IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да спасим Европа - освободете пазарите

Eвропейските лидери трябва да изоставят мерките за строги икономии и да се фокусират върху политиките, насочени към частния сектор

08:29 | 23.10.13 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
За да спасим Европа - освободете пазарите

Хората обичат свободата за себе си, но се страхуват за свободата на другите. Съставителите на плановете се страхуват, че свободните пазари ще предизвикат анархия и екологични катастрофи. Политиците се боят от разрастването на градовете. През 50-те и 60-те години френското правителство създаде 700 градски гета, които бяха подобие на нехуманните съветски предградия, без удобства като библиотеки, висши училища и т.н. В един свободен пазар тези, които строят, доставят на пазара това, което хората търсят. Ако хората не искат да живеят в бункери съветски стил, то такива няма да бъдат строени. Възможно е един строителен предприемач да направи грешка, но най-вероятно той ще я направи само веднъж, а не 700 пъти.

Съставителите на плановете се страхуват от това, но анархията е термин, с който може да бъде описана невъзможността преференциите да бъдат променени с течение на времето. И все пак – свободният пазар ще гарантира минимално количество анархия след като цената и печалбите са най-добрият начин за предоставяне на ресурси, насочени към производството на стоки и услуги, от които обществото така спешно се нуждае. Нито един държавен плановик не може да се конкурира с ефективността на разпределението на ресурсите на пазарната система.

Плановете за зониране са политическото отражение на тези страхове и са предпоставка за развитието на тесни връзки между бизнесмени и държавни служители – явление, наречено „crony capitalism“. Свързаните лица често извличат лични печалби в плановете за зонирането и след това използват регулаторните бариери, за да ограничат навлизането на други в тези територии.

След 80-те години европейските закони направиха трудна задачата на правителствата да предоставят услуги, които да бъдат подкрепени от частни предприемачи. В момента Франция има 30 хил. държавни служители на пълно работно време, чиято единствена работа е да наблюдава частните консултантски фирми, на които се плаща за съставянето на сложните планове. „Сrony capitalism“ и социализмът са много близки другарчета.

В днешно време годните за строеж площи са около 200 пъти по-скъпи в сравнение с обработваемата земя във Франция и са от 500 до 1000 пъти по-скъпи около големите градове. Търсенето е тук! Регулациите просто го държаха в бутилка, а сега е време то да бъде либерализирано.

Реформите за обработваемите площи във Франция биха могли да понижат разходите за строеж с повече от 50% и да създадат мини бум в сектора на строителството във почти всеки голям град на страната. Във френските предградия на Женева жилищата биха могли да поникнат като гъби.

Но това не на всяка цена означава, че трябва да ограничим екологичното законодателство, но ние не трябва да допускаме загрижеността за околната среда да бъде използвана като претекст да не правим нищо. В много части на Европа съществува огромно търсене на жилища на достъпни цени, но природозащитниците предпочитат да видят тоновете химикали, изхвърлени върху обработваемите площи, които се трупат година след година, вместо да осъзнаят, че е по-добре семействата да имат покрив над главата си.

Има хиляди подобни политики, които лесно могат да стимулират растежа в Европа. Но първо трябва да спрем да говорим за „насърчаване на търсенето“ или за „гъвкаво трудово законодателство“ или за „окуражаване на предприемачеството“. Тези лозунги са лишени от всякакво съдържание. Време е за европейските лидери да предприемат смели действия, защото алтернативата е катастрофа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 18 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"защото конкуренцията се превърна в състезание по мизерия"---------Е къде я видя тая мизерия като цените на жилищата са доста над нормалните нива (каквото и да значи това)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 20 rate down comment 2
Pitashtia
преди 10 години
Увеличава ли се населението на ЕС? Ако не се увеличава, значи няма нужда от много ново строителство и нова земя затова, а политика, която да предотврати струпването му. Това пазарът не може да направи. Изобщо пазарът не е панацея за всички проблеми. Решението е просто, имаш право да правиш каквото си искаш със твоята земя, но си плащащ солено.Земята е ресурс, стратегически ресурс!Никой не е направил шепа пръст, затова притежаването на земя и ползването и трябва да се ограничени от правила, които я защитават.Не е това причината за кризата, нито решението е свободният пазар и дерегулациите. Точно обратното, пазарът е причината за сегашната криза, защото конкуренцията се превърна в състезание по мизерия и скоро целият свят ще потъне в десетилетия на дълбока депресия.Трябва да си *** за да не го разбираш, да не схващаш, че всичко прекалено е опасно и трябва да се търси баланса, а той тотално е нарушен в глобален мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 21 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Погледнато в еволюционен план, дедо Маркс ще се окаже прав. Ленин само малко избърза с неговата ВОСР (Велика Октомврийска Социалистическа Революция). Това, което става в последните години в развитите страни (за добро или лошо) си една ВССЕ - Велика Световна Социалистическа Еволюция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да прав си. От доста време е така. Изисквания, защитени професии КВОТИ за търговия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Предното е само малък пример за БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
http://***.youtube.com/watch?v=DH8JhxjqJKA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Де да беше толкова лесно - ако с една директива се въведе, то може и толкова лесно да се премахне. Уви, нещата стават малко по малко - плете се сложен възел от правно-бюрократични норми и структури - държавни, общински, финансови, частни, защитени професии и т.н. и всичко това в продължение на години и десетилетия. Закон след закон добавя кръпка след кръпка с нови и нови обвързвания с все повече и повече неща. Дори по времето на централното планиране в бившите соц. страни сигурно не е имало такова чудо - накрая се е получил толкова оплетен възел, че... само меч помага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
не, това е прийом за постигане на цели но не нито цел, нито ПЛАНА!Смяната ще стане толкова официално, че няма да можеш да си го събереш в съзнанието даже... и ще е с всеобщо официално желание!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Неолиберализма ще се смени с Неокомунизма. Незнам кога ще стане, но подозирам, че ще е от една нощ. С някоя директива, която ще бъде поместена на забутан сайт и ние ще "трябва" да я приемем, щото видиш ли на времето сме подписали хартийка. Кво да прайш, случва са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
О... аз не съм казал относно "отнеме" -> "за кой", "при какви условия и срещу какво" и "до кога"... -> изхождайте при анализа принципите:1. който печата парите няма нужда от пари, а ДРУГИТЕ ДА НЯМАТ ПАРИ! ;))2. всичко се прави от хора - ЗА ХОРА!3. мотивацията е алчност и страх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още