IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо реалната цена на златото е под 800 долара

През изминалата година златото поевтиня с 28%, отбелязвайки най-сериозния си спад от 1981 г. насам

18:20 | 22.01.14 г. 60
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо реалната цена на златото е под 800 долара

Ако доходността по 10 годишните щатски облигации достигне 5%, златото ще поевтинее до 471 долара за тройунция. Ако доходността достигне 4% от сегашните 2,8%, цената на златото ще падне до 831 долара, пише MarketWatch.

Това са фактите, ако се доверим на корелацията между златото и лихвените проценти през последното десетилетие. На база на същата калкулация, благородният метал би достигнал рекордните 1900 долара за трой унция единствено ако доходността по 10 годишните щатски ДЦК падне до 1%. Всъщност тази логика ни казва, че реалната цена на златото е малко под 800 долара за тройунция.

Morgan Stanley правят сходен песимистичен анализ. Според тях златото ще продължи да поевтинява през годината, тъй като печалбите на фондовите пазари правят необходимостта от активи за убежище малка. Банката понижи прогнозата си за златото, след като по-рано този месец това направиха Goldman Sachs Group Inc. и ABN Amro Group NV.

Прогнозата на Morgan Stanley за 2014 беше понижена с 12% до 1160 долара за тройунция, като очакванията за 2015 г. са за цена от 1138 долара - с 13% по-ниски от сегашните.

12-годишният бичи пазар при златото приключи през 2013, когато Федералният резерв реши да ограничи месечната си програма за изкупуване на облигации. Решението стимулира печалбите на фондовите пазар, но не доведе до инфлация. През изминалата година златото поевтиня с 28%, отбелязвайки най-сериозния си спад от 1981 г.

Златото ще поевтинее до 1050 долара през следващите 12 месеца, след като Фед забави програмата си за вливане на ликвидност, прогнозираха от Goldman Sachs на 12 януари. Няколко дни по-рано ABN Amro Group NV заявиха, че в края на 2014 цената на тройунция ще е 1000 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 13 rate down comment 6
iivanoff
преди 10 години
сега искам внимателно да видиш къде е проблема:значи като им обясниш нещо елементарно, което няма как да не видят, защото е около тях, въпреки, че сами не могат да го видят, защото гледат в друга посока -> СА Съгласни - слагат ти плюсно когато отидеш малко по-далеч и обясниш какъв е смисъла от това нещо, което те сами не могат да видят защото хем е около тях, хем гледат в друга посока - скачат като ужилени маймуни - слагат минус!Значи, всяко нещо което съществува има влияние на останалите неща в реалността... та простичко казано, щом един процес който не сте усетили сами, сте съгласни че явно съществува когато го видите, то защо не сте съгласни със следствието от работата му /цел/ или резултата в, и съответно определящ чрез въздействието си върху него и битието?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 19 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
манипулацията на този аргумент не е еднопосочна! - та идеята е именно чрез преход от изкуствени инфлация към дефлация и обратно, да ви превъзпитават, регулират, обедняват и свободоограничават!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
Това е страхотен анализ - ако лихвите по облигациите се качват, златото щяло да поевтинява. Ако станат 4% - 831, 5% - 471. Ама що не продължиха нататък с тази логика. Ако стане 6% доходността, колко ще струва златото - към 200 долара може би. А при 7% ще стане без пари. А при 8% ще падне по нулата и ще го дават с пачка долари в добавка. :)А защо не казват какво ще стане с акциите, ако се получи тази доходност 4-5% по облигациите? Защото едно увеличение от 3 на 4% би трябвало да срине цената им с 25%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
не съм убеден, че го правят. Може да има и такива банки да, на които това им е бизенса, но едва ли са мнозинство. Бизнеса на банките е кредтирането и събирането на такси от клиентите. Златото си е актив и както писах по-долу, вероятно е да се покачи и като такъв актив, банката би могла да пази част от ликвидните си резерви във вид на злато, но можеш да бъдеш сигурен, че никоя голяма банка не прави пари от натрупаното в мазето злато. Още малко ще кажеш че банките са в швейцарските Алпи и джуджета с подземна железница разкарват запасите по алпийските пещери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 2
d333
преди 10 години
мизантропе, а би ли обяснил защо банките трупат кюлове от ония големите в трезорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
*** за кво ми е това злато бе? Не сме всички кат теб абитуриенти да си направим по едик грамааааден златен пръстен и после да пием кафенце с протегнато кутре на мегданя че да лъска на слънцето и да припадат момите по пенджеретата. А и всички да сме абитуриенти и да си направим, едва ли ще изстреляме цената в облаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
Златари дал ГОСПОД......!!!!!????.....еееее пообиколи ги малко де недей при един......!!!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 3
абитуриент
преди 10 години
Няма как нещо което производствената му цена е 1200-1300 $ към ту момента да стане 800 и под$$$.....!!!!????.....Още повече ,че и рудниците се изтощават - преди ако е имало по 5-6 грама злато на ТОН сега е максимум 1-2 грама....така ,че ако някой чака ЕФТИНО злато ще има да ПОЧАКА.....а и като гледам какви трилиони се печатат просто въпрос на време е да ни връхлети инфлацията......но ДЕМОКРАЦИЯ сме в края на краищата - избора на всеки е ЛИЧЕН.....!!!???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 10 години
:) Осребряват ги трънки. Я пробвай да видиш дали и на каква цена ще ти ги осребрят. Златаря ще си сложи онова едноокото ще погледне, ще поцъка с език, и ще каже ама са... аз не знам каква проба е, трябва да видя, да замеря.... и накрая ще ти каже ми... 50 кинта ако искаш .. иначе бегай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Не знам какво се използва от 5000 години и какво не, незнам каква е реалната цена на златото и дали изобщо има такава, дори започвам да се съмнявам дали изобщо има понятие "реална цена" на каквото и да било, обаче мощния спад през последните година две, плюс мощния рев на видни анализатори на гроба на златото, плюс факта, че както сме в криза, така всички индекси растат постоянно от 2009та насам, ме кара да подозирам мощен ръст на златото Не е препоръка и аз няма да си купя, ама така ми се чини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още