IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ все още са световният лидер

Системата от изградени съюзи и връзки с другите държави са най-голямото предимство на Щатите, смята проф. Брус Джоунс

18:23 | 11.05.14 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ все още са световният лидер

Кризата в Украйна е определяна от мнозина анализатори като поредното доказателство за намаляващото влияние на САЩ като глобална сила. Други излязоха с тезата, че Русия се опитва да консолидира най-големите развиващи се икономики – Бразилия, Индия и Китай, в съюз срещу Запада.

Докато и в двете твърдения има известни истини, всяко едно от тях е силно преувеличено, както и идеята, че възможността на САЩ да създаде сигурна и просперираща международна система, намалява, пише професорът в Stanford University Брус Джоунс за Project Syndicate.

Последните няколко години бяха тежки за САЩ. След две дълги и изтощителни войни изтеглянето на американските сили от Афганистан се бави. Непримиримостта на Русия и Китай осуети опитите на САЩ да намерят дипломатическо решение на ситуацията в Сирия. В същото време растящата увереност на Китай в Южно и Източнокитайско море заплашва американската доминация в региона и увеличава риска от конфликт с близкия партньор на САЩ – Япония.

Междувременно повечето от американските партньори в Европа са затънали в икономическа несигурност. И въпреки че американската икономика се възстановява от кризата, нейната репутация претърпя сериозен удар.

Въпреки всичко САЩ остават най-влиятелната глобална сила, като с основен принос за това са връзките, които те поддържат. Цялото внимание, насочено към растежа на Китай и в по-малка степен на Индия и Бразилия, засенчи успехите на американските съюзници като Южна Корея, Турция, Индонезия и Германия. Всъщност повечето от най-силните икономики в света си сътрудничат със САЩ.

Освен това развиващите се пазари остават силно разединени, вместо съюзени. Интересите на развитите и развиващите се държави се застъпват доста повече, отколкото предполага девизът „Западът срещу останалите“. Развиващите се страни често имат повече общи интереси със западните си партньори, отколкото едни с други.

При това положение дори влиятелните страни, които не си сътрудничат със САЩ, предпочитат да увеличават присъствието си във вече установената система, вместо да ѝ се противопоставят. В крайна сметка те са постигнали своя растеж именно чрез интеграцията си в глобалната икономическа система.

Дори Китай, която се стреми да измести САЩ в някои сфери, няма друг избор, освен да си сътрудничи с тях и съюзниците им по редица външнополитически въпроси. Китай може да оспори лидерството на Щатите само ако и други я последват, като кандидатите за това са все още малко. Единствено Русия се показа като противопоставяща се страна по време на финансовата криза, в Сирия, а сега и в Украйна.

Последна актуализация: 20:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Американците, колкото и да се пънат не могат да го докарат до 3% ръст.-----------------------------Тези числа (размер, ръст на БВП) имат отношение към някаква счетоводна статистика. Сравнението на счетоводни показатели и технологични иновации (нещата около, които се върти спора и дискусията тука), не са от най-фундаментално значение, за проблемите на американците (личното ми мнение). Обществото им показва симптоми на дълбока криза, самата обществена тъкан боледува. Кризата е на обществено-цивилзационно ниво, модела под който е организирано това общество цикли и дава засечки : от ценностите на лично ниво до начина на организация на стопанския(икономическия) живот и взаимоотношения. Например на мене ми мн. трудно да си представя, как група от индивиди, чиито ценности са свързани САМО И ЕДИНСТВЕНО с предмети, ще продължат да живеят в едно организирано цяло и ще се конкурират със съперници, при които обществената тъкан е здрава и витална?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Безспорното лидерство на Китай е единствено в огромното вътрешно потребление, което ако не се държи изкъсо от управляващите няма начин да се задоволи.През 80-те писах доклад на тема "Световния зърнен баланс отиде на кино заради нарастващата нужда от храна в Китай". До 198х година имаше много добър излишък от зърно в световен аспект. Тогава се случи нещо "епохално и ключово" - нуждата от храна в Китай го изяде целият. Заради това са всички отчаяни напъни да се намери алтернатива през скапаните (и вредни) ГМО продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
1. Постиженията на Китай са вложени в най-голяма степен в американски ДЦК.2. Тези вложения както всички сме съгласни вече са изконсумирани от американците.3. Китай няма нито необходимите суровини нито кой знае колко собствени технологии (затова последните 15-20 години крадат и копират повече отколкото развиват собствени технологии и изследвания) за да задоволи икономиката си без подкрепата на голяма световна доминираща сила с достъп до ресурси.Въпрос 1: И да успее китайската икономика да задмине американската при сегашното статукво какво от това след като това отива обратно в ръцете на американците през ДЦК?Доста неща (най-вече от електрониката) наистина се сглобяват в Китай но това е само заради евтината работна ръка. Най-важните чипове и електронни компоненти пристигат в Китай в готов вид за SMD, след което на готовия продукт се слага предимно западен бранд и приходите от продажбите на готовия продукт отиват в компанията собственик на бранда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 10 години
А аз нямам против да мъ опровергаеш с други аналогични класации . Китай денса в момента с чужда технологина база - ще измести запада едва след като създаде своя . Не знам кога ще залезе САЩ , но това което е 100 % ясно в момента е че възхода на Китай прати Русия в трета глуха ! Демек - първо ще залязат бившите 2, 3, 4 и т.н. . Има доста време до върха . :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis
преди 10 години
а мене ме боли шапката, за - или + :)) аз само си казвам какво ще стане нещата си се случват във времето, само да не се изпотрепем, че не знам, колко ще полудеят и какви бомби ше пуснат да им се невиди, дано да не става така ама, квото такова .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
@математик точно-и като си отвориш ТВОЯ компютър ще видиш къде е сглобен ТВОЯ чип:) точно преди да го постна гледах същата страница. Та в стаята ти какво е направено в САЩ?@дата тия класации съм ги гледал и гледал и ще ти отговоря така-първо, понеже чета само на английски гледам само западни класации, а не азиатски; второ-гледай какво се учи там, щото ако ще да си извънземен по философия няма как това да те направи много ефективен. Освен това-както казах тренда е важен-аз не оспорвам настоящето първенство на САЩ, казвам че върви към залез(което няма да стане утре и не е задължително даже да стане). А за военният бюджет-гледай и ефективност на бюджета, щото голяма част от тия пари отиват за заплати от по $15 хил. на месец, което е ок за икономиката, но не прави иновации.@нобел грубо казано това се опитвах и аз да обясня-че едните им е все по-зор, а другите все по им дишат във врата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Явно има хора, които не са съгласни, че деня в който американците ще пият "ЕСВ", ще бъде дъждовен ... сложили са ти "-"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 17 rate down comment 4
michaelis
преди 10 години
ем да, но също дет викаш ти кат Рим, ше пият и те една студена вода, един красив слънчев ден, може и дъждовен да е ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 36 rate down comment 1
data
преди 10 години
Рим - Преторианци в комбинация с хляб и зрелища . САЩ - Най-големия военен бюджет в комбинация с най големия производител на храни и най-големия производител на филмови и шоу програми .:) От Рим насам - нищо ново !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 2
mathematician
преди 10 години
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Intel_manufacturing_sitesНай-големия им завод за чипове е в САЩ. А иначе имат и в Китай и още на 1-2 места, но са малки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още