IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция – страната на бъдещите енергийни пътища

Енергетиката е само един от секторите, в които гръцкият премиер Алексис Ципрас подкани чуждите инвеститори да се върнат

14:18 | 28.09.15 г. 2
Гърция – страната на бъдещите енергийни пътища

Гърция ще се превърне в страната, през която преминават бъдещите енергийни пътища, както и да предложи възможности за развитието на възобновяемите енергийни източници, уверен е новоизбраният гръцки премиер Алексис Ципрас.

В интервю, взето от президента на САЩ (1993 – 2001 година) Бил Клинтън по време на Годишната глобална инициатива на фондацията на Клинтън, той покани чуждите инвеститори отново да открият Гърция.

Възможните сектори, в които Атина очаква инвестиции, са не само енергетиката, но и туризмът, селското стопанство, информационните технологии, здравеопазването и фармацевтиката. От своя страна, Гърция смята да инвестира в човешки капитал.

Алексис Ципрас е в Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН, пише Greek Reporter.

Гръцкият премиер припомни по време на дискусията, че подписаната трета спасителна програма е била трудно решение, но тя осигурява страната във финансово отношение през следващите три години. Подписването на споразумението дава и възможност да започнат преговори за орязването на дълговете на Атина.

По този начин се създава още и атмосфера на доверие и икономическа стабилност, която да върне инвеститорите в Гърция, посочи още Ципрас. Той коментира също, че с подписването на програмата ще бъдат направени реформи в различни сфери, а с дадения нов мандат от гръцкия народ правителството поема ангажимент за намаляване на корупцията и бюрокрацията – мерки, които са необходими за подобряването на инвестиционния климат в страната.

Реформите ще направят административната среда по-добра за инвеститорите, допълни още той.

„Това е посоката, в която ще караме колата“, коментира Ципрас в отговор на констатацията на Бил Клинтън, че гръцкият премиер е „като куче, което гони кола, но какво ще прави, когато я настигне“.

Алексис Ципрас допълни още, че „ужасната дискусия за Grexit” е приключила. Според него това е важно за чуждите инвеститори, които искат да знаят дали „валутата ще бъде променена на следващия ден или ще остане същата“.

Гръцкият премиер припомни и че грешни решения на властите в страната са довели до загубата на 25% от брутния вътрешен продукт през последните пет години. „Това не е рецесия, а направо депресия за икономиката“, каза той и обеща, че правителството ще работи за реформи, които да допринесат за устойчив ръст, с което също покани инвеститорите да открият отново Гърция.

След като подписа „реалистичен план за възстановяването на Гърция“, Ципрас ще се бори и за промяната на посоката, в която е поела Европа, стана ясно още от думите му пред Бил Клинтън. „Вярваме, че плановете за строги икономии са лоша рецепта за Европа“, каза той. 

Кризата и рецесията в Европа са причината за бързото увеличаване на публичния дълг в Европа и ще бъде трудно общността да се върне отново по пътя на растежа. Той ще търси съюзници в това начинание не само в Европа, но и в САЩ и други държави. 

Дълговата криза в Гърция можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Ти вярваш ли на такива приказки?В следващите 100г всичко каквото Гърцияизкара ще отива за покриване на дългове.Те и нашите управници бълнувахадълги години за енергиен център на Балканите,а се превърнахме в едноголямо нищо.Нямаме топки явно ,но и гърчолята също нямат само една голяма уста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
На фона на това - България е страната на прецаканите енергийни пътища и мечти.Както е тръгнало ЕС ще прави все повече отстъпки и реверанси на Гърция и накрая да не излезе така, че русофилите да се окажат прави и България да се окаже с повече загуби от членството си в ЕС, отколкото придобивки, а Русия да е правила повече подаръци на България, отколкото лицемерния и хомосексуален ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още