IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ все още са световният лидер

Системата от изградени съюзи и връзки с другите държави са най-голямото предимство на Щатите, смята проф. Брус Джоунс

18:23 | 11.05.14 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ все още са световният лидер

Кризата в Украйна е определяна от мнозина анализатори като поредното доказателство за намаляващото влияние на САЩ като глобална сила. Други излязоха с тезата, че Русия се опитва да консолидира най-големите развиващи се икономики – Бразилия, Индия и Китай, в съюз срещу Запада.

Докато и в двете твърдения има известни истини, всяко едно от тях е силно преувеличено, както и идеята, че възможността на САЩ да създаде сигурна и просперираща международна система, намалява, пише професорът в Stanford University Брус Джоунс за Project Syndicate.

Последните няколко години бяха тежки за САЩ. След две дълги и изтощителни войни изтеглянето на американските сили от Афганистан се бави. Непримиримостта на Русия и Китай осуети опитите на САЩ да намерят дипломатическо решение на ситуацията в Сирия. В същото време растящата увереност на Китай в Южно и Източнокитайско море заплашва американската доминация в региона и увеличава риска от конфликт с близкия партньор на САЩ – Япония.

Междувременно повечето от американските партньори в Европа са затънали в икономическа несигурност. И въпреки че американската икономика се възстановява от кризата, нейната репутация претърпя сериозен удар.

Въпреки всичко САЩ остават най-влиятелната глобална сила, като с основен принос за това са връзките, които те поддържат. Цялото внимание, насочено към растежа на Китай и в по-малка степен на Индия и Бразилия, засенчи успехите на американските съюзници като Южна Корея, Турция, Индонезия и Германия. Всъщност повечето от най-силните икономики в света си сътрудничат със САЩ.

Освен това развиващите се пазари остават силно разединени, вместо съюзени. Интересите на развитите и развиващите се държави се застъпват доста повече, отколкото предполага девизът „Западът срещу останалите“. Развиващите се страни често имат повече общи интереси със западните си партньори, отколкото едни с други.

При това положение дори влиятелните страни, които не си сътрудничат със САЩ, предпочитат да увеличават присъствието си във вече установената система, вместо да ѝ се противопоставят. В крайна сметка те са постигнали своя растеж именно чрез интеграцията си в глобалната икономическа система.

Дори Китай, която се стреми да измести САЩ в някои сфери, няма друг избор, освен да си сътрудничи с тях и съюзниците им по редица външнополитически въпроси. Китай може да оспори лидерството на Щатите само ако и други я последват, като кандидатите за това са все още малко. Единствено Русия се показа като противопоставяща се страна по време на финансовата криза, в Сирия, а сега и в Украйна.

Последна актуализация: 20:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Гери Индиана от 1950 година, там е имало много германци!И днес има, малко , предимно клошари или отглеждащи котки и кучета.https://***.youtube.com/watch?v=jWTPPnYhA3w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Състоянието на стоманения град, показва състоянието на икономиката на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Как изглежда днес символът на стоманата на САЩ, Гери Индиана!?Градът на Майкъл Джаксън!https://***.youtube.com/watch?v=RiXyljuaoZo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Ето сега наистина знам какво ще се случи със света. Ако американците правят основните и най важни части за компютъра и след това предпочитат да ги дадат на китайците да ги сглобяват, вместо да ги дадат на шестте и половина процента безработни в собствената си страна, това е наистина показателно. Интересно защо в такъв случай най-големият длъжник в света е USA, а Китай - най-големият кредитор. Очевидно сглобяването на компютри е много по-доходно от производството на възлови компоненти. Тук явно има нещо, което не разбирам. Или американците са най-умните хора в света, или са *** на вселената. Ти ми кажи кое е вярно, защото трети вариант просто не мога да си представя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Аха , така се почва - първо иматацията , после иновацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 0
V.At.
преди 10 години
В много отношения си прав ,но !Понеже съм на възраст помня, когато японското бе синоним на това което е сега китайското. Така беше и с корейското и т.н. За супермодерните по онова време касетофони беше валиден лафа "Хубав ли е или японски?" Сони беше жълта марка а модерни бяха Грундиг, Телефункен. Нещо да ви говори като марки освен минало величие?Така, че АКО успеят китайците да развиват, не само да копират, може и да успеят.Все пак горчивия вкус остава от това, че се дискутира - САЩ-Русия, САЩ-Китай, а Европа бавно си отива към периферията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Като тръгне приказка, че сестра ти е ку*ва, върви доказвай, че нямаш сестра :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
""....САЩ все още са световният лидер...."" - ...това "все още".... означава, че вече се съмняват или че изобщо не си вярват или в най-добрия случай лидерството им се превръща в носталгия....със спомени за стари лаври означава че вече си АУТ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да, въпроса за елита, който води обществото е неделим от проблема, който коментираме . Дори нещо повече : струва ми се, че "болно" общество, трудно би излъчило "здрав" елит/лидерство , не знам да ли съм прав, но ми се струва, че елита е продукт на "ферментационните" процеси, които се развиват в самото общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
В такъв случай определящото за просъществуване или доминация идва от силата и качествата на лидерствата в това общество.Има начини и такива индивиди да се водят на каишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още