IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лъч надежда за банковите трансфери между Иран и САЩ

Сделката по ядрената програма на Иран може да облекчи ограниченията върху паричните преводи между двете страни

10:12 | 22.07.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сделката по ядрената програма на Иран в крайна сметка може да помогне на хиляди хора със смесен иранско-американски произход да се преборят с бюрокрацията, блокирани сметки и дори наказателни преследвания заради банкови транзакции, макар че това вероятно няма да се случи скоро, коментира Ройтерс.

След като Вашингтон затегна санкциите върху почти цялата търговия с Иран през последните години, международните банкови трансфери, които повече американци взимат за даденост, станаха изключително трудни за почти 500 000 души с иранско-американски произход, живеещи в САЩ.

Иранските американци и техните семейства, опитващи се да изпратят или да получат парични преводи, са сериозно засегнати – от студенти в американски университети, които трябва да платят таксите си, до граждани, опитващи се да уредят въпроса с недвижимите имоти на починалите си родители в Иран.

Историческата сделка, подписана през миналата седмица от Иран и шестте големи сили, предлага лъч надежда за хората. Тя в крайна сметка ще вдигне ограниченията върху транзакциите с няколко големи ирански банки.

Американската търговска забрана все още може да направи директните трансфери между американските и иранските банки невъзможни, но промяната може да отвори нови възможности за банки от Европа и Персийския залив, които да изпълняват ролята на медиатори за паричните трансфери между членовете на семейства от САЩ и Иран.

Изключение в американската забрана за търговия с Иран позволява семейни парични преводи, но средствата трябва да преминат през финансови дружества на трети страни, които работят с Иран.

След като широкият обхват на неядрените санкции на САЩ върху Иран все още продължава, големите банки остават изключително предпазливи при работата си с иранските институции. Не се очаква министерството на финансите на САЩ да отпусне мерките си спрямо целия ирански финансов сектор заради „сериозни опасения за пране на пари“.

Около дузина предимно европейски банки, включително HSBC Holdings Plc и BNP Paribas, са платили почти 14 млрд. долара заради нарушения на санкциите от 2009 г. насам.

Въпреки това някои чуждестранни финансови институции в крайна сметка ще поискат да пробват новите възможности, казва Ейтан Фиш, бивш високопоставен служител на Службата за контрол на чуждестранни активи (OFAC) към американското финансово министерство.

Някои транзакции, като продажбата на собственост в Иран, изискват разрешение от OFAC, което обикновено позволява на продавача да прехвърли постъпленията. Според адвокатите процесът за получаване на разрешение за продажба може да отнеме най-малко шест месеца, а съдебните такси са в размер от 2 000 до 12 000 долара.

Иранските американци често трябва да ползват услугите на неофициални компании за валутни преводи в страни като Турция и Обединените арабски емирства, за да прехвърлят пари между Иран и САЩ. Много от тези институции обаче се използват и за пране на пари, както и от други криминални мрежи, което повишава вниманието на банковите служители, американските регулатори и прокурорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още