IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво всъщност спъва гръцката икономика?

Повсеместната бюрокрация и липсата на възможност за кредитиране преди всичко за малките и средните компании са сред основните проблеми

08:16 | 27.01.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

В повечето случаи обаче банките нямат интерес от подобно кредитиране. Склавунос  разказва за свой клиент, специалист по производство на стъклени куполи, които е искал да получи от гръцка банка експортна гаранция за саудитска строителна фирма. „Компанията трябваше да депозира 110% от сумата, за да получи гаранцията", припомня си експертът. 

Друга основна пречка пред бизнеса е повсеместна бюрокрация. „Често държавата се препречва пред износителите", казва Джордж Пагулатос, професор в Атинския университет за икономика и бизнес и бивш икономически съветник на премиера Лукас Пападимос. „Данъчните закони се променят непрекъснато, към ревизиите на законите се добавят хиляди отделни постановления". Тъй като Тройката кредитори (МВФ, ЕК и ЕЦБ) постоянно притискат Атина да увеличава приходите в хазната, през последната година правителството променяше нови и нови детайли.

Често държавата се препречва пред износителите

„Не сумата на данъците е проблем", казва Костис Пападимитракопулос, основател и главен изпълнителен директор на софтуерната компания Globo. „Но всяка година ние трябва да се примиряваме с нова несигурност". Затова през миналата година той решава да премести централата на компанията си в Силициевата долина. Така Гърция загуби водеща компания, която от 2013 г. е сред най-изявените компоненти в алтернативния инвестиционен пазар на Лондон - индекса FTSЕ AIM.

Преди повече от две години служители на холандското Министерство на икономиката са изследвали като част от европейската спасителна програма за Гърция политиката за насърчаване на износа. И са стигнали до изненадващи за тях резултати. Министерства и специализирани органи са действали без никаква координация помежду си, гласят констатациите. Холандските специалисти препоръчват спешно сливане на органите за насърчаване на износа и инвестициите.

Това се случва, но не се появява по-мощна институция. Опитен персонал се изпраща в пенсия, обявените нови назначения се забавят. При назначенията на новите позиции от по-голяма важност е политическата принадлежност, отколкото професионалните умения. „Министерствата все още се борят помежду си за това кое ведомство какво трябва да прави", казва консултантът Склавунос. "Някои дори не разговарят помежду си".

Така обаче без подкрепа остават много стартиращи компании, които разчитат на пробив на чуждите пазари. Склавунос цитира проучване, според което две трети от 7000 новоучредени производители на зехтин изчезват от пазара до две години след основаването си. „Хората изпразват спестовните си сметки, за да разработят етикети, да отидат пет пъти на панаири и изложения, но без да имат някаква реална концепция". Външната търговия не се преподава в гръцките университети, налице е липсата на експертиза, казва той.

При това именно хранително-вкусовата промишленост обещава големи възможности за износ. Консултантската компания McKinsey идентифицира хранително-вкусовата промишленост като един от осемте индустрии с потенциал за растеж. Но само няколко производители успяват да се наложат в чужбина, като производителят на кисело мляко Fage, който присъства в Германия и Австрия от 2012 година.

Независимо от подходящия за развитието на селското стопанство климат, страната не успява да се снабдява сама с хранителни продукти. Около 40 процента от храните са внос. През 2013 г. Гърция внася много повече преработени храни, отколкото изнася. Търговският дефицит в този сегмент възлиза на 1,5 милиарда евро. Дори 50% от консумираната в страната риба са внос от чужбина.

В продължение на много години гръцките фермери се опитват да заобиколят посредниците, които трупат високи маржове от търговията. Така все по-често се стига до директни продажби. В Солун, втория по големина град в страната, наскоро е открита кооперацията Bioscoop, която почти изцяло предлага гръцки продукти, най-вече произведени в региона.

Лимоните от магазина са от гръцкото градче Превеза - а не от Египет, какъвто е случаят с плодовете в повечето супермаркети. Кооперацията с повече от 300 членове в Гърция се разглежда като модел за социално предприемачество.

