IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грийнспан: Разходите за сметка на дефицита са схема за конфискуване на богатство

Златото стои на пътя на този коварен процес и затова беше премахнат неговият стандарт, пише икономистът през далечната 1966 г.

15:14 | 05.04.15 г. 42
Автор - снимка
Създател
Грийнспан: Разходите за сметка на дефицита са схема за конфискуване на богатство

Има едно нещо, което обединява привържениците на държавното планиране и контрола, независимо от техните възгледи и убеждения, и това е тяхната почти истерична враждебност към златния стандарт, пише Zero Hedge, цитирайки труд на американския икономист и бивш председател на Федералния резерв на САЩ Алън Грийнспан, публикуван през 1966 г.

Изглежда те разбират, може би по-добре дори и от много от защитниците на принципа на ненамеса, че златото и икономическата свобода са неразделни, че и двете са предпоставка за другото и взаимно се налагат, че златният стандарт е инструмент на принципа на ненамеса.

За да разберем източника на тяхната враждебност, първо трябва да разберем специфичната роля на златото в свободното общество.

Парите са общият знаменател на всички икономически трансакции. Те са тази стока, която служи като средство за размяна и се приема от всички участници на пазара в замяна на техните стоки или услуги, следователно могат да бъдат използвани и като стандарт за пазарната стойност, както и като средство за съхранение на стойност.

Наличието на такава стока е предпоставка за разделението на една трудова икономика. Ако хората не притежаваха някаква стока с номинална стойност, която да бъде универсално разпознавана като пари, те щяха да бъдат принудени да прибегнат до бартерна система или да живеят в самодостатъчни ферми, лишавайки се от неоценимите предимства на специализацията. Ако хората нямаха средство, чрез което да съхраняват стойност, тоест да спестяват, нито дългосрочното планиране, нито размяната щяха да бъдат възможни.

Средството за размяна, което ще бъде приемано от всички участници в икономиката, не бива избирано на произволен принцип. Първо, средството за размяна трябва да бъде трайно. В едно примитивно общество с оскъдно богатство пшеницата може да се бъде достатъчно трайна, за да служи като средство за размяна, тъй като всяка размяна ще се извършва единствено по време и непосредствено преди или след прибирането на реколтата, неоставяйки излишна стойност за съхранение.

Там, където факторът съхранение на стойност обаче има значение, като в по-богатите и цивилизовани общества, средството за размяна трябва да бъде трайна стока, най-често метал. Металите биват избирани най-често, защото са хомогенни и делими – всяка единица е същата като останалите и може да бъде смесена или оформена във всякакво количество. Скъпоценните камъни например нито са хомогенни, нито делими.

По-важното обаче е стоката, която ще изпълнява ролята на средство за размяна, да бъде луксозна. Човешкият стремеж към скъпоценности е неизчерпаем, следователно скъпоценните стоки винаги са търсени и винаги ще бъдат приемани. Житото е скъпоценно в слабо развитите цивилизации, но не и в богатите общества. Цигарите по принцип не биха могли да служат като пари, но изпълняват тази роля в Европа след Втората световна война.

Понятието „луксозна стока“ съдържа в себе си характеристиките оскъдица и висока стойност. Високата стойност прави стоката лесно преносима – например една унция злато се равнява на половин тон чугун.

В ранните етапи на една развиваща се парична икономика могат да бъдат използвани различни средства за размяна, тъй като редица стоки отговарят на споменатите изисквания. Въпреки това с течение на времето една от тях ще измести останалите, превръщайки се в най-широкоразпространената и приемана.

