IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорди в посещенията на туристи в Гърция, но хотелите са на червено

На пръв поглед причината е укриване на приходите, но секторът страда и от други лоши практики

10:37 | 12.10.15 г. 47
<p>
	Въпреки затворените банки туристите не се изплашиха и отново избраха Гърция за лятната си почивка. Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Въпреки затворените банки туристите не се изплашиха и отново избраха Гърция за лятната си почивка. Снимка: Investor.bg

Рекордният туристически сезон, очакван през тази година, е една от причините за по-доброто от очакваното представяне на гръцката икономика.

Всъщност през последните шест години южната ни съседка се радва на постоянен ръст на чуждите туристи, но в същото време това не решава големите проблеми в сектора, пише в свой анализ гръцкото издание „Катимерини”.

Според статистиката от 2009 година до 2015 година броят на туристите расте с 11 млн. души, или 73%. Приходите от туризъм обаче се увеличават с 4,1 млрд. евро, или 39%. В същото време гръцката икономика се свива с 25 на сто.

Парадоксално, но въпреки тези ръстове хотелите в страната не са в цветущо състояние. През 2013 година секторът е на загуба, а през 2014 година печалбата преди облагане с данъци е в размер на едва 150 млн. евро. Нещо повече – 40% от банковите заеми, теглени от хотелиери, не са обслужвани.

По данни на „Катимерини” хотелите в Гърция са теглили заеми на обща стойност 7 млрд. евро. 2,8 млрд. евро от тях не са обслужвани.

На пръв поглед причината за този парадокс е много ясна – укриване на приходите. От друга страна обаче могат да бъдат посочени и още много основания за лошото състояние на хотелиерската индустрия – лошо управление, както и значителното намаление на броя на гърците, посещаващи хотелите.

Данните за сектора показват, че от 9 700 хотела, около 30 големи хотелски вериги държат повече от половината необслужвани кредити, или 1,8 млрд. евро. Част от тях са натрупани още преди кризата от 2009 година и банките всъщност носят голяма част от отговорността за лошите кредити. Средствата са били отпускани, дори и хотелите да не отговарят на критериите, което индиректно е окуражавало лошите практики, допълва изданието.

Анализаторите посочват и още причини, сред които и лошата инфраструктура и свиването на строителството, които влияят не само върху цялата икономика, но и върху развитието на туризма като цяло. Лошото управление пък засяга не само туризма, но и други традиционни сектор, като рибарството.

Повече за дълговата криза в Гърция можете да научите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

36
rate up comment 5 rate down comment 4
Илко
преди 8 години
Нормално, махнаха се богатите руски туристи и ги заместиха бедняците от Запад! Кстати в Испания най-много харчещите туристи са руснаци , средно около 1400 евро , след това са немците 800 евро .Продължавайте да си мислите , че руснаците нямат деньги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Мави - Майк е прав за Гърция и това че имат пари по дюшеците само ще им помогне по лесно да се приземят на нашата черга.Гърците имат около 20-30% повече население от нас а износът им колкото нашият около 25 милиарда - За сметка на това техният внос е около 50 милиарда - Тоест всяка година някой трябва да им налива по едни 20 милиарда чисти - Сега им дадоха 80 за три години - когато минат тези три години ако не им дадат нови ще се сринат - А това рано или късно неизбежно ще се случи.А България ако до тогава ГРОБ не я закопат с дългове ще оцелее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
а си отговорът ти може да се нарече по много начини, но не и възпитан. Още от социалистическите глупости насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
аз съм тоя, дето ползва аргументи и цитати, а ти си просто въздух под налягане, дето му се иска да е повече от една плюнка, но не му се получава...изводи можеш да правиш, цървулане, на база факти, а те именно ти куцат. Върни се на първият ми пост под тая тема-от там насам само се донабутваш в ***. Не се движи по-хубаво щото затъваш повече. Сиреч-излагаш се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Значи аргумента ти е-не ти се спори за социалистически глупости(глупав аргумент, на човек без други аргументи-питах те какво да сравнявам, ако не БВП и още чакам отговор и ти обясних и аргументирах, даже приведох примери защо масата хора в Гърция са били по-зле). Само, че там е работата-идея си нямаш за какво иде реч, щото грубо до 74та правителството е на практика фашистко. Та спри да дрънкаш глупости, молим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
ако гледаме конкретно България и Гърция-почти няма разлика:)Посочил съм източника, ако искаш и линк ще ти дам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Ти си икономист, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
И какви са последствията? Изградена инфраструктура - енергийна, транспортна, индустриална, образователна и здравна система на ПОНЕ средно европейско ниво, впечатляваща отбранителна структура, търговски връзки с цял свят с впечатляващ износ, международен явторитет със здрави политически връзки по цял свят....Хайде сега ти опиши последствията от прекратяването на тази политика и воденето на другата, разбирам - по-удачна, за 25 години! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Пред подобни аргументи оставам безмълвен!!!Добре, че си ти, та да ме светнеш как стоят нещата. Иначе аз само гледам откъде да прекопирам някое и друго клише!Не мога да споря с подобен "капацитет" като теб! Просто трябва всеки да си знае нивото! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 8 години
"нормата на печалба се разпределя по различен начин и е в плюс на соц-а(поне от гледна точка на повечето хора" - добре да посочиш и последствията от воденето на такава политика продължително време :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още