IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо някои правителства харчат повече от други?

Много може да се направи за подобряване ефективността на публичните разходи, смята икономистът Жан Пизани-Фери

09:10 | 09.02.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо някои правителства харчат повече от други?



Друга причина за значителната разлика в нивата на разходите е, че публичните и частните разходи могат да бъдат много взаимозаменими. Постъпленията в общественото осигуряване са много сходни с тези в задължителното частно осигуряване. Например, една от причините Франция да плаща много за обществени пенсии е, че на практика няма частни пенсионни схеми в страната. Ако служителите са задължени да се осигуряват в корпоративен или браншови пенсионен фонд, то публичните разходи автоматично ще намалеят, без обаче да се промени кой знае какво.

Държавната пенсионна система по принцип включва известно преразпределяне. Най-общо системата събира средства от работещите, за да ги връща, когато те се пенсионират. Трудният въпрос е дали служителите всъщност гледат на тези вноски като на техни собствени спестявания или просто като на данъци, което може да обезкуращи работещите или да стимулира работата в сивата икономика. Във всеки случай замяната на държавните с частни пенсионни схеми може да помогне за намаляването на публичните разходи без съществени преразпределителни ефекти.

Трета причина за различни нива на публични разходи в Европа е, че правителствата често имат за цел да смекчат ефектите от пазарните дисбаланси. Да вземем строителството. Публичните програми са небходими са осигуряването на достъпни жилища за бедните и младите. Често обаче тези програми правят повече – те осигуряват нежелана помощ за домакинствата от средната класа или, по-лошо, субсидират индиректно собствениците на имоти, като подпомагат наемателите да си плащат наемите. Същото се отнася за трудовия пазар и корпоративните политики.

В тези случаи публичните разходи не обслужват поставените им цели, а финансират средната класа или дори собствениците на капитал. Съкращаването на тези разходи може да е трудно в краткосрочен план, но може да бъде постигнато в средносрочен без неблагоприятни социални последици.

В заключение може да се каже, че е трудно да се разнищят причините за разликата в нивата на публичните разходи между държавите. Определено някои социални модели са по-щедри от други, а други са по-ефективни.

Макар че някои правителствата нямат друг избор освен да ограничат програмите за намаляване на неравенството, а други намират за по-целесъпбразно да преразпределят доходите вместо да постигнат ефективност, много може да се направи за подобряване на ефективността на публичните разходите преди да се наруши социалният договор. Европейките правителства все още могат да свиват публичните разходи без да подкопават европейския социален модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
""""генерични лекарства вместо премиум медикаменти,""""Какво значи това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
А защо някои хора ядат повече от други?Причината е една и съща.Особено ако има и аванта...Нарича се алчност и лакомия и са производни на глупостта и егоизма.Затова!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Защо някои правителства харчат повече от други?--------------------------------Може би защото, хората които налагат тези политики, не виждат друг начин да поддържат оазиси в/у глобуса, където да цари относителна стабилност , хармония и да е приятно да се живее?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
Защото така им изнася и им е широко около връта, нали народа плаща, кво ги боли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още