IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Егоизмът на Европа e по-голяма заплаха от Путин

Въпреки членството си в НАТО много от европейските страни не са склонни да помогнат на съседите си при военен конфликт

11:38 | 13.06.15 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако западните правителства смятат руския президент Владимир Путин за огромна заплаха, то те ще трябва да направят нещо за своите гласоподаватели, които изглежда не са особено склонни да помогнат на съюзниците си, ако попаднат в беда.

Липсата на солидарност представлява по-сероизна заплаха за Запада, отколкото която и да е агресия, идваща отвън, коментира BloombergView.

С член 5 от Вашингтонския договор, основополагащ за Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), членовете на организацията се съгласяват, че „въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях“ и че всяка държава трябва да предприеме „такива действия, каквито смята за необходими“ в отговор.

Това не значи задължително ползването на военна сила, а изследване на Pew Research Center, публикувано през седмицата, показва, че хората в някои страни на НАТО дори не искат подобно нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto
преди 8 години
Единният фронт на европейците плаши много повече САЩ, отколкото Русия.Една модерна,мобилна, добре въоръжена и с единен център армия, би дала огромни преимущества за самостоятелни външни политики на ЕС ./Все едно конкуренцията между Боинг и Еарбус/За това янките са готови да се изсипят в Европа на мига, да разположат тежка техника, която да стои в готовност. От една страна, демонстрирайки съюзническа реторика, която обаче, при определени обстоятелство,бързо може да се превърне в окупационна. Все пак, който е с пръст на спусъка, той диктува условията.За това идеите ЕС да има собствена армия и НАТО да е със затихващи функции в Европа, бяха пресечени още в зародиш. За това и янките с кеф мятаха бомби в Европа - Сърбия, а ЕС беше тотално неадекватен, във всяко едно отношение, по време на тази война.Тази неадекватност се поддържа умело от заинтересованите лобита.А Европа изкуствено е оставена да изглежда, разединена, слаба и уязвима. А опасността от руснаците си е направо хумористична!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 3
Patilan
преди 8 години
Обяснението може да е много просто....последният път когато Европа се ангажира активно с военни операции, измряха над 50 милиона човека. Като имам и предвид, че там хората помнят (за разлика от тук) то можем и да си обясним това нежелание, което авторът нарича егоизъм.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 3
Stefan--L
преди 8 години
Ако Турция нападне България или Гърция на кого трябва да разчитаме на САЩ и Европа или на Русия ? Ами ние като бяхме под турско те англия и германия още повече ни натискаха да сме там та сега ли ще разчитаме на тях ! С такъв военнен министър и президент главнокомандаващ -Турция може да ни окупира само с жадармерията си без да използва армията за 24 часа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 25 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
"В САЩ 42% от анкетираните заявяват, че смятат Русия за най-виновната страна за насилието в Украйна. Както в Германия, така и Италия тази цифра е 29%"Времето определено не работи в полза на Америка.Щото не можеш да лъжеш дълго,пък и хората са наясно кой кой е .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 8
panther
преди 8 години
На хората им плащат да плюят. Почти като да гълтат, ама наобратно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 5
Сините камъни
преди 8 години
Означава ли това, че ни пробват, ако ние българите се "намесим" в този конфликт, как ще реагираме! Иначе в статията има много "литература", някак си, добрите НАТО и останалите "използвачи", демек ние чакаме наготово! А какво чакаме, не се разбра!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 6
panther
преди 8 години
А първото изречение е просто бисер на малоумието и плитката пропаганда.Западните правителства да били взели мерки за мнението на народа?! Народа им плаща на тея западни правителства заплатите, те за някакви наследствени аристократи ли се смятат? Правителствата трябва да следват волята на народа, а не едни 1000 души да решават съдбата на милиони. Да се замислят и те и клакьорите им журналисти как свършват обикновено управниците които вървят срещу народа си.Все пак, при всичките подвеждащи въпроси и неверни твърдения, резултатите за показателни.Но още по-интересен би бил въпроса защо нормалните европейци смятат така. Разбира се по-интересния въпрос не е зададен, защото резултатите съвсем ще се "размиришат".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 5
pecan
преди 8 години
не се знае кой е по голям враг на Европа .Русия или САЩ .Дано да няма ситуации на агресия в страна от ЕС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 6
Сините камъни
преди 8 години
Европа имаше няколко колониални велики сили, които се бореха за влияние навсякъде по света! Включително Турция! Грабеха "на корем"!Никога не са имали обаче потенциала поотделно да се справят с Русия, дори КогаТо бяха "велики"!Путин го предизвикват, опитват се да го вкарат във война, защото така САЩ винаги са правели пари! Зад гърба на долара е войната, не петрола, Петролът е една от функциите. Интересно, кой от европейските лидери искаш да видиш на мястото на Путин?! Кой! Посочи един с глава на раменете си! Един!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
panther
преди 8 години
На вниманието на редакционния екип. Моля проверявайте малко това което превеждате.Статията на Бершидски (преведена от вас) http://***.bloombergview.com/articles/2015-06-11/europe-s-selfishness-is-bigger-threat-than-putin е типичен пример на (плитко) манипулиране на информация.Данните на Pew Research Center (http://***.pewglobal.org/2015/06/10/nato-publics-blame-russia-for-ukrainian-crisis-but-reluctant-to-provide-military-aid/)разглеждат отговора на страните членки на нато на евентуален конфликт на Русия с Украйна. Въпросът е не как ще реагират европейците на атака срещу ЧЛЕН на НАТО, а срещу СЪЮЗНИК на НАТО. То още въпроса е достатъчно мъгляв да си го разтягаш както искаш, няма законова дефиниция на съюзник на НАТО. САЩ си имат някакви техни определения за съюзник който не е член на НАТО, но те са си чисто американски. А Бершидски съвсем се е олял с чл 5 който определено включва само ЧЛЕНОВЕТЕ на НАТО. То бива пропаганда, ама недейте мисли че всички са ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още