fallback

Как Алексис Ципрас откри Америка

В рамките на три дни гръцкият премиер предизвика истински фурор в Ню Йорк, разказвайки на всички за нуждата от преструктуриране на дълговете на страната

11:23 | 02.10.15 г. 5

Същински фурор направи новоизбраният премиер на Гърция Алексис Ципрас в САЩ буквално седмица след преизбирането му. След рейда може да се каже, че редица световни лидери и инвеститори вече са известени за нуждата от преструктуриране на дълга на Гърция и избегнатия Grexit.

Само в рамките на два дни за проблемите на южната ни съседка от първа ръка научиха президентът на САЩ Барак Обама, на Китай Си Дзинпин, както и на Бразилия – Дилма Русеф.

Ципрас отчете завръщането на стабилността в Гърция и призова инвеститорите да преоткрият страната по време на дискусия, водена от Бил Клинтън. Обеща на Бенямин Нетаняху да посети Тел Авив до края на тази година. Паралелно подкрепи Махмуд Абас и си пожела Палестинската държава да съжителства в мир с Израел в рамките на международно признатите граници.

Гръцкият премиер пое ангажимент пред държавния секретар на САЩ Джон Кери и пред генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да потърси решение за името на Македония.

Казусът всъщност обтегна добрите отношения между Атина и Вашингтон и гръцката делегация демонстративно напусна събитието, организирано по искане на Барак Обама за борба срещу джихадистите и „Ислямска държава“. На форума Македония не беше представена с името Бивша югославска република Македония с мотива, че още през 2004 година САЩ е признала страната с конституционното й име.

За Гърция обаче темата с името на Македония не е лесен казус и Ципрас отказа участие в разговорите за борбата с тероризма.

Тема за срещите на Алексис Ципрас в Ню Йорк на различни нива беше и бежанската криза. Той подчерта, че над 300 хил. бежанци са влезнали в Гърция от началото на тази година, засягайки сериозно основния поминък на островите – туризма. По време на срещата на високо равнище, посветена на бежанците премиерът на южната ни съседка коментира, че ООН и международната общност трябва да „удвоят усилията си за решаване на конфликта в Сирия и Либия и да се справят с джихадизма“ и "няма време за колебание". 

Бежанската вълна беше обсъдена и при разговора с турския премиер в оставка Ахмет Давутоглу. С него гръцкият премиер обсъди и решаването на кипърския въпрос. 

Усмивки пък предизвика срещата на Ципрас с албанския му колега Еди Рама, който в началото на разговорите разчупи атмосферата, разкривайки подробности от кариерата си като баскетболист, както и уверенията на Раул Кастро, че следи с много голям интерес случващото се в Гърция.

За краткия си престой в икономическото сърце на САЩ гръцкият премиер намери време за посещения на редакциите на Wall Street Journal и NY Times, срещи със своите сънародници, които помоли да инвестират в страната, независимо от политическите им пристрастрия, и събитията, организирани от Европейската комисия. 

Срещите в Ню Йорк обаче приключват и пред новоизбрания премиер тепърва предстои работата по тежките реформи, за които разказа на своите колеги – промяната в данъчната система, намаляването на пенсиите и другите мерки, които да намалят публичните разходи, искани от кредиторите.

По време на срещите си в централата на ООН и в Ню Йорк Ципрас получи и уверенията на генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гуру за подкрепа при реализацията на планираните реформи, искани от Европейската комисия. А и ще очаква подкрепата на всички лидери, с които разговаря в последните дни. 

Защото тепърва ще се говори и за недолюбваната от Берлин тема за преструктуриране на дълга, както и за създаването на нов приватизационен фонд, в който да бъдат събрани активи за 50 млрд. евро. Преди това, на 3 октомври, ще бъде свикан новият парламент на страната, а само дни след това финансовият министър Евклидос Цакалотос ще внесе бюджета за 2016 година. Той ще представи и приоритетите на новото гръцко правителство пред представителите на Еврогрупата на 5 октомври.  

Така че може да се окаже, че бързият рейд из Ню Йорк ще се окаже един плавен преход от наситената предизборна кампания към ежедневните грижи на един премиер на изпадналата в тежка криза Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:26 | 09.09.22 г.
fallback