10 | 25.01.13 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Носителят на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Носителят на нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц. Снимка: Ройтерс

Най-богатите 1% от американците държат 25% от богатството на страната и поради тази причина правителството трябва да направи повече, за да насърчи по-справедливото разпределение на доходите, заяви носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц пред Световния икономически форум (WEF) в Давос, цитиран от BBC

Според Стиглиц до сегашното положение се е стигнало, след като от 1980 г. състоянието на най-богатите 1% от американците се е удвоило.

Той изтъква, че в същото време средният доход в САЩ остава на нивата си от началото на 90-те години.

Стиглиц похвали политиката на разпределение на доходите в Бразилия и скандинавските страни.

Той призова за осигуряването на повече възможности за добро образование сред „най-бедните 50%“ от американците, за повишаване на минималната работна заплата и за договарянето на повече колективни трудови договори от страна на синдикатите.

„Америка харесва да мисли за себе си като страна на равенството и възможностите. Така наречената американска мечта е много дълбоко вкоренена в нашето усещане за идентичност“, казва той.

„Статистическите данни обаче ни говорят друго. Индексът на възможностите в САЩ е най-ниският сред развитите страни. Шансовете на едно дете зависят от доходите на родителите му в по-голяма степен, отколкото в повечето друга развити икономики“, допълва той.

Стиглиц сравнява ситуацията в САЩ през последните 30 г. с тази от Втората световна война до 1980 г. - период, „характеризиран с ускорен растеж, в който ние всички забогатявахме заедно“.

Стиглиц похвали Бразилия, където по думите му надпартийните усилия на политиците през последните 20 г. са довели до рязко свиване на неравенството.

Междувременно Стиглиц изтъква, че скандинавските страни остават обществата с най-справедливо разпределение на доходите в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Много съм съгласен с всичко, което казваш. Само едно ще вмъкна, в момента собствениците на малкия и донякъде средния бизнес в България също не са богати хора. В някой случаи са по-зле и от работниците си. Естествено вината си е тяхна, но почти всичко, което се изкарва заминава за банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
"Чрез финансови измами и стимулиране на безгранично харчене вече повечето хора в САЩ са социално слаби те живеят от подаянията на правителството и благодарение на кредитите с които се подхранват. Но това е всъщност една пирамида и щелия свят ще е свидетел на краха на този модел на държава."-----------+1.000Много добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 16
Crux
преди 11 години
Аха, а в Куба и Северна Корея са най-справедливо разпределени - всички са с по 5 долара заплата!Аман от примитивни марксисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
Всички се раждаме голи, амиго! И голи си отиваме! Поне не съм чул някой да е занесъл нещо "оттатък", нищо, че разни мозъци като теб са се опитали да си натъпчат в ковчезите целия придобит инвентар.... хаха! Не требва много мозък да го схванеш и поне да не пишеш подобни откровени шитни, ама на някои и толкова им е в зоната на дефицита... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 5
Боян
преди 11 години
Не е пропаганда за лявото движение изобщо, всъщност това че бедните са много бедни е проблем на богатите повече от колкото е проблем на бедните. Това което всъщност в България работодателите не проумяват е, че е много по-добре да имаш работници с добри доходи отколкото бедняци. Просто заможните можеш да ги стрижеш много по-лесно от колкото голтаците. Та в САЩ проблема е не че богатите са много богати, а че над 50 % от населението са всъщност бедни. Чрез финансови измами и стимулиране на безгранично харчене вече повечето хора в САЩ са социално слаби те живеят от подаянията на правителството и благодарение на кредитите с които се подхранват. Но това е всъщност една пирамида и щелия свят ще е свидетел на краха на този модел на държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 11 години
И ти защо реши, че заниманието с икономика трябва да има само десен мигач? Доста са ви двуизмерни възгледите, ако ме схващате...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 19
meto76
преди 11 години
Това икономически сайт ли е или сайт за лява пропаганда.Я вижте в Русия и Китай най-богатите 1%, колко от съвкупното богатство разполагат.Да не се окаже, че там процента е над 50%., а не 25%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 23
Fiscalist
преди 11 години
Кво значи справедливо разпределени?! Кой казва какво е справедливо - тъпите голтаци ако ги питаш ще искат да няма нито един богат или успял човек, за да не е никой над тяхната жалка посредственост. И аман от дебелаци даващи акъл на хората как да си живеят живота. Жалки леви к**ви
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още