IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи с китайските потребители?

Страната трябва да стимулира средната класа, ако иска да запази ръста на потреблението, сочи анализ на Bloomberg

13:37 | 15.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Противно на очакваното, увеличението на притока мигранти в градовете се забави до 1,3% от 5,5% през 2010 г. Липсата на работна сила, отчасти резултат на политиката за едно дете, означава, че долната част на пазара на труда получава големи заплати, докато при средната класа нещата не се случват така. Изглежда Китай се приближава към критичната повратната точка, когато рискува остане без евтина работна ръка и то по-рано от очакваното. В доклад от 2013 г. икономистите от Международния валутен фонд Митали Дас и Пап Н’Дайе посочват, че до това ще се стигне най-рано през 2020 г.

Междувременно белите якички, които по-рано се преместиха в градовете, както и тъкмо завършилите колеж, срещат трудности на пазара на труда. По-високо платените места са по-трудни за намиране, а заплатите са под натиск и вървят надолу.

Куи очаква “силно, ако не бедствено забавяне на растежа на потреблението в Китай през 2015 г. Ударът по растежа на потреблението ще дойде от по-плановото, но съвсем реално забавяне на доходите на домакинствата със средни доходи”.

Процесът на реформи в Китай също носи някаква вина. От началото на световната криза Китай е похарчила трилиони долари за магистрали с шест платна, летища, търговски центрове и високоскоростни железопътни мрежи. Затвърди се превъзходството на държавните предприятия в икономиката. Тяхната прекалено голяма роля препятства развитието на частния сектор, който е необходим за създаването на добре платени работни места, от които средната класа да се възползва. Си Дзинпин и Ли Къцян трябва да инвестират по-малко в строителството и производството. Вместо това трябва да насочат усилията си към подпомагането на малките и средните частни фирми.

По думите на Ли Къцян в Давос Китай ще позволи на пазара да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите, за да се създаде нов двигател на растежа. Освен това страната ще се фокусира върху структурната реформа и ще насърчи масовото предприемачество и иновациите. Тя “успешно ще преодолее капана на средните доходи”, който е проблем за голяма част от развиващите се страни, твърди той. По този начин пред световната икономика ще се открият по-големи възможности.

Преди това обаче Китай трябва да се справи се справи с проблема с доходите на средната класа. През ноември постоянният представител на МВФ в Китай предупреди страната, посочвайки, че тя се нуждае от по-добра регулация и надзор, както и от по-добри резултати от програмата си за реформи, за да запази ръста на доходите си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 9 години
значи преди време бях чел една статия пак тук, че на запад ножицата между бедните и богатите се разтваряла и това било голям проблем (изчезването на средната класа), тук се обяснява обратното :) ... и пак проблем :) .... да си анализатор в днешно време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още