IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балоните в глобалната икономика, или как Абеномиката се пропуква

Какво правят Федералният резерв и Централната банка на Япония, че заплашват стабилността на световната икономика

18:23 | 29.12.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският премиер Шиндзо Абе.&nbsp;<em>Снимка: Reuters</em></p>

Японският премиер Шиндзо Абе. Снимка: Reuters

 

Заплаха за световната стабилност

Какво правят Федералният резерв и Централната банка на Япония, че заплашват стабилността на световната икономика? Ако образуваните от тях балони на фондовия пазар се спукат по едно и също време, много вероятно е световната икономика да изпадне в рецесия.

Американската икономика се възстановява плавно. Пример за това са подобренията в секторите на енергетиката, високите технологии и земеделието. Това можеше да се случи и без количествените улеснения на Федералния резерв. Сега обаче има балон на фондовите пазари, с който трябва да се преборят.

Японското правителство все още разчита на спекулантите. Явно наистина не знае какво прави. Япония има няколко финансови експерти, което е хубаво нещо. Те предпазиха финансовите си институции от участие в дериватния балон, създаден от Wall Street. Японската финансова система е относително стабилна на фона на тази щастлива случайност. А средствата си тя инвестирани предимно в ДЦК. Със заплахите си Абе се опитва да успокои пазара на ДЦК, което иначе би довело до срив на финансовата система.

Големият проблем на Япония е отслабването на конкурентоспособността й, а не на нейното търсене. Тя няма проблем с безработицата, т.е. постигнала е пълна заетост. Това не беше причината за дефлацията. Номиналнията й БВП спадна с 4% между 1994 г. и 2012 г. Като цяло причината за отслабването може да бъде обяснена с възстановяването от финансовата криза в Азия между 1997 и 1999 г. и световната финансова криза от 2008 г.

Номиналният БВП на Япония спадна до 48,4 трлн. йени, или 9,8% от БВП през 1994 г. Някои бизнеси се сринаха, а други се преместиха към по-евтини страни по време на кризата. Новите обаче не успяха да ги заменят, което се оказа проблем пред конкурентоспособността. Дефлацията в Япония наистина е атракция - симптом на това, което се случва с конкурентоспособността й в промишлеността.

Много икономически проблеми изискват време, за да бъдат излекувани. Взаимодействието между различните сектори в една икономика предотврати това да се случи. Някои икономики са по-гъвкави от други поради институционални или културни причини.

Япония сляпо преследва политиката си за създаване на балони. Това може да изцеди икономиката чрез ефекта на богатството, утвърждавайки ефективността на провежданата политика. Последиците от това могат да бъдат значителни. Срив във финансовата система на Япония със сигурност ще изпрати Източна Азия в дълбока рецесия и най-вероятно ще последва девалвация.

Активна роля на централната банка

Сегашното поколение централни банкери гледат икономиката както механици гледат машина, вярвайки, че могат да поправят грешките в нея. Икономиката, разбира се, не е като машина със сменяеми части. А единственият инструмент на централната банка е създаването на пари и пренасочването им в определена посока.

Когато икономиката има комплексни проблеми, както е днес, решението на този проблем не е централната банка да си играе с печатането на пари. Страничният ефект от това – балоните – само влошават нещата. Създавайки порочна спирала, след нея следва спукване на балонка и тежки последици.

Банкерите в централните банки си играят на механици отскоро. Това започна да прави Алън Грийнспан през 1987 г. Дори той да е широко обвиняван за създаването на балона на Wall Street, който повлече световната икономика през 2008 г., фактически всички централни банкери още говорят като Грийнспан. Това вече е проблем на поколенията.

Подозирам, че, докато днешната философия на централните банки за подобряване състоянието на икономиката, манипулирайки цените на активите, е тотално дискредитирана, то световната икономика ще търпи непрекъснати изменения. Изминаха пет години от началото на световната финансова криза. Може да са необходими още пет, за да се премине през процеса на възстановяване.

Глобализацията, породена от много транснационални компании, промени коренно представите как една индивидуална икономика, и като цяло световната, трябва да изглежда. Икономиката трябва да прилича повече на компания, която се стреми да максимизира вътрешната ефективност. В противен случай глобалният арбитраж ще разобличи нечии проблеми и ще предизвика криза.

Когато една централна банка създава пари, за да стимулира икономиката, това се отразява първо в цените на услугите като образование и здравеопазване, а след това върху цените на имотите. Икономиката става по-малко конкурентна вследствие на увеличените разходи. Това пък води до девалвация на валутата. Ако всички го направят, обезценяването в конкурентоспособността се превръща в постоянен феномен, правейки световната икономика нестабилна.

Светът се нуждае от ново поколение пасивни централни банкери, които да разчитат гъвкавите финансови пазари да излекуват икономиката. Те не трябва да бъдат избирани сега, защото правителствата обичат хора, които обещават да постигнат бързи резултати. Единствено когато днешната философия на централните банкери бъде дискредитирана от друга и по-голяма криза, то тогава една нова форма на централната банка би била от полза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
see in the dark
преди 10 години
Why European Commissioners as Barroso and Malmstr
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
И Свиленчо американските пазари не са в ранен стадий, а са вече в късен и до такава степен overbought и надценен,че направо се чудя че има още *** които купуват и ако не вярваш виж SP500 какъв правоъглен триъгълник е нарисувал, а пазарите много обичат такива параболични дрижения ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Еми аз писах във Форума NYSE че ще има 2008
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Achtung
преди 10 години
Япония до колкото имам спомен си покриваше дефицитите в държавния бюджет на 94% от местни източници преди няколко години. След ядрената авария в Фукушима и последвалото изключване на всичките 55 реактора в страната, поради нуждата от заместването на мощностите с такива от изкопаеми горива, които са внос, за първи път от десетилетия Япония отбеляза отрицателно търговско салдо! При толкова високо ниво на дълг, кризата в Европа ще ни се стори като детска игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още