IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Къде учителите прекарват най-много време в класните стаи

В почти всички страни от ОИСР по-младите поколения са по-добре образовани от по-старите

17:42 | 15.09.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Графика на деня: Къде учителите прекарват най-много време в класните стаи

Учителите в Чили прекарват най-много време в класните стаи, става ясно от представения в началото на септември доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за образованието.

Като цяло началните учители в страните членки на организацията са задължени да прекарват повече часове в преподаване, отколкото техните колеги в средното образование - общо средно 782 часа на година.

Средностатистическият учебен ден трае между 3 и 6 часа в по-голямата част от страните, но в Чили, Франция и Съединените щати има забележителни изключения, където учителите прекарват по повече от 6 часа в класната стая.

Тези часове са най-много в Чили, където началните учители прекарват 1049 часа годишно в обучение. Австралия не е твърде далеч назад с 1010 часа, докато американските учители също имат огромен брой часове всяка година – 967.

Изследването е първото такова по рода си и се ориентира към ефикасността на образователните системи спрямо бюджета, като сравнява успеха на образователните системи на 30-те държави от организацията спрямо предоставените за това пари.

Груба ориентация идва от броя на платените учители. Люксембург харчи най-много пари за предучилищното възпитание и за началното училище – по над 25 000 долара на дете и съответно по 23 890 долара, докато при висшето образование САЩ са на върха на класацията с по над 26 000 долара за студент за година.

Логично, степента от колеж, статистически погледнато, носи значително предимство за бъдещия доход, а разликата с доходите на по-малко образованите се задълбочава. Това се дължи основно на намалението на заплатите на по-малко квалифицираните служители, които нямат диплома за специалист или за висше образование.

В почти всички страни от ОИСР по-младите поколения са по-добре образовани от по-старите. Но „Германия заедно с Израел и Съединените щати е една от трите страни, при които не се отчита съществено подобрение".

Вижте и графиката на деня на Statista.com за това колко часа годишно прекарват учителите в класните стаи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
maxsimos
преди 9 години
Къде е България?не повече от 650 часа годишно,по платен годишен отпуск на 1 място-58 работни дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още