IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо реалната цена на златото е под 800 долара

През изминалата година златото поевтиня с 28%, отбелязвайки най-сериозния си спад от 1981 г. насам

18:20 | 22.01.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо реалната цена на златото е под 800 долара

Ако доходността по 10 годишните щатски облигации достигне 5%, златото ще поевтинее до 471 долара за тройунция. Ако доходността достигне 4% от сегашните 2,8%, цената на златото ще падне до 831 долара, пише MarketWatch.

Това са фактите, ако се доверим на корелацията между златото и лихвените проценти през последното десетилетие. На база на същата калкулация, благородният метал би достигнал рекордните 1900 долара за трой унция единствено ако доходността по 10 годишните щатски ДЦК падне до 1%. Всъщност тази логика ни казва, че реалната цена на златото е малко под 800 долара за тройунция.

Morgan Stanley правят сходен песимистичен анализ. Според тях златото ще продължи да поевтинява през годината, тъй като печалбите на фондовите пазари правят необходимостта от активи за убежище малка. Банката понижи прогнозата си за златото, след като по-рано този месец това направиха Goldman Sachs Group Inc. и ABN Amro Group NV.

Прогнозата на Morgan Stanley за 2014 беше понижена с 12% до 1160 долара за тройунция, като очакванията за 2015 г. са за цена от 1138 долара - с 13% по-ниски от сегашните.

12-годишният бичи пазар при златото приключи през 2013, когато Федералният резерв реши да ограничи месечната си програма за изкупуване на облигации. Решението стимулира печалбите на фондовите пазар, но не доведе до инфлация. През изминалата година златото поевтиня с 28%, отбелязвайки най-сериозния си спад от 1981 г.

Златото ще поевтинее до 1050 долара през следващите 12 месеца, след като Фед забави програмата си за вливане на ликвидност, прогнозираха от Goldman Sachs на 12 януари. Няколко дни по-рано ABN Amro Group NV заявиха, че в края на 2014 цената на тройунция ще е 1000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 7 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
като извадя на баба АЛТЪНИТЕ ми ги осребряват на ВСЯКЪДЕ.....!!!!!????.има непреходни неща независимо от развитието на цивилизацията и златото е едно от тях.......булката как я оправяш - реално или виртуално....!!!???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
няма да може да се манипулира паричното предлагане и от там чрез инфлацията и алчността... това пречи на един аргумент от настоящата манипулация на която е изградена финансовата система!... а тя си има конкретни цели и план по който се осъществяват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 10 rate down comment 1
ivopashov
преди 10 години
Може не всеки да си го носи в джоба, а просто валутата да е обезпечена със злато в даден коефициент (най добре 1:1) и като отида в централната банка да ми дадат едно и също количество злато срещу моите 100 лв. и днес и утре и другата година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 6
Ricco
преди 10 години
Това, че златото се е използвало 5'000 години като пари нищо не значи. То и хартията се използва от 2'000 години за писане ама все по-малко пишем на хартия или плащаме с такава, нали?! Прочее, златото няма как да си върне функцията на пари защото е несъвместимо със съвременните икономически реалности. Освен това, самият факт, че вече има и термин "хартиено злато" (то всъщност даже е електронно) показва, че и златото е уязвимо от виртуализационни техники. За да е гарантирано, че няма да има измами дори и със злато ще трябва всеки да си го носи в джоба. А това просто няма как да стане освен ако не се срути цялата цивилизация. А тя ако се срути...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 17 rate down comment 0
ivopashov
преди 10 години
То на електронната борса може и да стане 800 долара ама няма да има откъде да си купиш реално- защото от Китай, Индия, Русия, Турция и т.н. няма да остане. Защото златото е единствения актив , който се купува много повече когато цената му пада. Защо акциите и имотите не се купуват повече когато цената им пада?За справка всеки може да види продажбите на Eagles, Maple Leafs и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 4
cokrat1
преди 10 години
Защо реалната цена на златото...ако има реална цена то тя е равна на цената на добиване която едва ли някой може да изчисли. Тя е различна при различните способи на добиване...Автора щом пита така...как ще докаже, че реалната цена на златото трябва да е примерно над 800 долара. Въобще много смешна статия защото практически не може да има такова питане реална цена на златото!!! Цената винаги е конюктурна и се влияе от хиляди причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 13
crammer
преди 10 години
За какви инвестиции в злато говориш :) Като им гледаш коментариите, не ти ли е ясно, че единствените им инвестиции, които са правили са в 10 или повече годишни, 3-та ръка, немски бичкии, бмв-та и от сорта....Та мисълта ми е не за златото, ами че този сайт трябва да е платен за да се изчисти всичкия този ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Импе златото преди беше злото когато имаше инфлация пред 5 години, но сега е дброто ако го оставят да поскъпне и вкарат инфлация, че съвсем ще изрем от безработица и ниска икономика. Обаче янките не искат да спрат да изкупуват бондове и доходността им да се срине май и си просят боя, ще им направя долара за 2 стотинки тяхната...изиотите му с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
T.A.D.
преди 10 години
Само не и тези на БФБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 20 rate down comment 2
d333
преди 10 години
Значи според статията, ако американците ги удари хиперинфлация и ДЦК-та им станат на 100% примерно, златото трябва да е 5 долара унцията, така ли?.... ХАХАХА....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още