Последна актуализация: 20:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 9 години
След 6 минута се казва за 23 трилиона на данъкоплатците дадени за спасяване на банките с снимката на Обама - http://***.dokumentalni.com/?p=898За мен въпроса е защо го правят тоест дали става въпрос за ционизъм или просто за сребролюбие(мамона) или от всичко по-малко - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 Не изключвам вариант и някои икономисти ,финансисти и банкери да са болни(психопатии) които вече може да се доказват с ядрено-магнитен резинанс или просто става въпрос за индоктриниране на съзнанието защото най-лесно става в икономическите университети ,и през ''4-власт'' с пропаганда Положението е толкова страшно ,че трябва веднага да се почне трансформацията на света за функциониране без петрол и т.н. описал съм всичко по постинга - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора за да има силно гражданско общество
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 3
citizen_bg
преди 9 години
Ха-ха! Няма да прокопсаме! Никой не иска да признае очевадното, че системата, като и всички други познати досега, се гради на измама, кражба и експолатация на чужд труд и ум и е печеливша само докато има условия за това, независимо дали е със или без златен стандарт. Понци схема. Пада като свършат глупаците и сме им взели всичко. След това започва "канибализмът". Хайде де! Не боли! Не ви карам да не спазвате правилата за успеха, но като си патим от акъла, поне да не ревем и да не търсим причината извън нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
Инвестора с тая статия са отворили шампанското брате, всичко им сваля шапка е кво да се прай що е право е право ....... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ......светът печата щото иначе умира ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 1
абитуриент
преди 9 години
адмирации страхотна статия.....!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 23 rate down comment 1
grand
преди 9 години
Златото в света е около 160 000 тона. БВП на света е около 70 трил. долара.Ако приемем златен стандарт, т.е. че примерно един гр. злато струва 440долара, то тогава ще сме отпечатали точно толкова пари колкото имаме-70трил.. Е това обаче означава, че една унция в момента трябва да струва 13600долара-демек 11пъти повече.Или бъркам и сме отпечатали 11 пъти повече долари отколкото трябва...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 9 години
Положението е много страшно и писах под постинга на г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС - http://krizata.blog.bg/history/2015/04/02/zashto-niakoi-taka-silno-nenavijdat-velikite-bylgari-v-ikono.1351149И въпроса е защо тук - Тук - http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.htmlстатията завършва иначе - '''Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние....''тоест много точно е казано как ограбват хората с инфлация и т.н. ''методи'' Защо беше премахнат закона от 1933год - http://borsi.blog.bg/***/2012/10/28/investicionni-banki-i-finansova-kriza.1014554плюс другата измама - http://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beнакрая сметката според едни източници 14 трилиона тук - http://***.youtube.com/watch?list=PLA7F55FC7ED20B160&v=k7rk2lFtCEUспоменаха за закона Глас-Стийгъл но недостатъчно а според други 23 трилиона със снимка на Обама - http://***.dokumentalni.com/?p=898
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
hevito666
преди 9 години
...мдааа! посипах си главата с пепел..- Света / като цяло / е затворена икономическа система . Печалбата на всички участници в нея , изсмуква парите от системата и за да не допуснат инфлация - централните банки печатат хартия .... , но получаваме дефлация ... !!! / мисля , че не е нужно да обяснявам каква е ролята на държавата и на фондовата борса в тази въртележка / ........и така до края на света ...или до края на тъпотията - капиталистическа икономика !!Поздрави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
'' Разходите за сметка на дефицита са схема за конфискуване на богатство'' а 23-тъе трилиона долара за спасяването на банките от 2007год. досега какво са ????Милтън Фрийдман - американската икономическа система представлява социализъм за богатите и свободна стопанска инициатива за всички останали. Ако обикновен човек не успее да плати дълга си, той е принуден да живее в колата си. Ако банкер не успее да плати дълга си, той разчита на данъкоплатците, за да го спасят.Световно признатият икономист от Чикагската школа Милтън Фрийдман е абсолютно категоричен, че Федералният резерв е причинил Великата депресия чрез рязко ограничаване на паричното предлагане в момент, в който пазарите на живот и смърт се борят за ликвидност. Конгресменът Рон Пол в същата връзка заявява: От Великата депресия, през стагфлацията от 70-те, до спукването на дотком-балона миналата година (речта му е произнесена на 10 септември 2002 г.), всяко икономическо сгромолясване, изстрадано от САЩ е причинено от ФЕД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
Тук - http://atlas-bg.eu/zlatoto-i-ikonomicheskata-svoboda.html статията завършва иначе - '''Задлъжняването е просто начин за прикрита конфискация на благосъстояние....''Като махнем академичния жаргон, организирана международна престъпна група(банковата мафия) просто ограбва хората с инфлация и т.н. ''методи'' Трябва да дам някои факти защо 51% от проблемите идват от лихвата и т.н. дерегулации - http://borsi.blog.bg//investicionni-banki-i-finansova-kriz след 1999год. се знае какво стана с дотком балона и следва другият балон - http://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be тоест нещата се знаятОписал съм за какво става въпрос - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още