IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролният бум се завръща в Мексиканския залив

Четири години след аварията на Deepwater Horizon петролните проекти са по-мащабни и скъпи от когато и да е било

09:02 | 26.11.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че настоящите големи проекти ще увеличат производството на петрол в дълбоките води на залива през 2016 г. до рекордно ниво от 1,9 млн. барела на ден, анализаторите от Wood Mackenzie смятат, че растежът ще спре заради високите разходи и технологичните ограничения. "Сегашният спад на цените на петрола не подобрява очакванията, особено ако тенденцията продължи още дълго време", казва Имран Хан, анализатор в специализираната в енергетиката компания.

Мениджърите от петролната индустрия обаче вярват в огромното търсене на петрол, който ще бъде изпомпван в областта отвъд бреговете на Луизиана и Тексас. "Да оставим настрана разходите – проектите са устойчиви, дори и при тези условия", казва Джон Хоулел, мениджър в Shell, на борда на платформата Olympus.

Hess заяви през миналата седмица, че е започнала добив в дълбочинното съоръжение Tubular Bells на около 200 км югоизточно от Ню Орлиънс. Exxon Mobil и Anadarko Petroleum APC пък възнамеряват да стартират в следващите месеци още два големи проекта в Мексиканския залив. А Hess, Chevron и други партньори наскоро дадоха зелена светлина за едно оценено на 6 млрд. долара проектно проучване в залива, въпреки че цената на американския петрол е под 80 долара за барел – четиригодишно дъно.

Дори и BP отново започва да прави големи залози за дълбочинните проекти. Компанията, която бе обявена от съда за виновна заради експлозията на Deepwater Horizon и последвалия петролен разлив и изплати общо 43 млрд. долара, разработва технология, с която може да се правят пробиви в по-големи дълбочини. През миналата година компанията заяви, че ще инвестира 4 млрд. долара в Мексиканския залив през следващото десетилетие. Наскоро BP отново подчерта, че ще продължи многомилиардната си инвестиционна програма.

За големите енергийни компании проучвателната дейност във водите на залива е по-атрактивна в сравнение със сондажи на други части на света. Много държави с големи залежи на петрол от Близкия изток до Латинска Америка ограничават потенциалните печалби, които могат да постигнат енергийните дружества. В допълнение дълбоководните сондажи са по-продуктивни, отколкото шистовите ресурси, което улеснява големите компании да поддържат на едно постоянно ниво своята продукция.

За разлика от много проекти, които са разработени през последните години, от Shell и други петролни компании, платформата Olympus започна работа по-рано от планираното. От февруари още тук се правят пробиви за петрол и газ. Разходите засега остават под планираните суми. Shell прие плановете за изграждане на Olympus през 2010 г., няколко месеца след бедствието на Deepwater Horizon. С помощта на това съоръжение от полето, което компанията управлява от десетилетия, трябва да се добиват повече ресурси.

Междувременно концернът работи над следващия си рекорд. С нов проект в Мексиканския залив Shell възнамерява да може да прави сондажи до 3 км под водната повърхност – това е три пъти по-дълбоко ниво, отколкото на сегашната платформа Olympus. 

Така в най-отдалечените краища на Залива, където дъното е на 3 км под водата, масивни плаващи нефтени платформи ще изкопават повече от 6 км под морското дъно, за да се доберат до залежи на петрол или природен газ, заровени под гигантски слой сол. 

Технологиите в дълбоководните участъци на Залива са станали толкова прецизни, че инженерите са способни да определят с точност до няколко части от метъра къде да копаят с километри под морското дъно. Това е все едно да забучиш миниатюрна сонда в нечий заден двор, от самолет, летящ на 9 000 м надморска височина. Подобна прецизност изисква огромно количество технически "ноу-хау" и много дълбоки джобове, добавя BusinessWeek. 

За да намали цената на последния си проект Olympus, Shell ползва компоненти от полиетилен – устойчив на корозия материал, който е по-евтин от частите, които Shell използваше досега, пояснява производителят RMB Products. Olympus, който се шири на водна площ от над 900 м и може да произвежда до 100 000 барела петрол на ден, днес осигурява около 3 на сто от моментното световно производство на Shell.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
eboyanov
преди 9 години
това гръцкото в ника-ти е доста подобаващо - разум бате в теб няма. Всяка една държава на този свят мечтае за енергийна независимост, но май само ти мечтаеш за зависимост от Путинистан. Те за това ония имат технологий, твоите братушки използват гадните американски технологи, даже представи си - Русия е яко дълбае за шистов газ благодарение на гадните американци. Но за Путин това не е проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
е нали щяха да вдигат лихвите, нали баба ти Джелем те потготвя за високи лихви от време оно да не се плашиш ако падне борсата ? Нали долара мноо як, ако вдигнат лихвите, кво и да праат долара колко да е як :)) Въртят сучат праат мъчат се тормозят руснаците, но и на тях им вътрешна гума, те явно са се поучили от нас .. "Мое на мене да ми е зле ама и на Вуте требе да му е зле" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
data
преди 9 години
п.п. и да не забравяме ниските лихви който правят доста проекти рентабилни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
data
преди 9 години
Щом инвестират значи им излиза сметката , а към цената на петрола прибавете и спестените пари от навла и застраховки щот не е едно и също дали ще мъкнете петрол от Саудитска Арабия или от задния си двор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
тя печатницата работи ама нали декларират печалби ала бала, кат пада петрола ходи им виж акциите на кво приличат. Пада ли петрола автоматично и петролните акции заминават, защото има по малко печалба те може да лъжат колкото си искат, но на края тъй или иначе лъсва раотата. Просто няма как да падне петрола и да им се вдигнат неимоверно акциите, те да не са пункт за вторични суровини ? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
mick
преди 9 години
Ами след като могат да набавят евтино финансиране.. нали печатницата работи.. Та там, печалбата не идва от петрола, ами от това има ли кой да купува акции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
ем то излиза, че с техните камъни по тяхната глава, да свалят още пък ше ги огрее с техните проекти .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
IQ96
преди 9 години
Дали 60$ за барел ще им стигат??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още