Колко далеч обаче е селското стопанство от жизнеспособните структури, показва и производството на цитрусови плодове. Два сорта, които узряват всяка година преди Коледа, доминират 80% от насажденията. „Днес ние вече нямаме портокали собствено производство", оплаква се Склавунос. Вместо това плодовете идват от Турция, Аржентина и Израел.

Проблемът обаче не е нов. Още през 1992 г. Склавунос пише докторската си дисертация за производството на цитрусови плодове. „Оттогава в сектора нищо не се е променило", казва той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 20 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Аз предлагам една такава формулка (в груби измерения): Ако в момента имаме 50 души произвеждащи реални ползи и 50 души произвеждащи бюрокрация, като и едните и другите работят по 8 часа на ден, да направим така, че да имаме 100 души произвеждащи реални ползи, но работещи по 4 часа на ден. Така ще имаме същото количество реални ползи, но всички ще са допринесли за тях, а ще е работено двойно по-малко. А как да го направим това? Мисля, че има начин, въпрос е "само" на организация. По-важното (и може би по-трудното) е обаче, преди това да сме сигурни, че го искаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 24 rate down comment 0
Трубадур
преди 9 години
отговора на този въпрос е кратък и *** - МЪРЗЕЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 31 rate down comment 7
stefanL
преди 9 години
ПОНЕ ИМАТ ИКОНОМИКА КОЯТО СЕ СПЪВА ! А НИЕ ДОРИ ИКОНОМИКА НЯМАМЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 34 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 9 години
Балканска му работа - тази статия е вярна на 100% и за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 2
data
преди 9 години
ода , и не само - смята се че доста от парите получени от Гърция от Ес са препрани в Бг . Но така кат гледам както каза - в икономиката пауза няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 34 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Аха... начи имало какво още да се произвежда и да се продава - безработните ще правят яхти! хахаха...! Явно не си виждал едни борси в Гърция, Франция и Италия, с размери на софийски квартал, пълни с чакащи новия си собственик яхти и лодки от всякакъв клас! хехе!Ако е на добра цена - да, с това съм съгласен - а ако пък е съвсем без цена, тогава може да се произвежда още много и ще има кой да го консумира постоянно! Некои му викат комунизъм... хаха! Един ден и това ще стане - след социализма това следва.... хахаха!И понеже темата е за Гърция, имаш ли идея каква огромна глътка допинг за гръцката икономика беше нашата "реформа", която унищожи българското селско стопанство и лека промишленост? Нещо подобно е преживяла Италия след падането на режима на полковниците в Гърция, когато италиански фирми и банки нахлуват на девствения гръцки пазар...Но както е видно, няма вечен празник и вечен пазар - рано или късно се гасят лампите... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 29 rate down comment 2
data
преди 9 години
Според мен света не страда от свръх предлагане при положение че сносно живее има няма 20 % от човечеството . Каква е тази социална система която позволява хъхрю да стои и дебелее от социални помощи а някой някъде по света умира от глад и мизерия ? Нещо като помощите за земеделия - позволяват да се садят ягоди я Испания а в страна като Бг фермерите фалират от това
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 2
data
преди 9 години
теорията ни учи че човешкото потребление е неограничено Мави - демек ако е на добра цена и аз искам да придобия една яхтичка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 25 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Ми ето какво си писал:"виж съотношението на създаващите спрямо получаващите в Бг и ще ти стане много бързо ясно : "Какво всъщност спъва българската икономика" . Те това е и проблема и в Гърция , както и навсякъде по света . Просто повечко хора трябва да бачкат !"... та аз те питах, какво ще бачкат тези, които сега не бачкат, а пазарър е пълен с всякаква непродадена стока и услуги?И като се има предвид, че от бачкащите половината, че и повече бачкат на държавна работа, вторият ми въпрос беше в посока, ако държавата свие своето участие в икономиката и изхвърли половината от наетите при себе си, какво ще бачкат освободените и ако няма какво да бачкат - от какво ще живеят?И тук не става дума само за България и Гърция, защото това си е заболяване на целия ЕС, а вече и на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 2
data
преди 9 години
Мави , да виждаш да съм писал че нещо ми липсва ? И нямам против държавата да се грижи за тези който имат НУЖДА !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още