IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо реалната цена на златото е под 800 долара

През изминалата година златото поевтиня с 28%, отбелязвайки най-сериозния си спад от 1981 г. насам

18:20 | 22.01.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо реалната цена на златото е под 800 долара

Ако доходността по 10 годишните щатски облигации достигне 5%, златото ще поевтинее до 471 долара за тройунция. Ако доходността достигне 4% от сегашните 2,8%, цената на златото ще падне до 831 долара, пише MarketWatch.

Това са фактите, ако се доверим на корелацията между златото и лихвените проценти през последното десетилетие. На база на същата калкулация, благородният метал би достигнал рекордните 1900 долара за трой унция единствено ако доходността по 10 годишните щатски ДЦК падне до 1%. Всъщност тази логика ни казва, че реалната цена на златото е малко под 800 долара за тройунция.

Morgan Stanley правят сходен песимистичен анализ. Според тях златото ще продължи да поевтинява през годината, тъй като печалбите на фондовите пазари правят необходимостта от активи за убежище малка. Банката понижи прогнозата си за златото, след като по-рано този месец това направиха Goldman Sachs Group Inc. и ABN Amro Group NV.

Прогнозата на Morgan Stanley за 2014 беше понижена с 12% до 1160 долара за тройунция, като очакванията за 2015 г. са за цена от 1138 долара - с 13% по-ниски от сегашните.

12-годишният бичи пазар при златото приключи през 2013, когато Федералният резерв реши да ограничи месечната си програма за изкупуване на облигации. Решението стимулира печалбите на фондовите пазар, но не доведе до инфлация. През изминалата година златото поевтиня с 28%, отбелязвайки най-сериозния си спад от 1981 г.

Златото ще поевтинее до 1050 долара през следващите 12 месеца, след като Фед забави програмата си за вливане на ликвидност, прогнозираха от Goldman Sachs на 12 януари. Няколко дни по-рано ABN Amro Group NV заявиха, че в края на 2014 цената на тройунция ще е 1000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 9 rate down comment 3
deant
преди 10 години
P никога не е била недоказана, следователно P е /трябва да е/ истина.P никога не е била доказана, следователно P е /трябва да е/ лъжа.много добре го линкна това. Това простичко заключения само показва на какви нестабилни основи лежи цялата ни цивилизация. Тя и затова постоянно се клати. Защото усилията не се хвърлят да се добие познание (или поне не достатъчен процент), а точно обратното - усилия се хвърлят във хвърляне на заблуди с идеята една част от обществото да е по-облагодетелствана от друга. Примерно една голяма част от населените е разцепена заради религиите и на изток много от конфликтите (както и световния тероризъм) е базиран точно на тези две изречения! Едните вярват в бай Христо, а другите в бай Моамет - и двамата не ги е имало, но това не пречи милиони хора да се нараняват заради тях нали? :DСъщото е и за капиталистите срещу комунистите - и двата лагера вярват в нереални концепции и това им е злободневния проблем, който изливат по форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
"и винаги има някаква коспирация за да се заблудят маймуните. "----------------------------------------------------------------------------------- - най-простото д-во е , че маймуните са винаги заблудени! и понеже това не произхожда от липса на информация /забрана/, то следователно проблема е у самите участници /маймуни/ и информация /конспирация/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
Не гордо, а надутои винаги има някаква коспирация за да се заблудят маймуните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Щом ти го казваш /субективно за теб/ , то следователно обективно е така!:)))))))))))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 11 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
За поста ти с номер 40---------------------------------------Мисля че получаваш повечето минуси главно по 2 причини:1. Звучиш много гордо.2. Не се изразяваш нормално и ясно, а твърде "заобиколно", индиректно и засукано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
За съжаление - ти даже не разбра на какъв капан попадна в коментар 42. съгласявайки се, с логиката позоваваща се на "Аргумент от незнание"Запознай се с нея тук:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82_%D0%BE%D1%82_%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5Надявам се да разбереш, че не можеш да отречеш нещо, което не разбираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 11 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
не човек - ти току що описа своята собствена завист и безпомощност!аз никога не казвам нещо, защото на мен ми харесва така или защото не мога да обясня и покажа в действителността!...но на маймуните проблема е, че дори и да им го покажеш, не винаги успяват да го видят... и това е следствие от субективния идеализъм в който живеем - търсите обяснението чрез желанието, мечтите и комплексите си, а не чрез резултата и критичността!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 10
misanthrope
преди 10 години
Колко точно се описваш. Това си ти Иванов, човек, който вярва, че единствен знае всичко. Всичко, което вижда е така и не съществува нищо, което той не вижда или не разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 12 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
именно това е позицията на всеки "***" - нормализирана ***!! - щом той не го вижда или разбира, като функция на собствената ограниченост и/или промитост, то следователно не съществува!!... и съответно се почва едно лично отношение -> според маймуните истината се намира именно така ;))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 12
misanthrope
преди 10 години
:))Еееей! Пак ли пишете - на Господ? Като сте съгласни че нещо съществува, защо не сте съгласни със смисъла, който Иванов вижда в него?Не знаете ли, че единствен Иванов знае истинския смисъл на нещата и ако не сте съгласни с него, просто сте *** маймуни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още